Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Allods Online

Een gratis MMO waarvan we staan te kijken.

Er bestaan nogal wat vooroordelen rond free-to-play MMORPG's, soms onterecht, soms volledig juist. Aan de ene kant is het ook begrijpelijk dat spelers meteen denken dat een game die gratis aangeboden wordt niet veel soeps kan zijn. Het lijkt namelijk alsof de verantwoordelijke studio weinig of geen geld gaat verdienen aan het product dat ze aanbieden, en dus is het nagenoeg onmogelijk dat ze veel tijd in de ondersteuning en ontwikkeling ervan zullen stoppen.

De laatste jaren zijn er echter heel wat gratis MMO's die het tegendeel bewijzen. Het succesvolle RuneScape is al een hele tijd beschikbaar en trekt dagelijks duizenden spelers, terwijl ook Dofus ondertussen als een mijlpaal binnen de markt gezien mag worden. Sony tracht een stukje van de taart mee te snoepen met FreeRealms, en via het portaal van gPotato is de unieke 2D-MMO Dragonica beschikbaar. Keuze genoeg dus, zeker als je weet dat er binnenkort nog een free-to-play MMO zal verschijnen in de vorm van Allods Online.

Zelf beschrijft Nival, de Russische ontwikkelaar achter Allods, hun spel het liefst als een “Fantasy meets Space Opera MMORPG”. Hoe men precies bij die benaming komt laten we even in het midden, maar het klinkt alvast episch, en dat is precies het gevoel wat je krijgt wanneer je voor het eerst in aanraking komt met Allods. “Is dit een spel dat we binnenkort gratis kunnen spelen?” vroegen we ons tijdens de presentatie af. Het team knikte trots, en onze ogen werden groter en groter.

“Voordat we beginnen met de presentatie willen we even duidelijk maken dat Allods Online niet compleet nieuw is. Allods is een gevestigde waarde in Rusland binnen de markt van de strategische RPG's,” laat de presentator van dienst trots weten. “In Europa zijn onze spellen beter bekend als Rage of Mages...maar genoeg over het verleden, we zijn immers een stap verder en werken momenteel hard aan een MMO binnen het universum van Allods”, gaat de man verder.

In een notendop draait alles in Allods Online rond de vernieling van de planeet Sarnout en de daaruit voortvloeiende Allods. Dit zijn stukken planeet die nu dienst doen als zwevende eilanden. Het is aan de speler om deze astrale landvlaktes te verkennen. Maar hoe verplaats je je van eiland naar eiland wanneer deze niet met elkaar verbonden worden door water, maar door lucht? In het verdorven Outland binnen World of Warcraft zou een flying mount van pas komen, maar die vliegende beesten vergeet je snel wanneer je ziet waarmee je de klus mag klaren in Allods Online. Elke speler krijgt namelijk de kans om een eigen, volledig werkend luchtschip te ontwerpen, en dat zal werkelijk een fenomenale opgave worden.

Doorheen het spel zijn er namelijk allerlei onderdelen voor je schip te vinden. Deze krijg je door het oplossen van quests, het verslaan van monsters, of op andere manieren. Wat voor stukken je tegenkomt weet je nooit helemaal zeker, en ook het combineren van alle onderdelen hangt van jezelf af, zo vertelde de ontwikkelaar ons. “We zijn erg trots op de aanwezigheid van luchtschepen in ons spel, maar wat is een schip zonder kanonnen?”. Alweer werden onze ogen een tikkeltje groter.

De schepen in Allods Online kunnen namelijk ook nog eens voorzien worden van knalmateriaal waarmee de vaartuigen van tegenstanders – en zelfs andere spelers – aangevallen kunnen worden. Er kunnen met andere woorden in de ruimte gevechten uitbarsten tussen rivaliserende guilds. Wiens luchtschip het best is uitgerust krijgt automatisch de bovenhand tijdens confrontaties, maar daarmee is de strijd niet noodzakelijk op voorhand al gestreden.

Getagged als

Reacties