Eurogamer.nl

Yakuza 2

Twee jaar na de Japanse release, maar zeker het wachten waard.

Wacht nog even met het opbergen van je PlayStation 2, want SEGA heeft eindelijk Yakuza 2 uitgebracht in Europa – bijna twee jaar later dan de Japanse release. Het eerste deel was in het westen geen groot succes, maar in Japan verkocht het als een tierelier. Het derde deel is voorlopig ook alleen voor de Japanners aangekondigd, maar wij kunnen nu wel eindelijk genieten van Yakuza 2.

Het spel start een jaar na de gebeurtenissen in het originele Yakuza. Hoofdpersoon Kiryu Kazuma heeft een vredig leventje opgebouwd samen met het meisje Haruka dat hij heeft gered in het eerste deel. Op een dag gaan ze samen naar een begraafplaats waar ze rouwen om hun verloren familie. Erg handig is dat je daar de avonturen van het eerste deel nog in een uitgebreide samenvatting kan herbekijken. Zo wordt je geheugen opgefrist over het verhaal en de personages. Het is echter ook mogelijk om van Yakuza 2 te genieten zonder het eerste spel gespeeld te hebben. Toch zal het volgen van het verhaal van deel twee een stuk lastiger zijn zonder dat je de gebeurtenissen uit het eerste deel kent, vooral doordat er veel Japanse personages met moeilijke namen in zitten. Let wel op, want voor je het weet ben je een uur naar filmpjes aan het kijken voordat je eindelijk mag spelen.

En zo is het eigenlijk ook met de rest van het spel, want de makers hebben regelmatig gameplay opgeofferd om het verhaal te vertellen. Dat betekent lange filmpjes met veel Japanse dialogen. Je kunt de gesproken dialogen omzetten naar het Engels, maar dit verpest de Japanse sfeer van het spel eigenlijk nogal. De Engelse ondertiteling is overigens prima. De kracht van het spel zit hem dan ook duidelijk in het verhaal en de manier waarop je je als speler in het Japan van 1980 waant.

1

Zodra je eenmaal in het verhaal zit en je comfortabel voelt in de Japanse setting, dan is het genieten geblazen. Het spel vertelt, net als zijn voorganger, een verhaal over de Japanse maffia, de Yakuza. Het gaat over verschillende groepen die in vrede samen hebben geleefd maar door foute beslissingen tegen elkaar op worden gezet. Ego’s die botsen en mannen die niet meer hun meester willen dienen maar zelf de macht willen grijpen. Het spel weet niet het niveau van het verhaal uit het eerste deel te bereiken, maar weet absoluut te boeien.

We hebben het hier echter niet over een film, maar over een spel, en dus valt er ook genoeg te spelen. De gameplay is eigenlijk onderverdeeld in twee segmenten. Het loopgedeelte waarbij je door de straten van Japan banjert, en het vechtgedeelte waar het spel eigenlijk om draait. Het adventure-gedeelte laat je door bekende steden als Tokio en Osaka kuieren. Voor een PS2-titel zijn de straten aardig levendig: Mensen praten met elkaar, vele neonlichten sieren het straatbeeld en er zijn allerlei activiteiten te doen.

2

Als je even niet met het hoofdverhaal in de weer wil zijn kun je namelijk in één van de vele winkels of entertainmenthallen binnenstappen om wat minigames te spelen. Zo kun je in de arcadehal je geld stoppen in een grijpmachine – het spelletje wekt nog meer frustratie op dan de echte kastjes op de kermis – of je kunt bijvoorbeeld gaan bowlen. En dan zijn er nog de winkels waar je tal van items kan kopen. Van drankjes die je levensbalk verhogen tot dure sieraden om de meisjes mee te versieren. Nieuw is ook dat je een hostess-club kan managen, wat sowieso een bijzondere ervaring is.

Regelmatig zul je in het spel de opdracht krijgen om iets te kopen in de stad, maar het is dan altijd maar de vraag waar je het in vredesnaam moet halen. Hetzelfde probleem ontstaat wanneer je een bepaald gesprek moet activeren met iemand in de stad om het verhaal te vorderen. Je bent vaak door de stad aan het lopen – nog altijd in de bizarre slow-motion loopstijl uit het voorgaande deel – terwijl je elke persoon en elke winkel afgaat in de hoop dat ze hebben wat jij zoekt. Een vervelend klusje, maar tijdens het verkennen van de steden en het babbelen met verschillende mensen krijg je wel regelmatig sidequests te doen die je weer aan geld en ervaring helpen.

ADVERTENTIE

Reacties (2)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.