Eurogamer.nl

Blood Bowl

Best leuk, zo'n bloedige fantasysport.

Een paar jaar geleden mocht ik het spel Chaos League spelen. Het was een amusante mix tussen American Football, RPG´s en fantasy. Nu is er Blood Bowl, een spel dat eigenlijk hetzelfde principe volgt, maar het is datgene waarop Chaos League gebaseerd was. Blood Bowl is namelijk oorspronkelijk een boardgame, en die is nu dus veranderd in een videogame. Saillant detail: developer Cyanide kwam in de problemen omdat Chaos League zoveel op Blood Bowl leek, lang voordat er zelfs maar gedacht werd over een digitale versie van het bordspel.

American Football is hard, heel hard. Blood Bowl is echter minstens tien keer harder. In American Football wordt namelijk geen magie gebruikt, iets dat in Blood Bowl aan de orde van de dag is. Het grote verschil met de échte sport is dat Blood Bowl turnbased is...ohja, en er zitten orcs in.

Belangrijkste modus is, zoals te verwachten was, de Campaignmode waarin jij een team vanaf de laagste regionen omhoog moet zien te werken naar de hogere divisies. Na elke wedstrijd zul je je spelers kunnen verbeteren en bijvoorbeeld nieuwe spreuken kunnen leren die ze in de volgende wedstrijden weer kunnen gebruiken. Dit RPG-element maakt Blood Bowl meer dan alleen een fantasy-sportgame.

1

In totaal zitten er acht verschillende rassen in het spel, genoeg om voor flink wat variatie te zorgen. Sommigen zijn overal redelijk in terwijl anderen weer goed zijn in het pijn doen van tegenstanders maar minder snelheid hebben. Het komt er uiteindelijk op neer dat je een goede balans moet zien te krijgen tussen deze brute kracht en finesse.

De spreuken en special moves in Blood Bowl maken het spel leuker dan het op het eerste gezicht lijkt. Er zit genoeg variatie in om elk potje anders te laten worden en je kan je tactieken naar je eigen wens uitbouwen om zo een bijna onverslaanbaar team samen te stellen.

Dit komt ook wel een beetje doordat de kunstmatige intelligentie soms een beetje te wensen over laat. Slechte beslissingen, spelers die op een hoopje staan en het open laten staan van jouw baldrager: het gebeurt allemaal in Blood Bowl. Een beetje een teleurstelling.

Daarnaast zijn de menu's in het spel nogal rommelig en vergezocht, waardoor je veel te veel tijd kwijt bent met klikken en te weinig met het daadwerkelijk spelen van het spel. Ook online is het niet veel beter, simpelweg omdat het nogal eens moeilijk kan zijn een speler te vinden. Maar wanneer het dan eindelijk lukt om iemand te vinden is het wel stukken beter dan wanneer je tegen de computer moet spelen. Zoals altijd bij sportspellen is dat namelijk een stuk diverser.

2

Ook de graphics laten wat te wensen over. Alhoewel het er niet slecht uitziet, ziet het er ook niet super uit. Het is een beetje mwoah-mwoah, met hier en daar een leuk effect, maar soms ook slordige animaties en overgangen. Ook hier snijdt het mes dus weer aan twee kanten.

Gelukkig zit het wel helemaal snor met de humor, iets dat ook in Chaos League al aanwezig was. Lekker flauwe grappen, overdreven acties en personages waarbij het woord 'hyperbool' nog een understatement is. Alleen maar goed natuurlijk, want een dergelijk spel dient zichzelf niet al te serieus te nemen, iets dat gelukkig ook niet gebeurt.

Naast de standaard turnbased modus is het ook nog mogelijk om een beetje aan te kloten met andere regels, allemaal zelf in te stellen. Alhoewel dit kan zorgen voor de nodige afleiding, is dit niet nóg een reden om het spel te kopen. Het is slechts een kleine bonus, iets extra voor wanneer je je verveelt.

Blood Bowl doet eigenlijk precies hetzelfde wat zijn spirituele voorganger Chaos League een paar jaar geleden al deed. Het brengt deze zeer grappige, intense en spannende sport niet op een slechte manier naar je computer, maar je zal de game ook geen half jaar alleen maar spelen. Desalniettemin is het toch een zeer vermakelijk, en is het vooral voor de fans van het bordspel eigenlijk een must.

6 / 10

Blood Bowl Yarno Ritzen Best leuk, zo'n bloedige fantasysport. 2009-07-18T19:01:00+02:00 6 10
ADVERTENTIE

Reacties

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.