Eurogamer.nl

Modern Warfare 2

Niet echt dedicated.

Modern Warfare is één van de meest populaire en geslaagde online shooters van de afgelopen jaren. Zowel op de pc als de consoles geniet de game veel populariteit. Je zou dus zeggen dat Infinity Ward op dezelfde toer verder zou gaan met Modern Warfare 2. Echter, de pc-versie moet het nu zonder dedicated servers stellen. De rasechte pc-gamers schreeuwden moord en brand. Wij kijken nu eens of die ophef terecht is.

Aan de singleplayer zal het niet liggen in ieder geval. Deze heeft dezelfde kwaliteiten als op de consoles. Het is een regelrechte achtbaanrit met het ene spectaculaire moment na het andere. Eigenlijk hebben we veel ervan al eens eerder gezien in de eerste Modern Warfare, en eigenlijk is het af en toe wel wat teveel van het goede, waardoor de campaign over de breedte misschien toch wel wat impact mist, maar je kunt in ieder geval niet stellen dat Infinity Ward bespaard heeft op het spektakel.

2

De engine is inmiddels wel wat verouderd. Op de consoles maakt dit niet zo heel veel uit, en in principe ziet de game er nog steeds erg goed uit. Toch hadden we op de pc hier en daar wel wat meer verwacht op grafisch gebied. Veel van de nieuwste technieken worden niet tot nauwelijks toegepast. Voordeel is wel dat de game relatief makkelijk op een lekker hoge resolutie met een heerlijk soepele framerate te spelen valt. Dat is natuurlijk ook wat waard. Vervelend is de volledig ontbrekende mogelijkheid om naar Windows te alt+tabben. Welke zichzelfrespecterende pc-game heeft dat nou niet vandaag de dag?

Buiten het ontbreken van de felbegeerde leun-optie, speelt Modern Warfare 2 net zo lekker weg als het eerste deel. Sterker nog, vergeleken met de consoleversies mikt de pc-variant zodanig lekker dat de moeilijkheidsgraad er nogal onder te lijden heeft. Waar de campaign op de consoles met regelmaat kan frustreren, zeker op de hogere moeilijkheidsgraden, is dit in de pc-versie aanzienlijk minder het geval. Hierdoor speelt de campaign een stuk plezieriger en ontspannender. Nadeel is dus wel dat je er nog sneller doorheen bent en je toch wat uitdaging mist in de meest gangbare moeilijkheidsgraden. Dat heeft ook zo z’n gevolgen voor de intensiteit van de actie, wat toch bedrukter is door een minder gevoel van dreiging.

Kortom, de campaign heeft, net als op de consoles, zo z’n ups en downs. Echter, de kern van de game draait stiekem toch om de multiplayer. Dat is hetgene waar hele volkstammen aan gamers vele honderden uurtjes in zullen stoppen de komende paar jaar. Althans, dat is te hopen, want op de pc ontbreken er dus een aantal opties. Alles werkt nu met een matchmaking systeem. Er is geen mogelijkheid meer om dedicated servers op te zetten. Geen groot euvel bij consolegames, maar bij een pc game kan dit best zwaar tellen.

Het ontbreken van dedicated servers zou betekenen dat de host van de multiplayersessie altijd een lag-voordeel heeft. Ook is de algehele verbinding simpelweg trager en minder stabiel, en bovendien is er geen ruimte voor het draaien van mods en andere aanpassingen. Ook voor serieuze clanwars is het ontbreken van dedicated servers dodelijk te noemen. Al deze minpunten gaan ook op voor Modern Warfare 2, want Infinity Ward heeft geen enkele alternatieve optie gegeven wat het gebrek aan dedicated servers enigzins op kan vangen.

Nou maakt dit voor casual online potjes niet uit. Zoals gezegd, op de consoles is dit geen groot euvel, en voor een groot publiek op de pc zal het ook weinig uit maken. De matchmaking werkt over het algemeen prima. Tegenstanders zijn snel gevonden, maps laden snel in, de lag is niet groot of storend, en de verbinding met de host blijft doorgaans gewoon actief. Mocht de verbinding al wegvallen, dan wordt in ieder geval een host migration geactiveerd zodat niet meteen de complete match weg valt.

3

Allemaal leuk en aardig, maar voor de hardcore pc-groep blijft het gemis van dedicated servers een grote kanttekening. Voor deze toch wel aardig grote groep gamers, zijn de online mogelijkheden van Modern Warfare 2 simpelweg te beperkt. Erg jammer voor een opvolger van één van de meest gespeelde online shooters. Over de toch wel meer aanwezige lag zullen zij ook zeker niet tevreden zijn. Het betekent simpelweg dat het speelveld zelden helemaal gelijk is, iets wat natuurlijk nog eens verder versterkt wordt door het perk-systeem van de game.

Kortom, voor de hardcore pc-gamers is Modern Warfare 2 zonder twijfel een terechte teleurstelling. De game richt zich in grote mate op een groot, meer mainstream publiek, en veel van de meer serieuze hardcore features zijn daarbij gesneuveld. Als je gewoon een korte doch vermakelijke singleplayer campaign wilt spelen en je wilt vermaken met een erg leuke, maar niet bijster puristische multiplayer ervaring, dan is Modern Warfare 2 ook op de pc nog een prima keus. Zoek je echter meer dan dat, dan kun je beter bij de eerste Modern Warfare blijven hangen, of naar een andere online shooter op zoek gaan. De game geeft nu teveel vibes van een regelrechte console-port af, en dat is een doodzone.

7 / 10

Modern Warfare 2 Ronn Perdok Niet echt dedicated. 2009-11-26T16:00:00+01:00 7 10
ADVERTENTIE

Reacties

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.