Eurogamer.nl

Guitar Hero: Van Halen

Halen of laten liggen?

Guitar Hero begint een beetje te lijden aan het SingStar-complex. Elk jaar komen er weer een paar titels uit die de naam dragen, en elk jaar is de verandering niet al te groot. Net zoals SingStar krijgt ook Guitar Hero tegenwoordig specifieke titels. Waar de karaokegames het moeten doen met bijvoorbeeld een Take That- of Motown-versie, mag Guitar Hero de beukende riffs uit de kast halen met Aerosmith en Metallica. Aan dit lijstje wordt nu nog een spel toegevoegd: Van Halen.

Wanneer je de naam Van Halen uitspreekt als Nederland moet je dat met enige trots doen. Waarom? Omdat Eddie Van Halen eigenlijk Edward Lodewijk van Halen heet en in Nijmegen geboren is. Ja, de leadman van één van de grootste rockbands aller tijden is half Nederlander.

We geven je even een paar seconde om trots te zijn...Goed, genoeg geglunderd.

1

Het lijkt ons sterk dat deze bejaarde nog met de Devil kan Runnen.

Van Halen mag dan wel gigantisch zijn in de Verenigde Staten, in Nederland is dat een stukje minder het geval. Natuurlijk zijn we bekend met grote hits als Jump en Running with the Devil, maar de bekendheid van de heren is een stuk beperkter dan in de Ustited Nates of America. En, zoals dat bij muziekgames altijd het geval is, kan dat zowel in het voor- als in het nadeel zijn van het eindresultaat.

Zo was ik onbekend met heel veel liedjes uit Guitar Hero II en zelfs III. Door die liedjes echter veel te spelen ben ik ze gaan waarderen – en sommige gaan haten, maar dat terzijde. Op die manier kan een tracklist met bijna volledig onbekende liedjes er dus voor zorgen dat je muziek gaat waarderen.

Echter, we hebben hier te maken met een spel dat zich (bijna) volledig richt op één band, en alhoewel Van Halen gedurende de jaren wel een beetje van geluid veranderd is, blijft het toch dezelfde groep. En dat hoor, niet alleen aan de stem van de zanger, maar ook aan de liedjes zelf. Zoals te verwachten was voelt het spel dan ook behoorlijk aan als fanservice.

Maar zelfs in dat opzicht doet het spel het niet helemaal goed. Zoals je misschien wel weet – of niet, en dan vertellen we je het nu – heeft Van Halen gedurende de jaren nogal wat probleempjes gekend. Geruzie, gekibbel en hier en daar een vertrekkend bandlid. Dit is voor een spel normaal gesproken geen obstakel, behalve dat verschillende bandleden verschillende liedjes geschreven hebben. Dit zorgt er weer voor dat niet alle grote liedjes in het spel verwerkt zitten. Een gemiste kans.

Mocht je nou niet van Van Halen houden, dan is er ook nog wel goed nieuws, want natuurlijk zitten er ook nog andere liedjes in het spel verwerkt. Dit is allemaal een stuk diverser dan de liedjes van Van Halen, wat het spel zeker ten goede komt. Denk aan Queen, Blink 182, Tenacious D of Weezer. Alhoewel ze natuurlijk weinig met Van Halen te maken hebben, zorgen ze er wel voor dat de sleur een tijdje wordt uitgesteld.

Een beetje vreemd is het feit dat de heren van Van Halen in hun huidige vertoning op het virtuele podium staan. Dat betekent dat het niet meer de weledele rockers van vroeger zijn, maar de half-bejaarde nette kerels die beter overweg kunnen met een wandelstok dan een gitaar. Pas nadat je de complete Career-modus uitgespeeld hebt krijg je de langharige rockgoden te zijn. Ugh.

2

Pas op, breek je heup niet.

Het grootste probleem is eigenlijk het gebrek aan features. Natuurlijk zitten er weer een paar multiplayermodi in, maar de zeer succesvolle Party Mode uit Guitar Hero 5 is er bijvoorbeeld uitgelaten. Ook ondersteuning voor downloadable content is niet aanwezig, op GHTunes na.

Guitar Hero: Van Halen voelt dan ook meer aan als een veredelde trackpack dan als een echte game. Dit complete spel zou eigenlijk net zo goed als downloadable content aangeboden kunnen zijn. De samenhang tussen de liedjes van Van Halen en de andere bands is een beetje afwezig. Ook de afwezigheid van flink wat liedjes doordat één van de leden die rechten bezit komt de game niet ten goede. Maakt dit GH: Van Halen tot een slechte game? Niet echt. Het blijft Guitar Hero, en dat is nu eenmaal leuk om te spelen. Maar we hebben hier ongetwijfeld te maken met het minste deel in de franchise.

6 / 10

Guitar Hero: Van Halen Yarno Ritzen Halen of laten liggen? 2010-02-19T16:42:00+01:00 6 10
ADVERTENTIE

Reacties (3)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.