Eurogamer.nl

Trackmania Nations Forever

Frustrerend en verslavend. Lastige combinatie...

Mijn rechterhand is haast vastgelijmd aan de pijltjestoetsen. Met m’n linkerhand veeg ik het zweet van mijn voorhoofd. Geconcentreerd kijk ik naar het beeldscherm. De klok telt af: drie, twee, één.. Go! Mijn kleine bolide schiet van de startlijn en met de grootst mogelijke precisie manoeuvreer ik door bochten en obstakels. De finish is in zicht en ik weet dat ik het record ga verbreken. De laatste sprong! Met een noodgang vlieg ik door de lucht, maar ik voel dat het mis gaat. Afremmen heeft geen zin meer en dus vlieg ik 150 kilometer per uur tegen een massieve muur. Geďrriteerd druk ik voor de zoveelste keer op retry. Ik moet en zal die medaille halen!

Trackmania Nations Forever is zonder meer een frustrerende game. Dit jongste deel in de Trackmania serie van de Franse ontwikkelaar Nadeo is, net als zijn voorganger, gratis te downloaden. Maar wat maakt een gratis game zo frustrerend? Allereerst is het verschil tussen succes en mislukking vaak maar een fractie van een seconde. De auto’s die je bestuurt zijn licht en hebben de wegligging van een stuk zeep, wat betekent dat ze meer dan eens uit de bocht vliegen. Gek genoeg is de verslaving groot en blijf je steeds terugkomen om nog een poging te wagen. Iets wat gelukkig niet wordt bemoeilijkt door lange laadtijden of vervelende menu’s. Als je eindelijk na de 25e keer de streeftijd behaalt, smaakt de overwinning des te zoet.

1

De game is in principe een mix tussen Micro Machines en Stunts, twee titels die bij de wat oudere gamer wellicht een belletje doen rinkelen. De opzet is eenvoudig: je hebt de keuze uit een singleplayer, een online multiplayer modus en een trackeditor. In de singleplayer is het de bedoeling om met Formule-1 achtige karretjes een zo snel mogelijke tijd te behalen op de 65 verschillende en in moeilijkheidsgraad toenemende tracks. Iets wat simpeler lijkt dan het is, gezien de vele obstakels, bochten, loopings en haast onmogelijke sprongen waar je te maken mee krijgt. Sprongen die je soms het bloed onder de nagels vandaan halen.

Per track kun je medailles behalen die nodig zijn om andere banen vrij te spelen. Brons en silver zijn voor menig gamer makkelijk haalbaar, maar vooral op de latere parcoursen zul je van goeden huize moeten komen om goud te pakken. Handig is dat je zowel tegen je eigen ‘ghost’ kunt rijden, als tegen de medailletijden. Zo kun je zien in welke bocht je nog die tienden van een seconde van je rondetijd kunt afschaven. Als je eenmaal een persoonlijk record heb behaald, kun je deze delen met gamers over de hele wereld. De game bevat een officiële ranking waar je kunt zien hoe je presteert vergeleken met andere Trackmania spelers.

Aan de online modi is te zien dat Nations Forever oorspronkelijk bedoeld is voor online competitief gamen. Het ‘pick-up & play’ gehalte is erg hoog en er zijn verschillende speltypen die individueel en in teams kunnen worden gespeeld op de uitstekende Trackmania servers. Je kunt je tegenstanders niet aanraken, wat een hoop hectiek en frustratie scheelt. De trackeditor is een welkome afwisseling op het racegeweld en biedt de mogelijkheid om binnen een aantal minuten een nieuwe baan te bouwen en te spelen.

2

Op grafisch gebied zal de game je niet versteld doen staan. De futuristische banen zijn intelligent en degelijk ontworpen, maar de omgevingen zijn vrij leeg. Helaas ontbreekt ook een schademodel, wat je bij crashes toch nog een voldaan gevoel kunnen geven. Het doel van Nations Forever is echter draait echter prima op oudere pc´s en is zodoende speelbaar is voor een breed publiek. De muziek, een mengeling van techno en dance, stoort gelukkig niet al te veel.

Trackmania Nations Forever is een leuke titel geworden, ook voor mensen die niet direct van racegames houden. Het spel mag dan audiovisueel niet indrukwekkend zijn, maar is gratis te downloaden en behoorlijk verslavend. De hoge frustratiefactor schrikt sommige spelers misschien af, maar ben je toe aan een beetje uitdaging tussendoor, dan is Nations Forever racer zeker de moeite van het downloaden waard!

8 / 10

Trackmania Nations Forever Gijs Ettes Frustrerend en verslavend. Lastige combinatie... 2009-01-15T11:06:00+01:00 8 10
ADVERTENTIE

Reacties

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.