Eurogamer.nl

Burnout Paradise: The Ultimate Box

De ultieme box heeft het allemaal.

Burnout Paradise werd begin 2008 gereleased als een van de eerste echte open-world racers voor deze generatie consoles. De game werd goed ontvangen, en scoorde daarop ook goed in de verkoop. Voor veel ontwikkelaars zou dat moment reden genoeg zijn om te zeggen: “Nou, dat hebben we toch weer goed voor elkaar gebokst, schouderklopje voor onszelf en op naar het volgende project.” Niet voor Criterion, de ontwikkelaar van Burnout. Die werkten gewoon door aan downloadable content voor de game. Gratis downloadable content welteverstaan. Een unicum in de console wereld, waar vrijwel alle extra’s gekocht moeten worden. Nu, ruim een jaar later, brengen EA en Criterion Burnout Paradise nog een keer uit, een re-release, maar dan met alle extra content inbegrepen. Én ditmaal ook voor de PC, een platform waarop Burnout nog nooit eerder verscheen. The Ultimate Box heeft het allemaal.

Nu zou het een beetje zinloos zijn om Burnout Paradise nog een keer te reviewen. De game ligt immers al meer dan een jaar in de schappen, en is daarom niet echt ‘nieuw’ meer te noemen. Iets wat wel nieuw is, en daarom ook een veel beter onderwerp voor deze review, is de extra content. The Ultimate Box bevat 'on disc' namelijk alle drie de grote contentupdates die op dit moment te downloaden zijn. Om maar ergens te beginnen hebben we bijvoorbeeld het Cagney pack, een update waardoor de Marked Man, Stunt Mode en Road Rage modi ook online speelbaar werden. Dit was bij de release een kritiekpuntje, aangezien dit de leukste modes waren en ze jammer genoeg volledig ontbraken uit de online ervaring. Kudos aan Criterion dus voor het luisteren naar de fans.

2

Een andere belangrijke inbegrepen contentupdate is het Bikes pack. Deze werd vorig jaar in september gereleased als gratis download en voegde vier verschillende motoren aan de game toe. Nooit eerder had je in een Burnout-game de mogelijkheid tot het rijden op een motor. Dat was ook niet zo gek, aangezien je nogal eens ergens tegenaan rijdt in de game, en je met een motor dan constant op je bek zou gaan, wat weer niet echt een leuke race-ervaring zou geven. De motoren uit het Bikes pack zijn dan ook niet helemaal realistisch, en ze kunnen behoorlijk wat klappen incasseren. Toch geven ze wel een duidelijk andere ervaring aan het racen in Paradise City, daar ze bijvoorbeeld veel sneller en wendbaarder zijn. Trouwens, wie op zoek gaat naar realisme in een Burnout-game zat sowieso al helemaal fout. Het is overigens wel jammer dat er maar vier verschillende motoren aan de game zijn toegevoegd, ten opzichte van vijfenzeventig auto’s.

Het Bikes pack voegde overigens ook een dag en nacht cyclus aan de game toe. Naast dat deze de stad, die voorheen alleen een ‘overdag’ kende, een heel andere look en feel geeft, kun je ’s nachts ook zogenaamde Midnight Rides rijden. Deze zijn vergelijkbaar met Burning Route’s, waarbij je zonder tegenstanders zo snel mogelijk van A naar B moet.

De laatste van de extra content packs, en wellicht de interessantste, is het Party Pack. Deze is tegelijkertijd met de Ultimate Box gereleased, en is tevens de eerste waarvoor betaald moet worden. In deze update wordt de offline ervaring flink aangepakt. Vooral ten positieve van spelers die in plaats van online tegen onbekenden, liever offline tegen de persoon naast hun op de bank spelen. We hebben het dan echter niet over de toevoeging van een tweede speler via split screen, maar om een vooraf uitgestippeld parcours dat je omstebeurt aflegt. Zo speel je dan één voor één een set race, stunt en skill events af, om uiteindelijk te beslissen wie de beste is.

1

Al die mooie extra content is overigens, met uitzondering van het Party Pack, voor iedereen die ooit de originele Burnout Paradise heeft gekocht, sowieso al gratis te downloaden via Xbox Live en PSN. Alleen voor deze updates is the Ultimate Box dan ook niet gereleased, dat zou een beetje magertjes zijn. Het is namelijk ook de eerste keer dat een Burnout game op de pc verschijnt. Een directe port, dat wel, maar niet één waarbij er enkel wat gecopy-paste is met alle gevolgen van dien. Afgezien van wat minimale pop-in is de game nagenoeg perfect overgezet. De kwaliteit van de graphics is trouwens ook ‘vrijgegeven’, waardoor je met een krachtige pc nu ook de looks wat omhoog kunt schroeven. En die waren al niet misselijk.

Burnout is nog steeds een extreem goede arcaderacer. The Ultimate Box voegt daar in principe enkel wat extraatjes aan toe. Paradise City Plus dus, en nu ook voor de pc. Wel mist de game nog steeds een duidelijk doel. Je racet als het ware maar wat aan. Op de bonnefooi, zoals dat ook wel heet. Paradise City blijft zo een beetje een gezichtsloze stad, wat vaak terugkeren voor sommigen misschien wat onaantrekkelijk maakt. Voor degene die dat wel doen is het echter zeker de moeite waard, vooral wanneer je eens flink in de online modus duikt. Dus, had je het origineel al? Check dan tenminste de gratis content eens! En had je hem nog niet? Tja, ik denk dat je wel weet wat je te doen staat.

9 / 10

Dit cijfer geldt in eerste instantie voor de originele Burnout Paradise. The Ultimate Box is daar slechts een toevoeging op, maar voegt niet dusdanig iets toe dat het zijn eigen cijfer waard is.

Burnout Paradise: The Ultimate Box Maarten Morshuis De ultieme box heeft het allemaal. 2009-02-13T14:28:00+01:00 9 10
ADVERTENTIE

Reacties (1)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.