Eurogamer.nl

Sid Meier's Civilization Revolution

Draagbare vermakelijke brok strategie

Civilization Revolution is niet de eerste klassieke strategiegame die zich een weg naar Nintendo's handheld heeft weten te banen. Eerder was er al The Settlers dat niet helemaal wist te overtuigen op de handheld van Nintendo. Nu is er dus Sid Meier's Civilization Revolution, een overzetting van de klassieke turn-based game zoals we die al sinds 1991 spelen.

De DS leent zich in principe ideaal voor strategiegames. Waar controllers van consoles vaak onnauwkeurig zijn en weinig mogelijkheden bieden, zorgt het touchscreen van de DS voor een perfecte vervanging van de muis en het toetsenbord. Desalniettemin is het geen letterlijke overzetting van de PC-games. Het gaat om een versimpelde versie van het concept om ervoor te zorgen dat het geheel wat toegankelijker is. Nu blijft de term 'simpel' in de Civilization-games natuurlijk altijd relatief, want de spellen blijven steeds weer enorm diepgaand en uitgebreid.

Het basisprincipe is echter onveranderd: Je begint met een beschaving lang voordat de here Jezus geboren wordt, om precies te zijn 4000 jaar. Elke beurt zul je een aantal dingen kunnen doen zoals nieuwe technieken onderzoeken, troepen of steden bouwen of andere beschavingen aanvallen. Bij elke beurt die voorbij gaat zal de tijd logischerwijs iets vooruitgaan. Uiteindelijk eindigt het spel in de toekomst met allerlei high tech wapens en andere chique dingen.

1

Aan het begin van het spel krijg je de keuze uit zestien verschillende beschavingen met elk een eigen kenmerkende eigenschap. De ene beschaving zal goedkoper troepen kunnen produceren terwijl de ander sneller technologische vooruitgang boekt.

Aangezien de DS niet beschikt over enorm krachtige hardware moet het spel logischerwijs aan grafische pracht inleveren. Uiterlijk vertoon is echter nooit het speerpunt van de Civ-reeks geweest. Ontwikkelaar Firaxis heeft met succes de diepgang over weten te zetten naar de handheld. Alle elementen die je verwacht in een Civilization-game zitten erin: beroemde mensen die verschijnen in succesvolle steden, enorm veel soorten soldaten en militair tuig en een zeer grote 'tech tree'.

Het besturen van je units gebeurt volledig intuďtief via het touchscreen. Ook de menu's worden allemaal bediend met je stylus en het onderste schermpje van de DS. Alhoewel de menu's soms wel eens overweldigend overkomen, zul je na enige training zonder moeite doorheen de verschillende venstertjes vliegen.

In principe is Civilization een digitaal bordspel, en net als elk ander bordspel vraagt deze digitale variant behoorlijk wat tijd. Probleem is dat er relatief weinig mensen zijn die eens lekker gaan zitten om een potje op de DS te spelen. Urenlang naar de twee schermpjes staren is er meestal niet bij en de DS wordt dan ook voornamelijk gebruikt voor korte speelsessies. Alhoewel het feit dat een volledige Civ-game veel tijd vraagt misschien een probleem lijkt, heeft Firaxis hier een uiterst doeltreffende oplossing voor gevonden.

In de game zitten een aantal vaste scenario's die minder tijd vragen dan een heel spel. Zo zijn er opties om als militair met een geavanceerde factie een volledige planeet te koloniseren of om een factie geconcentreerd op cultuur en technologie de grootste van de wereld te laten worden.

2

Alsof dit nog niet genoeg is, is het ook nog eens mogelijk om elke week een Scenario of the Week te downloaden van het internet. Met behulp van de WiFi-functie van je DS is het mogelijk om een vooraf opgesteld scenario te spelen. Deze feature verlengt de levensduur van Civilization Revolution voor de DS gigantisch. Een andere functie die de DS biedt is het online spelen van een volledig spel Civ Rev. Deze functie is een welkome afwisseling, aangezien de computer gestuurde tegenstanders vaak nog wel eens voorspelbaar willen zijn. Civilization blijft leuker tegen andere mensen van vlees en bloed.

Het is moeilijk om een uitgebreide review van Civilization Revolution te schrijven. Het spel is eigenlijk precies hetzelfde als al zijn voorgangers, maar dan op de handheld van Nintendo. Er zit eigenlijk niets nieuws in de game wat we niet al gezien hebben in één van de voorgaande delen. Toch blijft het basisprincipe van Civilization heel erg goed overeind op de DS, iets dat we eerlijk gezegd niet verwacht hadden.

Het touchscreen biedt een makkelijker manier van besturen en het geheel bezwijkt niet onder de beperkte grootte van de schermpjes. Ook de menu's en besturing hebben niet te lijden onder de beperkte functies van de DS. Het enige wat een beetje tegenvalt is het grafische aspect. Het ziet er misschien niet flitsend uit, maar de typische Civ-stijl blijft wel behouden in Civilization Revolution.

Voor de mensen die zich nu afvragen of ze het spel moeten kopen, is er eigenlijk maar één antwoord: Ja. Civilization Revolution is een geslaagde overzetting van een uitermate goede reeks naar een handheld die ondertussen zeer geschikt blijkt te zijn voor strategiegames.

8 / 10

Sid Meier's Civilization Revolution Philip Cremers Draagbare vermakelijke brok strategie 2008-09-30T11:31:00+02:00 8 10
ADVERTENTIE

Reacties

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.