Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

20 jaar PlayStation: Parels die ik ontdekte door PlayStation Plus

Want gratis en games klinken als muziek in de oren.

Sony biedt met PlayStation Plus sinds 2010 een vernieuwende en verfrissende online dienst aan. Playstation Plus brengt niet alleen extra online opslag en de Playstation Store-kortingen, maar ook de Instant Game Collection. En als student die volledig volgens het alom bekende stereotype leeft, klinken de woorden ''gratis'' en ''games'' me als muziek in de oren.

Waar de service in uitblinkt, is het aanbieden van redelijk nieuwe games tegen een heel aardige prijs. Het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik een groot aantal titels toch heb kunnen spelen, terwijl ik aanvankelijk niet van plan was om ze ooit te kopen. Deze ''vergeten'' games verschillen af en toe erg in kwaliteit, maar er zijn ook wel degelijk pareltjes te vinden. Een overzicht van de crème de la crème van de Instant Game Collection.

5 - Luftrausers

De Nederlandse studio Vlambeer knalt na Ridiculous Fishing lekker door met Luftrausers, een game die nog maar kortgeleden werd aangeboden op PlayStation Plus. Net als in Ridiculous Fishing draait het om totale vernietiging. Je rust je luftrauser uit met een nieuwe staart waarmee je sneller kan vliegen of je ruilt je machinegeweren in voor een behoorlijk effectieve laser.

Het doel van de game is dan ook om je vliegtuig met nieuwe upgrades uit te bouwen, om zo een steeds hogere highscore te behalen. De game is heel eenvoudig, en dat is ook de kracht van deze indie-hit. Elk moment dat je je highscore iets verbetert, voelt als een overwinning en motiveert je om nog meer te spelen. Een van de leukste elementen van de game is dat je de highscore van anderen ook kan bekijken. Er is weinig leuker dan knetterhard door de luft rausen en je vrienden even te laten zien wie de baas is.

Bekijk op YouTube

4 - Metro: Last Light

Metro: Last Light is een game die eigenlijk al heel erg lang op mijn radar stond, maar die ik toch nooit heb gekocht. Tegenvallende reviews en het onafgewerkte Metro 2033 weerhielden me naar het postmoderne en radioactieve Moskou te vertrekken. De game is gebaseerd op de verhalen van Dmitry Glukhovsky en draait om Artyom, een ranger die de mensheid beschermt tegen mutanten die zowel boven als onder de grond terreur zaaien. De duistere en beklemmende sfeer waarbij het gevaar om elke hoek schuilt, is een van de sterke punten. Je reist door een prachtige simulatie van een vernietigd Moskou en ervaart de omstandigheden waaronder de mensheid probeert te overleven.

Metro: Last Light is daarbij geen typische lineaire shooter. Er is genoeg ruimte om in de stedelijke gebieden te ervaren hoe de ondergrondse samenleving zonder wetten functioneert. Ook het weergaloze oog voor detail valt op. Zo betaal je in de game niet met munten, biljetten of flessendoppen, maar met kogels. Dit is logisch en geeft weer hoe er over de wereld en de game is nagedacht. Een ander simpel voorbeeld is het gasmasker. Het beslaat af en toe, moet schoongemaakt worden en heeft zuurstoftanks nodig om te blijven functioneren. Het geeft de game net even die extra laag die het nodig heeft.

Bekijk op YouTube

3 - Deus Ex: Human Revolution

Deus Ex: Human Revolution is dan wel niet zo goed als de oude delen op de pc, maar het is toch nog steeds een fantastische game. Iedereen die van RPG's houdt, moet deze titel zeker spelen. De rijke wereld van Deus Ex: Human Revolution zorgt voortdurend voor nieuwe upgrades, uitdagingen en bijzondere verhalen. Als Adam Jensen ga je op zoek naar de belagers van je werkgever en zweer je wraak op degenen die je verraden hebben. Om je bij je tocht te helpen, krijg je verschillende augmentations tot je beschikking. Adam is namelijk een halve cyborg die op tal van manieren verbeterd kan worden.

Het enige punt van kritiek is echter wel dat de hoofdverhaallijn een stuk interessanter had kunnen zijn. De keuzes die je maakt, lijken generiek en onlogisch. Je krijgt vaak het gevoel dat je niet voldoende wordt geïnformeerd om een bepaalde situatie heel goed te begrijpen. De game maakt bijvoorbeeld ook gebruik van verschillende locaties waar je je vrij in kan bewegen. Waarom je je telkens tussen locaties verplaatst, is echter niet heel duidelijk en voelt af en toe geforceerd aan. Het verhaal zelf leidt er weinig onder, maar verwarrend is het soms wel. Toch zorgt de afwisseling er wel voor dat de spelwereld lekker groot is.

Bekijk op YouTube

2 - Red Dead Redemption

Red Dead Redemption is de PlayStation Plus-topper die me volledig omver heeft geblazen.Het verhaal is meeslepend, de wereld is rijk en de gameplay is heel verrassend. Als ex-outlaw John Marston word je door de overheid op pad gestuurd om een van je oude metgezellen op te pakken en uit te leveren. De opdracht gaat niet helemaal volgens plan, wat de aanzet geeft tot een zoektocht op de uitgestrekte prairie tot ver in Mexico.

Het meest verfrissende aan deze Rockstar-game is dat het eigenlijk helemaal niet op Grand Theft Auto lijkt. Het is weliswaar een open spelwereld, maar de game voelt uniek aan. De typische Rockstar-kenmerken trekken je niet uit de wereld van Red Dead Redemption. Voor spelers die nu voor het eerst aan de game beginnen zijn de graphics wat gedateerd, de controls voelen onhandig en geforceerd aan en het is frustrerend om elke keer weer paarden te moeten temmen.

Maar het verhaal maakt heel veel goed. Nooit eerder ben ik door een open world game zo verrast als door Red Dead Redemption. De game rekent af met stereotypes en de game biedt interessante shooter actie, aangezien je af en toe een slow motion functie aan kan zetten. Deze mag je niet missen!

Bekijk op YouTube

1 - Dead Space 2

Dead Space 2 staat op de eerste plek omdat het misschien wel de meest ondergewaardeerde game van allemaal is. De game kent niet zo'n heel sterk verhaal, maar de bizarre monsters, de vele schrikmomenten en de interessante spelwereld houden je op het puntje van je stoel.

Als klusjesman Isaac ga je voor de tweede keer op pad om een einde te maken aan de gemuteerde Necromorphs die het heelal dreigen te veroveren. Dead Space 2 is ook goed te spelen als je niet heel bekend bent met het horrorgenre, omdat er meer dan genoeg actie aanwezig is. De momenten die horrorelementen kennen, grijpen je aan en laten je je bovenal helemaal rot schrikken. Er is wat mij betreft geen andere Playstation Plus-game die zo uitdagend en indrukwekkend is om te spelen als Dead Space 2, omdat het zo'n interessante mix van genres biedt.

Bekijk op YouTube

Inmiddels heeft Sony een voorproefje gegeven van de games die volgend jaar naar PlayStation Plus komen, met voor het eerst een focus op AAA-titels voor de PlayStation 4. InFamous: First Light en Injustice: Gods Among Us maken daar onderdeel van uit. Ook het komende jaar liggen er dus weer kansen voor de dienst. Welke onontdekte games komen er in 2015 op mijn pad?

Read this next