Eurogamer.nl

Duke Nukem 3D

XBLA-goodness uit den oude doosch!

Het opnieuw uitbrengen van titels uit het verleden is zo nu en dan gewoon een poging van de uitgever om gebruik te maken van de huidige retrohype binnen de industrie. Leuker is het wanneer men cultreeksen volledig in een nieuw kleedje stopt, zoals bijvoorbeeld bij Bionic Commando: Rearmed het geval is, maar wanneer we het over Duke Nukem hebben willen we best een uitzondering maken.

Want zeg nu zelf: eigenlijk zou niemand de avonturen van onze blonde spierbundel mogen missen. Origineel verscheen Duke Nukem 3D voor de PC in 1996 en al meteen kon het spel rekenen op ongelofelijk veel positieve reacties. Zo zag het spel er niet enkel erg degelijk uit, ook de aanwezige humor – van de slimme referenties naar films tot de cheesy zinnetjes van The Duke – zorgde ervoor dat gamers over heel de wereld het spel kost wat het kost in huis moesten halen.

Tegenwoordig, anno 2008, zijn we heel wat meer gewoon dan de pixelbeelden die we op ons bord krijgen in de XBLA-versie van Duke Nukem 3D. Alles ziet er tegenwoordig mooi, rond en realistisch uit, terwijl je vroeger heel wat verbeelding moest gebruiken om je onder te kunnen dompelen in een spel. Zo zit er aardig wat bloot in Duke Nukem 3D, maar vandaag de dag is het wel erg moeilijk geworden om nog enigszins onder de indruk te raken van een tiet die meer lijkt op een afgebrokkelde rots.

1

De XBLA-versie van Duke Nukem 3D zal dan ook vooral in de smaak vallen bij de mensen die zo'n tien jaar geleden al helemaal gek waren van het spel. Deze oude rotten zullen overigens meteen merken dat knallen met een Xbox-controller in de hand best lekker verloopt. Net zoals in elke moderne first person shooter bestuur je Mr. Nukem namelijk met de thumbsticks. Dat is even wennen, maar eens je weet hoe het allemaal verloopt speelt Duke Nukem 3D als nooit tevoren.

De meest opvallende toevoeging aan het geheel is de mogelijk om de tijd terug te spoelen. Net zoals in Prince of Persia: Sands of Time mag je wanneer je teveel schade hebt opgelopen een stap terug in het verleden zetten. Knalt een zwijn je in in Duke Nukem 3D neer, dan druk je simpelweg op rewind om het knorrende boefje vervolgens op zijn beurt flink op z'n donder te geven. Het voelt een beetje aan als valsspelen, maar het zorgt er wel voor de frustraties tot een minimum worden beperkt.

Mocht het doorlopen van de singleplayer, die overigens bestaat uit alle episodes plus het later uitgebrachte Plutonium PAK, nog niet genoeg zijn heeft 3D Realms ook een heuse mulitplayer mode in het spel gestopt. Volledig in Duke Nukem-style is de actie ongelofelijk snel en zullen nieuwkomers zich dan ook snel verloren voelen. Het is geinig om samen acht mensen tegen elkaar in bekende omgevingen te spelen, maar het zal nooit geen echte hit worden zoals Call of Duty 4 of Gears of War.

De echte kracht zit verscholen in de mogelijkheid om samen met een vriend coöperatief aan de slag te gaan en de singleplay samen uit te spelen. Zelfs al haal je ongelofelijk veel plezier uit het spelen van Duke Nukem 3D in je eentje, het is duizend keer grappiger om samen met een kameraad wat geld achter het slipje van een paaldanseres te stoppen.

Duke Nukem 3D is een XBLA-titel die je zeker niet mag laten liggen. Vooral de zachte prijs van 800 punten en de toegevoegde waarde in de vorm van een co-op mode maken het geheel een koopje. Het is spijtig dat de multiplayer maar voor even leuk blijft, en het zullen ook vooral mensen die The Duke al kennen uit het verleden zijn die dit spel echt zullen appreciëren. Toch kunnen we met een gerust hart stellen dat de reeks de tand des tijds goed heeft kunnen doorstaan.

8 / 10

Duke Nukem 3D Philip Cremers XBLA-goodness uit den oude doosch! 2008-10-15T22:01:00+02:00 8 10
ADVERTENTIE

Reacties

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.