Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Alle PlayStation 4 exclusieve games in 2017

Met onder meer Horizon Zero Dawn, Gran Turismo Sport en Uncharted 4: The Lost Legacy.

Sony heeft een lijst met games onthuld die in 2017 exclusief voor de PlayStation 4 uitkomen. Daarin staan zowel grote AAA-games als kleine indiegames. Nieuwsgierig? Hieronder vind je een overzicht van alle games die je komend jaar op Sony's console kunt spelen.

Cover image for YouTube video

Detroit: Become Human

Detroit: Become Human is een nieuwe game van ontwikkelaar Quantic Dream. Net als in Fahrenheit, Heavy Rain en Beyond: Two Souls heeft elke keuze die je maakt grote gevolgen voor het verloop van het verhaal. In de neo film noir staan androids en hun rol in een menselijke samenleving centraal.

Drawn to Death

Drawn to Death is een third-person arenashooter van David Jaffe, de geestelijke vader van Twisted Metal en God of War. De game valt vooral door zijn 'getekende' grafische stijl op. Drawn to Death zou oorspronkelijk als free-to-play game gelanceerd worden, maar door die plannen is inmiddels een streep getrokken.

Dreams

De meeste dromen zijn bedrog, maar niet als het aan Media Molecule ligt. De LittleBigPlanet-ontwikkelaar komt namelijk met een nieuwe sandbox waarin 'play, create and share' centraal staat. Uiteindelijk speel, maak en deel je je eigen dromen, of loop je juist in die van anderen rond.

Farpoint

Sony brengt dit jaar de PlayStation VR Aim Controller op de markt en Farpoint is de eerste game die het nieuwe accessoire ondersteunt. Farpoint is dus exclusief voor de PlayStation VR ontwikkeld. In deze shooter schiet je op een verre, onbekende planeet de nodige aliens aan gort.

Gran Turismo Sport

Raceliefhebbers kijken er al reikhalzend naar uit: Gran Turismo op de PlayStation 4. Sony heeft voor de racesimulator FIA-licenties binnengesleept waardoor Gran Turismo Sport vooral op competitief racen inzet. Een andere opvallende feature is dat de game VR-ondersteuning krijgt.

Cover image for YouTube video

Gravity Rush 2

Gravity Rush 2 pakt de draad op na het einde van het eerste deel en diept het verhaal van Kats reis uit. Net als in het origineel draait het in deze sequel om het manipuleren van zwaartekracht. Nieuw in het tweede deel zijn onder meer online features.

Hellblade: Senua's Sacrifice

Hellblade: Senua's Sacrifice stond oorspronkelijk voor 2016 gepland, maar de release is naar dit jaar getild. De hack-and-slasher draait om een Keltische strijder met psychoses, wat een bijzondere ervaring belooft te worden. Ontwikkelaar Ninja Theory heeft zelfs een eigen motion capture-studio gebruikt om de personages meer tot leven te wekken.

Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn is een van Sony's stokpaardjes van 2017. De Nederlandse ontwikkelaar Guerrilla Games laat de Killzone-serie even voor wat het is. Dit keer geen shooter dus, maar een action-RPG waarin mensen overleven in een post-apocalyptische wereld gedomineerd door robotachtige beesten.

Knack 2

Knack was een van de launch games voor de PlayStation 4, maar kon op weinig enthousiasme rekenen. Nochtans bracht het hoofdpersonage een enorme dosis schattigheid mee. Deze sequel wil dan ook vooral een groter publiek bereiken, alsook de repetitiviteit van het origineel aanpakken.

Matterfall

Matterfall is de nieuwste game van Resogun- en Alienation-ontwikkelaar Housemarque. Er is niet veel over het verhaal bekend, behalve dat het een futuristische setting heeft. Wel duidelijk is dat het om een side scrolling shooter met snelle arcadegameplay gaat.

MLB The Show 17

In MLB The Show staat al jarenlang honkbal centraal, dus een 2017-versie mag dan ook niet ontbreken. De reeks legt de nadruk op snelheid en fun, in plaats van doorgedreven realisme. Dat zal ook dit jaar niet anders zijn. Verwacht je dus maar aan verslavende potjes honkbal.

Cover image for YouTube videoMLB The Show 17 - PlayStation Experience 2016: Gameplay Reveal Trailer | PS4

New Hot Shots Golf

Ben je bekend met jargon als 'bogey', 'fore' en 'thin shot', dan kun je in New Hot Shots Golf een balletje slaan. De nieuwste Hot Shots Golf-game hanteert het oude vertrouwde 'three click swing'-systeem, dus verwacht geen revolutionaire veranderingen in de gameplay. De golfgame wordt aankomende zomer verwacht.

Nex Machina

Ontwikkelaar Housemarque heeft zich de afgelopen jaren gevestigd als specialist in twin-stick shooters. Met het nieuwste project slaat de studio de handen in elkaar met de legendarische designer Eugene Jarvis. Hij zorgde ervoor dat arcadebezoekers in de jaren tachtig uren en uren (en heel veel muntjes) spendeerden aan Robotron: 2084.

Nier: Automata

Nier is een spin-off van de Drakengard-serie, en misschien wel een van de meest ondergewaardeerde games van de afgelopen jaren. Nier: Automata is dit keer in handen van ontwikkelaar Platinum Games, maar het team bestaat grotendeels uit voormalige Cavia-werknemers die aan het eerste deel hebben gewerkt. Over het verhaal is nog niet veel bekend, maar de actie-RPG speelt zich in ieder geval na het vierde einde van Nier af.

Nioh

Nioh is de nieuwste game van Team Ninja. Het is een kruising tussen Ninja Gaiden en Dark Souls, waarin je als Westerse samoerai in feodaal Japan de nodige demonen moet afslachten. Saillant detail: de game is al ruim tien jaar geleden aangekondigd.

Cover image for YouTube videoNioh | Extended Tokyo Game Show Trailer | PS4

Parappa the Rapper Remastered

Parappa the Rapper is een klassieker op de eerste PlayStation-console. Ter ere van het twintigjarige bestaan wordt de game speciaal voor de PlayStation 4 in een HD-jasje gestoken. Daarnaast fungeert de speaker in de DualShock 4-controller als tijdmeter. Drop die beat!

Persona 5

Persona 5 is al sinds afgelopen zomer in Japan verkrijgbaar, maar ligt vanaf 4 april ook hier in de schappen. De hoofdpersoon is een uitwisselingsstudent op een Tokiose school die met zijn vrienden de 'Phantom Thieves' opricht. De JRPG is overigens zowel in het Engels als in het Japans speelbaar.

Pyre

Pyre is de nieuwste game van de ontwikkelaar van Bastion en Transistor. Het is een RPG waarin je een groep bannelingen bestuurt die allemaal meedoen aan een mysterieuze wedstrijd. Je neemt het daarin tegen rivaliserende groepen verstotenen op.

Starblood Arena

In Starblood Arena zet je je PlayStation VR-headset op en kruip je in de cockpit van een mech. Je hebt 360-graden-vrijheid om te lopen, strafen, rollen en boosten. De arenashooter ondersteunt daarnaast co-op voor twee tot acht spelers.

Uncharted 4: The Lost Legacy

En iedereen maar denken dat Naughty Dog definitief de stekker uit de Uncharted-serie heeft getrokken. The Lost Legacy is een standalone game, met dit keer niet Nathan Drake maar Chloe Frazer in de hoofdrol. Zij gaat in India op zoek naar een legendarische schat.

Cover image for YouTube videoUNCHARTED: The Lost Legacy - PlayStation Experience 2016: Announce Trailer | PS4

WipEout: Omega Collection

WipEout draait al ruim twee decennia om bloedsnelle zwevende racers op futuristische tracks. Sony bundelt twee games en een uitbreiding in één collectie. De Omega Collection bevat WipEout HD, WipEout Fury en WipEout 2048.

World of Warriors

World of Warriors is een actiegame waarin je het met Romeinen, Vikings, Samoerai en andere bloeddorstige strijders tegen elkaar opneemt. Je vecht in interactieve arena's die je naar je hand kunt zetten als je het slim speelt. De game ondersteunt lokale co-op tot vier spelers. Anachronistisch bakkeleiplezier verzekerd, dus.

Yakuza 0

Terwijl een zesde deel nog even op zich laat wachten, komt eind januari Yakuza 0 naar Europa. De game is namelijk twee jaar geleden al in Japan gelanceerd. Yakuza 0 is een prequel op de reeks en speelt zich tijdens de jaren tachtig in het bruisende nachtleven van Tokio af.