Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Rock Band

Te laat, te duur maar toch geniaal

Zweet, bier en harde muziek. Dat zijn voor een beginnende rocker de ingrediënten om een leuk feestje te bouwen. De doorgewinterde ster voegt daar nog een lading coke en groupies aan toe om het rockgehalte nog net dat beetje extra te geven. Wanneer je nog niet bekend bent met dit recept voor genialiteit is er een soort van introductieles, Rock Band genaamd.

In theorie had deze review al een jaar geleden geschreven kunnen worden. Rock Band kon toen namelijk al gespeeld worden, al moest je hem dan wel importeren uit de VS. Iedere wannabe-rocker dacht op dat moment: 'Oh, ik wacht gewoon een maandje of twee totdat hij hier in de winkels ligt, dan spaar ik een lading verzendkosten uit.' Die twee maanden werden er vier en die vier werden uiteindelijk negen (!!!) maanden. Nu zijn we het in Europa wel gewend om langer te wachten op games, maar dit was toch te erg voor woorden.

Toen we eindelijk dachten dat EA ons genoeg gepest had werd ook nog eens de prijs bekend van Rock Band. Electronic Arts besloot om het complete pakket van Rock Band bij ons bijna twee keer zo duur te maken, waarna veel gamers automatisch afhaakten. Toen ook nog eens het nieuws kwam dat Rock Band 2 al in september in de Amerikaanse winkels zou liggen, kreeg EA een gezamenlijke middelvinger van het merendeel van de Europese gamers.

Zang, drums, bass- en leadgitaar

De vraag is echter of Rock Band, nu het hier eindelijk in de winkels ligt, het nog waard is om in huis te halen. Dit is meteen een verschrikkelijk moeilijke vraag om te beantwoorden. Rock Band is namelijk een leuke game, super zelfs wanneer je het met meerdere personen speelt. Drums, (bass)gitaar en zang, allemaal verpakt in één game. Laten we beginnen met de grootste vernieuwing: het drumstel.

Mijn droom was, nadat Rock Band voor het eerst werd aangekondigd, om na elke flauwe grap die ik maakte het bijpassende 'BA-DUM-TSHHH'-geluid te maken. Helaas was deze mogelijkheid niet aanwezig en moest ik het doen met meer dan 70 liedjes, waaronder flink wat klassiekers en bekende liedjes.

Aangezien ik op het gebied van muziek een complete leek ben -muzieknoten zijn als Chinees voor mij, ritmegevoel heb ik niet en een blokfluit is voor mij een hol stuk hout-, is het uitzonderlijk dat ik spellen als Guitar Hero en Rock Band uitermate veel speel. Waar Guitar Hero voor mij de perfecte leercurve had voor een gitaarsimulatie, verwachtte ik ditzelfde van het drumstel in Rock Band.

Gelukkig stelt Harmonix hierbij niet teleur, al blijkt wel al heel snel dat virtueel drummen toch echt wel een stukje moeilijker is dan virtueel gitaar spelen. Op Easy is het drummen, zelfs voor mijn ritmisch gestoorde brein, nog goed te doen. Op Medium zal de pedaal iets meer gebruikt worden en is de uitdaging al een stuk groter, vooral bij de latere liedjes. Wanneer je eenmaal op Hard begint te spelen lijkt het hek van de dam. De bassdrum wordt zoveel gebruikt dat de ongetrainde voet na korte tijd al vermoeid is. Op zich geen probleem, een beetje oefenen zou geen kwaad kunnen en dat is ook precies wat het drummen bij Rock Band van je vraagt.

Qua een zo realistisch mogelijke ervaring neerzetten is het drummen in Rock Band onovertroffen. Het grootste probleem vormt echter de kwaliteit van het drumstel zelf, dat soms wat te wensen over laat. Algemeen bekend is dat er twee versies zijn van het drumstel, waarbij één soms te gevoelig is en de ander veel lawaai maakt en een hardere mep vereist voordat hij geregistreerd wordt. Ook de voetpedaal kan wel eens vervelend doen wanneer er een aantal snelle noten na elkaar komen. De plastic pedaal lijkt simpelweg niet echt geschikt voor veel snelle opeenvolgende noten.

Het klinkt nu misschien alsof een ervaren drummer binnen drie tellen het drumstel naar de eeuwige jachtvelden slaat, maar wanneer je eenmaal gewend bent aan het de drumkit die je hebt staan, merk je bijna niets meer van de eerder genoemde euvels. Desalniettemin blijft de gedachte dat Harmonix misschien iets meer tijd in het drumstel had mogen steken in ons achterhoofd rondhangen.

Vlammen: iedere rocker moet het hebben

We kunnen nu wel zoveel zeuren als we willen, maar stiekem is het drumstel één van de coolste accessoires die we laatste jaren gezien hebben. De houten drumstokjes geven je het gevoel van een echte rockster en, waarschijnlijk nog wel het belangrijkste, de liedjes zijn leuk om te drummen.

Elk instrument in Rock Band kent de zogenaamde Energy Phrases, bepaalde reeksen noten die gelijkwaardig zijn aan de Star Power uit Guitar Hero. In Rock Band heet dit echter Overdrive. Tijdens het gitaar spelen moet het instrument omhoog getild worden om deze speciale kracht, die het aantal punten zal verdubbelen en je zo kan redden wanneer je bijna van het podium getrokken wordt, te activeren. Bij het drummen komen er op aangegeven momenten lege balken in beeld die je uitnodigen om de meest kick-ass solo's te spelen. Raak je de laatste noot goed dan wordt de Overdrive geactiveerd en zal het aantal punten verdubbeld worden.

De leercurve van de liedjes is niet altijd perfect uitgevoerd, met sommige behoorlijk pittige nummers die toch wel erg laag in de lijst staan, maar over het algemeen is het drummen waarschijnlijk het leukste onderdeel van Rock Band.