Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Agon Pro AG275QXL review - Een Champion van een League of Legends monitor

Biedt veel LoL.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
Voor diehard LoL-spelers biedt de Agon Pro AG2745QXL het ultieme League of Legends-beeldscherm.

In zijn Agon Pro AG275QXL review blaast Yvo het stof van zijn Riot Games-account om de officiële League of Legends-monitor eens flink aan de tand te voelen.

Zo nu en dan slaan gamestudio’s en hardwarefabrikanten de handen ineen. Dit keer hebben Riot Games en Agon (by AOC) elkaar gevonden met de eerste officiële League of Legends-monitor. Hoewel de MOBA alweer uit 2009 dateert, is de game nog steeds razend populair. Hoewel de Pro AG275QXL zowel esthetisch als technisch afgestemd is op League of Legends, is het zelfs wanneer je de game niet speelt een meer dan degelijke gamingmonitor.

De Agon Pro AG275QXL heeft onder meer Champions als Ahri, Jinx en Vi op de doos pronken. Je kunt er dan ook onmogelijk omheen dat League of Legends het thema is. Eenmaal geopend valt het gebruiksvriendelijke montageproces van de Agon Pro AG275QXL op. Op eenvoudige en tegelijk veilige wijze monteer je de standaard aan het paneel dat beschermd in de doos kan blijven liggen. Gezien het prijskaartje is dat wel zo prettig. Indien je het paneel liever aan een arm of muur wilt bevestigen dan kan dat middels het standaard VESA-plaatje.

Bekijk op YouTube

Wanneer het 8 kilo zware scherm uitgepakt en wel op het bureau staat, zijn ook daar de League of Legends-accenten in volle glorie zichtbaar. De welbekende goudkleurige Hextech-belijning, bekend van de interface in de game, is overal op de verder zwarte behuizing terug te vinden. Daarnaast pronkt het samen met het niet te missen logo op de voet en meegeleverde ‘afstandsbediening’ van het beeldscherm. Hoewel het design puur een kwestie van smaak blijft, is het in ieder geval een feest van herkenning voor LoL-spelers. De Agon Pro AG275QXL had wat dat betreft zo uit de op Hextech gedreven fabrieken van Piltover kunnen komen.

Het stokpaardje van het beeldscherm is echter de LED-verlichting. Die zit om te beginnen in de ronde voet verwerkt, waarmee de fabrikant afwijkt van de strakke stervormige voet van andere Agon-modellen. In de stand met hoogste intensiteit creëert de voet een ietwat hinderlijk sissend geluidje, maar dat is alleen hoorbaar bij stilte in de ruimte. Daarnaast loopt er aan de achterzijde een LED-strip, die niet direct zichtbaar is maar op de muur staat gericht. Qua verlichting zijn er veel standen, variërend van statisch tot dynamisch, die in alle kleuren van de regenboog schitteren. Er is echter ook de unieke optie om de lichteffecten te synchroniseren met in-game acties tijdens het spelen van League of Legends. De RGB-lichtshow is al met al redelijk in your face, maar is naar wens aanpasbaar en doet bovendien wat het belooft: je dieper in Riot Games’ MOBA onderdompelen.

Agon Pro AG275QXL review - Een lichtshow kun je gerust geven.

Qua vormgeving en LED-immersie zit het dan ook goed, maar hoe zit het met de meer technische prestaties? De Agon Pro AG27QXL is met zijn 27 inch IPS-paneel en 16:9-ratio geschikt voor het gamen op een 1440p-resolutie. Met onder meer 170 Hz-refreshrate en 1 milliseconde responstijd staat het beeldscherm garant voor uitermate vloeiende beelden. Daarnaast ondersteunt de monitor FreeSync en is het G-Sync-compatibel, waardoor drops in framerate gecompenseerd worden. Op het vlak van de belangrijkste specificaties voldoet het beeldscherm aan de eisen om op hoog competitief niveau de Rift te kunnen betreden.

Ook dieper in de settings voldoet de Agon Pro AG275QXL aan alle wensen. Hoewel de fabrieksinstellingen van het contrast, de helderheid en de kleuren over het algemeen dik in orde zijn, kun je via het On Screen Display (OSD) het nodige tweaken. Dat bedien je via de bekabelde keypad of knop aan de achterkant van het paneel, al is het een stuk prettiger om dit met de speciaal daarvoor ingerichte G-Menu-software te doen. Aangezien de ideale kalibratie per game nogal wisselt, is het fijn dat je vrij eenvoudig meerdere profielen kunt instellen die bij het opstarten van bepaalde games of programma’s (mits ingesteld) automatisch gedetecteerd worden. Ook randzaken zoals een frameteller, blauwlichtfilter en ecostand zijn vertegenwoordigd. De Agon Pro AG275QXL kun je dus op veel vlakken naar wens kalibreren, maar dankzij de out of the box-prestaties kom je al een heel eind en is het louter een kwestie van finetunen.

Agon Pro AG275QXL review - Aan League of Legends referenties geen gebrek.

Het enige minpunt aan de visuele prestaties is de HDR. Hoewel de Agon Pro AG275QXL die kleurtechniek weliswaar ondersteunt, is een DisplayHDR 400-certificaat naar VESA standaarden een instapmodel. Op het vlak van helderheid, kleurcontrast en local dimming is het allemaal ‘net niet’. Als doekje voor het bloeden is de native SDR van het monitor een uitstekend alternatief dat waar voor zijn geld biedt. Wil je echter koste wat het kost een onvervalste HDR-ervaring? Dan moet je simpelweg verder kijken.

Op de achterkant van het kantelbare paneel van de Agon Pro AG275QXL vind je een groot aantal aansluitingen. Zo zijn er twee DisplayPort 1.4-poorten voor 170 Hz QHD, maar ook twee HDMI 2.0-aansluitingen die met 144 Hz jammer genoeg de potentiële verversingsfrequentie niet maximaal benutten. Daarnaast zijn er maar liefst vier USB 3.2-ingangen, een USB-hub voor lichteffecten en een 3,5mm voor je externe speakers of headset. Het paneel herbergt zelfs twee ingebouwde speakers van een redelijke kwaliteit, die in de vorm van een belachelijk hard opstartgeluid nogal overdreven hun aanwezigheid laten horen (tip: schakel dit zo snel mogelijk in de instellingen uit). Bij de initiator daarvan zit duidelijk een draadje los, maar aan connectiviteit verder geen gebrek.

Met de officiële League of Legends-monitor gaan Agon en Riot Games duidelijk all-in. Het authentieke Hextech-design en de kleurrijke LED-verlichting hebben duidelijk zijn charme als het spelen van League of Legends je na aan het hart ligt. Los van de ietwat tegenvallende HDR-ondersteuning biedt de Agon Pro AG275QXL qua prestaties waar voor zijn geld. Een absolute Champion in zijn prijsklasse.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

In this article

League of Legends

PC

League of Legends: Wild Rift

Android, iOS, PS4, Xbox One, Nintendo Switch

Related topics
Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.
Reacties