Eurogamer.nl

Beijing 2008

En de medaille voor 'Slechte Game' gaat naar...

Ik hoor je al denken: hoezo nu nog een review van Beijing 2008? De Olympische Spelen zijn voorbij en het spel is al een tijdje uit. Ik kan niets anders doen dan deze punten bevestigen. We hebben echter bewust iets langer gewacht met de review, simpelweg om de vergelijking met de Paralympics te kunnen trekken. Als er namelijk een categorie 'Games met een handicap' was won Beijing 2008 de gouden medaille.

Het grootste probleem van Beijing 2008 is de besturing, zoals dat al het geval is bij Olympische games sinds de eerste Track & Field op de NES. Waar je in 1986 nog ten tonele kon verschijnen met een aantal disciplines die gebaseerd zijn op buttonmashen, is dat tegenwoordig een te verouderd principe om in een game te implementeren. Desalniettemin probeert Beijing 2008 het toch, en het faalt hard.

Waar het vroeger op het good old buttonbashen op de A- of B-knop ging heeft elke controller tegenwoordig een analoge stick die zijn eigen beweging vereist. Het gaat hierbij om het razendsnel van links naar rechts en rechts naar links bewegen, ook wel bekend onder de naam thumbstick wobbling. Dit is de voornaamste vorm van besturen in Beijing 2008.

Stel je voor dat je meedoet aan de 100 meter sprint, hét koningsnummer van de Olympische Spelen. Om zo snel mogelijk de finish te halen mag jij, hoe verrassend, je thumbstick eens flink wobblen. Leuk is dat wanneer je het iemand anders ziet doen en je tegen zijn of haar rug aankijkt het lijkt alsof het hier om een andere joystick gaat die gewobbeld wordt.

2

Ook het verspringen gooit geen hoge ogen.

Een ander mooi nummer dat altijd leuk is om te kijken: de 110 meter hordelopen. Beetje rennen, beetje springen en de finish bereiken. Hier wordt het heen en weer bewegen van de analoge sticks afgewisseld met een druk op een knop om over de horde heen te springen. Onvoorstelbaar wat de techniek van tegenwoordig allemaal kan.

Waar het bij dit soort disciplines om snelheid gaat zijn er ook onderdelen die kracht vereisen. Denk bijvoorbeeld aan het kogelslingeren. Beweeg de analoge stick zo snel mogelijk rond om dan op het juiste moment op een bepaalde knop te drukken. Niet alleen bezorgt ook deze sport je spierpijn, maar de timing die van je geëist wordt in combinatie met het ronddraaien om kracht op te bouwen is zo goed als onmogelijk.

Het mag duidelijk zijn dat Beijing 2008 geen al te beste game is, maar we gaan nog even door met noemen van wat voorbeeldjes. Waar zwemmer Michael Phelps met finesse, kracht en een enorme concentratie acht medailles won deze Olympische Spelen vraagt men in de digitale variant van de discipline het zo ritmisch doch zo snel mogelijk ronddraaien van, jawel, de analoge sticks.

1

Thumbstick wobbling: een pijnlijk gebeuren.

Frustrerend aan het geheel is dat, hoe snel je je thumbstick ook wobbelt of ronddraait, het is nooit goed genoeg. Op geen enkel moment maak je een kans tegen de computer die altijd sneller, sterker en beter is. Frustratie alom in dit spel.

Is er dan geen enkel lichtpuntje te ontdekken in deze officiële game van het grootste sporttoernooi? Jawel, er zijn drie disciplines die nog best te pruimen zijn de eerste vijf keer dat je ze speelt. Verbazingwekkend genoeg is turnen het leukste onderdeel. Vooral de vloer is leuk om te doen maar speelt eigenlijk als één groot quicktime event. Na een paar keer spelen heb je dat dus ook wel gezien. Daarnaast is het schieten zo makkelijk dat het vreemd is dat de andere onderdelen zo moeilijk lijken. Ook het boogschieten en schoonspringen zijn nog best te pruimen, maar zijn nooit beter dan 'wel geinig'.

De meeste onderdelen kunnen ook wel leuk zijn wanneer je ze met een stel vrienden speelt, maar nooit genoeg om een aankoop van dit spel te rechtvaardigen. Wil je een leuke partygame, ga dan voor Rock Band of één van de Mario Party-games. Vergeet Beijing 2008 in ieder geval, want we kunnen dit niet anders dan een slecht spel noemen.

4 / 10

Beijing 2008 Yarno Ritzen En de medaille voor 'Slechte Game' gaat naar... 2008-09-08T19:15:00+02:00 4 10
ADVERTENTIE

Reacties (1)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.