Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

20 jaar PlayStation: De beste vergeten PlayStation-exclusives

Games die je toch echt eens gespeeld moet hebben.

Nu er al is vooruit gekeken naar wat het jaar 2015 in petto heeft qua exclusieve PlayStation titels, kijken ik nu terug op de afgelopen twintig jaar. Grote titels als Metal Gear Solid en Final Fantasy VII waren een belangrijke reden voor veel mensen om toentertijd een PlayStation aan te schaffen, maar het waren uiteindelijk ook zeker de wat minder bekende titels die ik tot de dag van vandaag een warm hart toedraag. Ik neem je mee langs verschillende titels die wat extra aandacht verdienen en die je zeker eens een keer gespeeld moet hebben.

PlayStation

Fear Effect

Fear Effect valt destijds op door de expliciete reclames in gametijdschriften, die de hormonen van de puberende lezers op hol laten slaan. Maar wie voorbij dit platte exterieur kijkt, ontdekt een survival horrorgame die zich binnen het genre van de rest onderscheidt door zijn unieke visuele stijl. Het cyberpunk verhaal dat zich afspeelt in futuristisch China wordt ondersteund door cel-shadedgraphics en geanimeerde achtergronden: voor die tijd twee weinig voorkomende elementen. Tot de dag van vandaag kan deze game zich tot één van de meest bijzondere survival horrorgames rekenen.

Kurushi

Kurushi is er voor verantwoordelijk dat de bijgeleverde demo disc de eerste dagen niet uit mijn PlayStation is gehaald. De opzet van de minimalistische puzzelgame lijkt heel simpel: rijen met blokken komen op je af en het is aan jou om vlakken te plaatsen die de blokken bij aanraking laten verdwijnen. Maar op het moment dat het tempo wordt opgevoerd en er een nieuw soort blokken wordt geïntroduceerd, beginnen je handen steeds erger te zweten. Jaren later vind ik in Catherine van ontwikkelaar Atlus een waardige opvolger. Maar de simpele kracht van Kurushi is zelden meer geëvenaard.

Vagrant Story

Vagrant Story heeft na het lezen van een eerste preview direct mijn aandacht te pakken. De prachtige ontwerpen van Akihiko Yoshida en het feit dat het wordt ontwikkeld door mijn lievelingsstudio Squaresoft is reden genoeg om compleet in de ban te raken van deze game. Toch duurt het tot mijn spijt nog minstens tien jaar voordat ik mijn eerste stappen in het koninkrijk van Valendia zet. Maar het lange wachten is niet tevergeefs; wat ik aantref is een diepgaande role-playing game die me op alle vlakken raakt dankzij het sterke real-time combatsysteem, het fascinerende verhaal en een uiterst sympathiek hoofdpersoon. Het is game die zich absoluut kan meten met de Final Fantasy-titels uit die tijd.

Vib-Ribbon

Wie aan ritmegames en PlayStation denkt, denkt in eerste instantie aan PaRappa the Rapper. Toch is het Vib-Ribbon die een speciale vermelding verdient. Dat ik mijn eigen cd's in de PlayStation kan draaien en op die manier unieke levels in de game creëer, was toendertijd voor mij bijna niet bevatten. Het konijn Vibri krijgt het als gevolg zwaar te verduren omdat ik haar kennis laat maken met mijn gehele cd-collectie. Er was in september van het afgelopen jaar even een sprankje hoop dat er een nieuwe Vib-Ribbon zou komen, maar niets bleek minder waar. De game werd enkel toegevoegd aan de PlayStation Network Store en de kans dat we ooit nog een nieuwe versie zien, lijkt op dit moment heel erg klein.

Tomba!

Deze kleurrijke game van de hand van Ghost 'n Goblins' geestelijk vader Tokuro Fujiwara lijkt in eerste instantie op een standaard platformer. Toch heeft de game meer te bieden dan het standaard ren- en springwerk. Je krijgt verschillende quests die variëren van het zoeken naar verborgen objecten tot bijvoorbeeld een manier vinden om voorbij een tornado te komen. Deze role-playing invloeden gepaard met de vele grappige gesprekken die je met niet-speelbare personages voert, hebben ervoor gezorgd dat ik steeds maar weer terug kwam om meer van de wereld van Tomba! te ontdekken.

Ga verder naar de volgende pagina voor vijf PlayStation 2-titels.

Over de auteur

Lenne Kuin

Redacteur

Rolt nog met regelmaat diverse huis- en tuinartikelen in Katamari Damacy op. Verliest zich echter ook met gemak in role-playing games en point-and-click adventures.

Reacties