Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Aliens: Colonial Marines

Probeer die broek droog te houden.

De Texanen van Gearbox Software verrasten ons met de eerste gameplaybeelden van Aliens: Colonial Marines tijdens de voorbije E3 in Los Angeles. Wat wij te zien kreeg leunt qua sfeer dicht aan tegen James Cameron's Aliens uit 1986 en wordt misschien wel de eerste echte Alien-game die ons weet te verbazen.

Het verhaal speelt zich direct af na de gebeurtenissen uit de sciencefictionkaskraker. Een zoek- en reddingsteam wordt naar de verlaten kolonie op planetoïde LV-426 gestuurd, op zoek naar het ruimteschip U.S.S. Sulaco en diens team van mariniers onder leiding van Ellen Ripley. Wat ze er aantreffen is echter een schijnbaar onbewoonde kolonie, waarvan de atmospheric processor vernietigd is.

De makers nemen ons mee op exploratie door Hadley's Hope, een kolonie die op het eerste zicht volledig verlaten lijkt. Wanneer de groep bij de omzwervingen door de gangen een Facehugger in een pot tegenkomt, breekt de hel los. Xenomorphs vallen in groep aan en komen met hun wendbare lijven tegen grote snelheid op je af. Ze rennen over de muren en springen uit de ventilatiekanalen. Hun weerzinwekkende uittrekbare mond richt zich op je hoofd.

Na een aanvaring met een Rhino, een gepantserde Alien, trekt je squad zich terug naar een magazijn, waar je even op adem kan komen. Het wordt dus tijd om de munitie aan te vullen en enkele sentry guns te plaatsen. Hier zal je team strijden op leven en dood, met de ene golf van vijanden na de andere die op jou afkomt. Het geheel eindigt met een marinier die zich in een exopak hijst en tegen een Alien Queen vecht.

Het is nodeloos om te stellen dat Gearbox Software je meteen bij de ballen wil grijpen en de beangstigende sfeer van de films wil weergeven in deze squad based first-person shooter, die je met z'n vieren kan spelen. Over de multiplayer werd nog niets vrijgegeven, maar de reputatie van de Amerikaanse ontwikkelaar kennende, weten ze er ongetwijfeld een eigenzinnige draai aan gegeven zal worden.

De allereerste teaser van Aliens: Colonial Marines.

Deze eigen kijk op sciencefiction uit de jaren '80 wordt alvast goed weergegeven in de grafische afwerking met desolate stalen gangen, flikkerende computersystemen en de chaos waarin de kolonie werd achtergelaten. De wijze waarop de mariniers worden weergegeven in hun gepersonaliseerde gevechtsuitrusting geeft je het gevoel alsof ze al vele oorlogen hebben gezien.

Qua wapentuig wordt er geopteerd voor klassiekers uit de film zoals de M41A Pulse Rifle, de alomtegenwoordige shotgun, een vlammenwerper en nog meer van dat moois. Maar laat ons niet het belangrijkste hebbeding vergeten, de motion sensor. Deze wordt gelimiteerd in gebruik, maar wanneer je er toch voor kiest rust je wapen op je schouder wanneer je vijandige wezens probeert te spotten. Het is dus biep, biep, biep, en dan angstig overschakelen op je wapen. Anders kom je al snel oog in oog te staan met de vlijmscherpe tanden van een Xenomorph.

Gearbox Software lijkt goed op weg om eindelijk een volwaardige en degelijke game te brengen die gebaseerd is op de Alien-franchise. Nu is het alleen nog wachten op de lente van 2012 om lekker te huiveren met de game.

Aliens: Colonial Marines zal in de eerste helft van 2012 verschijnen voor de PS3, X360 en PC. Uiteindelijk zal de game ook verschijnen voor de Wii U, maar een datum heeft uitgever Sega nog niet op die versie geplakt.

Over de auteur

Maarten Weyters

Editor Eurogamer Benelux

Reacties