Eurogamer.nl

Ghostbusters: The Videogame

Don't cross the streams.

Er was maar één ding waar we bang voor waren toen we hoorden dat er een spel van Ghostbusters uit zou gaan komen: Zou de typische Ghostbusters-sfeer behouden blijven? Zouden Egon, Ray, Peter en Winston behouden blijven wanneer ze gedigitaliseerd zouden verschijnen. Zou dit de naam Ghostbusters waardig zijn? Kortgezegd: ja.

Officieel is dit het derde deel in de reeks met ieders favoriete spokenjagers. Harold Ramis, belangrijkste schrijver van de films en de game, heeft altijd aangegeven dat hij dit als het echte tweede vervolg ziet. Alhoewel er algemeen wordt aangenomen dat er nog een derde film op stapel staat, moeten we het voorlopig dus hiermee doen.

Jij speelt een nieuwe Ghostbuster, een man zonder naam en met een verschrikkelijk saai gezicht. De Amerikanen zouden het stock noemen, wij noemen het inspiratieloos. Gedurende het hele spel zal jouw personage geen woord uitbrengen, alleen maar stomme gezichten trekken terwijl de rest van de cast het echte werk doet.

Dat is meteen één van de meest storende aspecten van Ghostbusters: The Videogame. Het feit dat jij, de hoofdpersoon, niet eens een naam hebt en geen woord uitstoot gedurende het spel maakt dat je totaal geen binding hebt met de persoon die jij speelt. Je bent een naamloze soldaat in de oorlog tegen de spoken.

1

Deze oorlog verbindt de verhalen van de eerste en tweede film mooi met elkaar en laat deze uitmonden in één groot complot van een fan van het occulte. De eerste missie vindt al meteen plaats op een bekende locatie en laat je meer dan één bekend wezen opjagen en vangen. Ja, Stay Puft, beter bekend als Marshmallow Man, mag je met je proton pack een spekje, uhh, koekje van eigen deeg geven. Ook Slimer, de groene schrokop verschijnt in de eerste missie. Gedurende de andere missies zullen er nog meer bekende gezichten in de game verschijnen.

En dat is meteen het sterke punt van Ghostbusters. Het is één groot feest van herkenning van locaties, personages, inside jokes en spoken. De sfeer van de films is perfect behouden gebleven, wat knap gedaan is van de ontwikkelaars. Ghostbusters is voor velen namelijk jeugdsentiment, en het is niet makkelijk om dit gevoel ook over te brengen naar een spel. De kans dat het allemaal erg nep en gemaakt aanvoelt is groot, maar gelukkig weet Terminal Reality deze valkuil te ontwijken.

Belangrijk voor dit gevoel van echtheid zijn de stemmen. Alle originele acteurs maken hun opwachting, van Bill Murray als Peter Venkman tot William Atherton als Walter Peck. Het stemmenwerk van de acteurs draagt het spel waardoor met name de tussenfilmpjes een waar genot worden om naar te kijken.

ADVERTENTIE

Reacties

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.