Eurogamer.nl

Pro Evolution Soccer 2009

Wat een ballengame.

Frustratie, woede en irritatie. Drie woorden die bij me opkomen tijdens het spelen van PES 2009. De afgelopen jaren was ik een trouwe aanhanger van de voetbalgame door ontwikkelaar Konami, ondanks de lichte teleurstelling die de vorige editie achterliet. Spijtig genoeg weet Konami ook dit jaar niet te overtuigen met hun spel. Het grootste probleem van PES is namelijk niet grote rivaal FIFA, maar PES zelf. Niet dat het slecht is, maar Pro Evolution Soccer blijft nu eenmaal Pro Evolution Soccer.

De voorgaande zinnen lijken misschien wat vreemd en cryptisch, maar het probleem bij Pro Evo is dat het de laatste jaren nauwelijks veranderd is. Ja, je kunt nu schwalben en ja, de Become A Legend-modus is nieuw, maar de wezenlijke gameplay is doorheen de jaren haast identiek gebleven. En dat is hetgeen wat Pro Evolution Soccer 2009 tot een bijna matig spel maakt.

Grootste minpunt bij Pro Evolution Soccer 2009 is datgene dat toch wel een belangrijk onderdeel – understatement van het jaar – vormt van elke voetbalwedstrijd: de bal spelen naar je teamgenoten. In FIFA, en daar komt de onvermijdelijke vergelijking, is het mogelijk om bij elke pass te laten voelen hoe hard jij die wilt geven, ongeacht de manier van afspelen die jij kiest. In PES 2009 is dit ook mogelijk, maar alleen wanneer je de handeling met de ongemakkelijke 'manual pass' afspeelt. De gewone manier van afspelen zorgt er veel te vaak voor je dat de bal naar de verkeerde speler gaat. Ook speel je veel te vaak de bal recht in de voeten van de tegenstander, terwijl dat uiteraard helemaal je bedoeling niet was.

Ook het dribbelen hebben we wel eens beter gezien in een Pro Evo-game. Waar vroeger FIFA (daar is 'ie weer) ervan beticht werd dat de bal aan je voeten plakte zodra je eenmaal in balbezit was, is dat nu het geval bij Pro Evolution Soccer 2009. Op het moment dat jij een sprint inzet voelt de bal als lood aan je voeten en heb je nooit het idee dat je echt wendbaar bent.

1

Dit komt weer mede door het feit dat je in PES erg beperkt bent in je bewegingen. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik FIFA 09 ondertussen al betreurenswaardig veel heb zitten spelen en dat je enorm snel gaat wennen aan het enorme aantal bewegingen dat die game biedt. Wanneer je dan overstapt naar PES 09 valt het op hoe beperkt die game is qua mogelijkheden wat betreft de lichamelijke vrijheid van je spelers.

Waar deze beperking ook voor zorgt, is een onvoorstelbaar aantal onnodige overtredingen. Omdat je bij FIFA precies weet van welke kant je de sliding inzet en hoe hij aan zal komen, is de kans op een kaart daar redelijk laag. Bij PES 09 raak je echter ongeveer elke speler vol op zijn enkels waardoor je onnodig vaak gele, of zelfs rode, kaarten aan je broek krijgt.

Dan is er de Become A Legend-modus. Dit is de tegenhanger van de Be A Pro-modus uit FIFA. Ook hierin mag je met één speler uit een elftal aan de slag. Je maakt je eigen personage aan en verbetert jezelf door mooie wedstrijden te spelen waarin je goed met je team samenwerkt, sterk verdedigt of veel goals scoort, afhankelijk van je positie natuurlijk. Net zoals alles wordt PES hierin overtroefd door FIFA, dat een veel diepere voetbalervaring aanbiedt. Waar in FIFA perfect aangegeven wordt of je op de juiste positie staat of bijvoorbeeld goed aan het verdedigen bent, moet je in PES maar op de gok wat rondlopen en hopen dat je het aan het einde van de wedstrijd goed gedaan hebt.

Datgene waar PES 09 echter gewoon weer keihard de baas is, is de zogenaamde Master League. Deze modus is een mengeling tussen een management- en voetbalgame en dat wordt verschrikkelijk goed uitgevoerd door Konami. Er zit een diepte in deze modus waarvan zelfs sommige games die zich volledig op het managementaspect richten, alleen maar kunnen dromen.

2

Online laat PES 09 weer een aantal steekjes vallen. Ten eerste is het Konami ID, dat je verplicht bent aan te maken, een verschrikkelijk systeem. Alhoewel dit iets is dat alleen voor de PlayStation 3 geldt, is het een ongelofelijk omslachtig systeem. Wanneer het dan eindelijk gelukt is om online te komen, blijkt dat ook dit net niet zo soepel loopt als bij FIFA. Waar je bij de voetbalgame van EA 10 tegen 10 kan spelen, is het maximaal aantal spelers in PES 4 tegen 4. Op zich geen probleem, dat verkleint de kans op totale chaos natuurlijk. Het blijft echter zo dat de wedstrijden technisch niet altijd even lekker verlopen, al is het wel verbeterd ten opzichte van vorig jaar.

Grafisch is het geheel netjes verzorgd, maar zal het nergens écht indrukwekkend zijn. Gelukkig zijn de menu's iets handiger om doorheen te navigeren dan in voorgaande edities, maar zodra je het veld opgaat ziet het er allemaal nogal levenloos uit. De commentaar en het geluid zijn daarentegen wel heel goed verzorgd, waarbij vooral de audio wanneer de bal de paal of lat raakt heerlijk klinkt.

Alhoewel we het vooral hebben over de negatieve punten van PES 09, betekent dit niet dat het een slechte game is. Het is ook geen goede game, maar gewoon een nieuwe versie van Pro Evolution Soccer. De game is een mooie nummer twee in de strijd om de beste voetbalgame, maar geheel overtuigend is het niet.

6 / 10

Pro Evolution Soccer 2009 Yarno Ritzen Wat een ballengame. 2008-10-21T19:08:00+02:00 6 10
ADVERTENTIE

Reacties (2)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.