Skip to main content

2015: het jaar van de racegame

De beste racegames van 2015 voor pc, PS4 en Xbox One.

Project Cars, F1 2015, Forza Motorsport 6... racefans hebben dit jaar niets te klagen. Er komt zelfs nog meer moois aan voor 2015 eindigt. Daarenboven zijn er ook projecten die op dit moment nog in de Early Access-fase zitten en die we onder je aandacht willen brengen. Trek je racehandschoenen aan en kruip de cockpit in; tijd voor een overzicht van de racegames die nog uitkomen in 2015!


WRC 5

Releasedatum: 9 oktober
Verkrijgbaar op: pc, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Xbox 360, Xbox One

Info: Rallygames bestaan al langer dan vandaag en ook games met de officiële WRC-sponsoring gaan al een tijdje mee. Maar toch is WRC 2015 een belangrijke game. Milestone Studios geeft de fakkel aan Kylotonn door, na vijf jaar jaarlijks een rallygame uitgebracht te hebben. Deze studio wil met een schone lei beginnen en dus wordt WRC 5 een reboot. Zelfs de engine wordt niet van Milestone overgenomen. De studio heeft ook de hulp ingeroepen van verschillende racegameveteranen, die eerder hielpen bij onder andere GTR 2, V-Rally 3 en Test Drive Unlimited.

Wat maakt WRC 5 uniek? WRC 2015 gaat voor een meer toegankelijke benadering tot rally. Hier glij je zonder veel oefenen en moeite door bochten terwijl er toch aandacht is om een authentieke rallyervaring neer te zetten. Een groot verschil met Dirt Rally, dat zich richt op de hardcore racefanaten. WRC 2015 lijkt dan ook voor het beste van beide werelden te gaan. Ook is het stugge rijgedrag van de Milestone-games eindelijk van de tafel geveegd en rijden wagens realistischer. Het is wel nodig om een kanttekening te maken bij al dit goeds. Nieuwe ontwikkelaar Kylotonn heeft namelijk een slechte staat van dienst, met zwakke titels zoals The Cursed Crusade en Motorcycle Club.

Bekijk op YouTube

Need For Speed

Releasedatum: 5 november
Verkrijgbaar op: pc, PlayStation 4, Xbox One

Info: Ook hier is er sprake van een reboot. Ghost Games wil namelijk teruggrijpen naar de roots van Need For Speed en volgens de studio betekent dat een terugkeer naar de nachtraces en getunede wagens van de Underground-reeks. Een sterk verhaal en verschillende speelstijlen staan eveneens op de planning. Controversiëler is dat deze nieuwste Need For Speed àltijd een internetverbinding nodig heeft om speelbaar te zijn. De wereld is namelijk 'steeds in verandering.' Het valt nog af te wachten of dat ook meer is dan een promopraatje.

Wat maakt Need For Speed uniek? De afgelopen jaren neigen racegames weer meer naar realisme en een sobere aanpak. Met gigantische drifts als gevolg van over-the-top rijgedrag en de herintroductie van de tuning-scene vormt Need For Speed de broodnodige tegenreactie. Ook de constante internetverbinding lijkt de game uniek te maken, of je het nu leuk vindt of niet. Weinig racegames steunen namelijk zo hard op sociale verbondenheid.

Lees hier de Need For Speed preview.

Bekijk op YouTube

The Crew: Wild Run

Releasedatum: 17 november
Verkrijgbaar op: pc, PlayStation 4, Xbox One

Info: Met Wild Run wil Ubisoft zijn MMORPG-racegame The Crew wat frisse lucht schenken. De game heeft sinds zijn release verschillende updates gekregen, die onder andere nieuwe Faction Missions toevoegden. Maar om je geïnteresseerd te houden is er nood aan meer ingrijpende content. Wild Run lijkt dat waar te maken met nieuwe voertuigklassen en de extra Drift-spec, bovenop de vijf bestaande Specs.

Wat maakt The Crew: Wild Run uniek? Wild Run voegt veel elementen toe die je niet of amper ziet in andere racegames. Zo krijgt The Crew door de uitbreiding motorfietsen, dragsters en monster trucks. Er is ook een nieuwe modus: The Summit. Daarmee ontmoet je elkaar in iconische locaties en ga je daar verschillende uitdagingen aan. Ten slotte komt er samen met Wild Run een bijzondere, gratis update uit voor de game: het verbetert namelijk de graphics. Denk maar aan betere texturen, een verbeterde draw distance en betere weerseffecten.

Lees ook de The Crew review.

Bekijk op YouTube

Trackmania Turbo

Releasedatum: 27 november
Verkrijgbaar op: pc, PlayStation 4, Xbox One

Info: Na meer dan tien delen is de Trackmania-reeks nog steeds niet uitgeracet. Meer dan ooit ligt de focus op toegankelijk en spectaculair racen, terwijl je jaagt op de illustere snelste tijd. Hier geen complexe mechanics: enkel gas geven, remmen en sturen. Ook scherpe reflexen zijn welkom. Trackmania Turbo is tevens de eerste game uit de reeks die op de PlayStation 4 en Xbox One uitkomt.

Wat maakt Trackmania Turbo uniek? Trackmania onderscheidt zich al sinds zijn begin door de mogelijkheid om eigen parcours te maken en te delen met de wereld. Die kunnen zo gek zijn als je maar kan bedenken. Zit je in een creatief dipje, dan kan de game nu ook willekeurig een track aanmaken. Op zich zijn er dus eindeloos veel circuits om op rond te scheuren.

Lees ook de Trackmania Turbo preview.

Bekijk op YouTube

Dirt Rally (in Early Access)

Releasedatum: 17 november
Verkrijgbaar op: pc

Info: De vette jaren zijn voorbij voor Codemasters. Na verschillende jaren commercieel en kritisch succesvolle racegames af te leveren, ging de studio te ver in zijn missie om racegames toegankelijk te maken voor een breed publiek en verloor het een groot deel van zijn trouwe fans. Dirt: Rally is een poging om die doelgroep weer achter zich te scharen, via zeer diepgaand en complex rijgedrag. Doordat de game via de Early Access-methode wordt verspreid en ontwikkeld, krijgt de studio bovendien al inkomsten uit de game terwijl de ontwikkeling nog gaande is!

Wat maakt Dirt Rally uniek? Net zoals Project CARS wordt Dirt: Rally voor een groot deel in samenspraak met de community gemaakt. Racefans geven namelijk steeds feedback op de game die ze krijgen, waarbij Codemasters aanpassingen maakt en ook updates vrijgeeft zoals extra tracks. Daarnaast is deze rallygame ook één van de meest diepgaande racegames die er op dit moment beschikbaar is. Het gewicht van je wagen is essentieel en het vergt heel wat oefening voor je begrijpt hoe je je bolide correct door een bocht jaagt.

Bekijk op YouTube

Ook noemenswaardig: Project CARS 2

Releasedatum: Nog niet bekend
Verkrijgbaar op: pc, PlayStation 4, Xbox One

Info: Project CARS was op veel vlakken een unieke racegame en ontwikkelaar Slightly Mad Studios wil onmiddellijk op dat elan verdergaan. Wederom wordt er gebruik gemaakt van crowdfunding en hulp van de community. Er is wel sprake van een aantal nieuwigheden. Zo kun je in deze sequel ook op modder, grind en sneeuw rijden en zijn er ook extra disciplines zoals Rallycross, Hillclimbs en Touge.

Wat maakt Project CARS 2 uniek? Door nu ook andere ondergronden dan asfalt aan te gaan, gaat Project CARS 2 de concurrentie aan met Dirt: Rally. Daarnaast is er al een uitgebreid co-op aspect aangekondigd. In verschillende modi (waaronder Teammate Driver, Spotter, Driver Swap en Co-Pilot) kan je samenwerken met andere spelers. Het is dit interactieve sociale aspect en de enorm diepgaande gameplay die Project CARS 2 vooral van andere racegames moeten onderscheiden.

Lees hier de Project CARS review.


Read this next