Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

'Als vrouw spelen in Assassin's Creed Unity verdubbelt ons werk'

Ubisoft legt controversiële designkeuze uit.

Ubisoft-werknemer James Therien heeft uitgelegd waarom Assassin's Creed Unity geen speelbare vrouwelijke personages heeft. "Dat zou het werk aan animaties en kostuums verdubbelen," vertelt hij in een interview met VideoGamer .

Therien is verantwoordelijk voor het technische aspect van de game. Nadat onthuld werd dat Assassin's Creed Unity co-op multiplayer voor vier spelers heeft, vroeg de gamescommunity zich al snel af waarom alle spelers mannelijk bleken.

Ubisoft geeft tegenover gameblog Kotaku nog een officiële verklaring. Deze gaat eerst in op het belang van diversiteit in games, en haalt net als de boodschap aan het begin van elke Assassin's Creed-game aan dat een multicultureel team de game ontwerpt. De studio hoopt dat die diversiteit zich in de setting en personages toont.

"Assassin's Creed Unity focust op het verhaal van het hoofdpersonage, Arno. Of je nu alleen speelt of in de coöperatieve modus, je speelt altijd als hem," leest de verklaring verder.

"Met betrekking tot diversiteit in onze speelbare sluipmoordenaars hebben we Aveline, Connor, Adéwalé en Altaïr in onze Assassin's Creed-games opgenomen en we blijven zoeken naar het tonen van diverse personages. We zien ernaar uit om jullie sterke vrouwelijke personages voor te stellen in Assassin's Creed Unity."

Tien Ubisoft-studio's werken momenteel aan Assassin's Creed Unity, en dat is ook Jonathan Cooper niet ontgaan. De leidinggevende over het animatieteam van Assassin's Creed III en momenteel medewerker bij Naughty Dog zegt op Twitter: "Naar mijn geschoolde mening gok ik dat dit een dag of twee werk vereist. Niet de vervanging van 8000 animaties."

Ondertussen loopt er een online petitie op Change.org. De Britse Jessica Smith stichtte daar de 'Discontent at lack of representation in AC: Unity protagonists petition'.

"Deze petitie is gemaakt om de teleurstelling te uiten die Ubisoft-fans voelen bij het gebrek aan representatie van gekleurde mensen en vrouwen in de aanstaande Assassin's Creed Unity, dat vier protagonisten telt," schrijft ze.

"We geloven dat de Assassin's Creed-serie met zijn oneindig blikveld het demografische aspect niet goed genoeg weergeeft: het gebrek aan een vrouwelijk personage is blijkbaar "jammer, maar... een realiteit in gameontwikkeling." Representatie is belangrijk, en in een game met 5000 NPC's is dit momenteel niet voldoende," eindigt Smith haar betoog.

Assassin's Creed Unity komt op 28 oktober uit voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Over de auteur

Nathan Van Coillie avatar

Nathan Van Coillie

Biersommelier

Van achter zijn toetsenbord beoordeelt Nathan games, literatuur, films en muziek, plant hij afrekeningen tegen taalbarbaren en geeft hij commentaar op snookerwedstrijden... aan zichzelf.

Reacties