Eurogamer.nl

Super Monkey Ball 2

Apenkooien in de trein.

Soms vraag ik me nog wel eens af welk brein verantwoordelijk is voor de Monkey Ball-games. Immers, hoe kom je op het idee om een aap in een bal te stoppen, om hem vervolgens over krankzinnige banen te rollen op jacht naar bananen en een snelle tijd? Goed, het doet er verder weinig toe. Ook op Apples mobiele platform kun je met Aiai en consorten naar hartenlust apenkooien.

Het eerste deel werd met gemengde gevoelens ontvangen. Over het algemeen leek het meer een demootje voor de iPhone dan een volwaardige game. Er was vooral kritiek op de krampachtige besturing, iets waar in deel twee duidelijk lering uit is getrokken. De driedimensionale apenbal rolt in deel twee een stuk intuďtiever over de baan. Nog steeds zal het even wennen zijn voordat je als een ware Sven Kramer bochten maakt, maar de rustige leercurve geeft je genoeg gelegenheid om het onder de knie te krijgen.

Als je het eenmaal in de vingers hebt, blijkt de basisgameplay van Super Monkey Ball 2 een sterk concept voor de iPhone te zijn. Games voor mobiele telefoons hebben vaak het karakter van een vluggertje. Ze dienen snel voldoening te brengen, maar moeten ook zo weer afgesloten kunnen worden. Het succes van games als Peggle en Doodlejump is hier illustratief voor. De game van Sega voldoet ook prima aan deze kenmerken; binnen tien seconden ben je aan het rollen met je apen en de game tussendoor afgesloten wordt, kan je later verder gaan op dat punt. Het lijkt voor de hand liggend, maar het zijn cruciale kenmerken van een goede iPhone-game.

Afgezien van het vluchtige karakter, biedt Super Monkey Ball 2 ook op de lange termijn plezier. Er zijn 115 banen om in je eentje of – via internet – met zijn vieren doorheen te razen, verdeeld over vijf verschillende werelden. Het belangrijkste doel is om de lichtgevende poort te bereiken op een baan, maar als je het moeilijk voor jezelf wilt maken, zijn er per level ook tien bananen te scoren. Pak je ze allemaal zonder dood te gaan, dan is een kroontje de beloning. Haal je voor elk level een kroontje (en dat is verdomd lastig), dan wacht eeuwige roem. En een verrassing, uiteraard…

1

Toch wordt Super Monkey Ball 2 na verloop van tijd eentonig. De minigames kunnen hier niets aan veranderen – op het moment van schrijven is pas één van de drie spelletjes beschikbaar. Bowlen met je aap is saai en voelt houterig aan. De basisgameplay is daarmee het enige wat Sega te bieden heeft, en dat is wat summier, ondanks de vele banen en online multiplayer. De levensduur van de game had aanzienlijk verlengd kunnen worden door zaken als speciale uitdagingen, meerdere beloningen en leukere minigames.

Super Monkey Ball is wel een prima game, met knisperende graphics en een gelikte soundtrack. Kortom, alles wat je mag verwachten van een grote licentie als deze. De aanschafprijs van vier euro is ook netjes (al is het slordig dat er al maanden twee minigames ontbreken). Maar een werkelijke topper in de Appstore is het niet; daar bieden de apen net te weinig variatie voor.

7 / 10

Super Monkey Ball 2 is voor €3,99 te koop in de Apple App Store.

Super Monkey Ball 2 Jesse Zuurmond Apenkooien in de trein. 2010-02-23T15:40:00+01:00 7 10
ADVERTENTIE

Reacties

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.