Eurogamer.nl

Nintendo Switch Online - Release date, prijs, Classic Game Selection en alles wat we weten

Update: uitstel release, Classic Game Selection.

PlayStation- en Xbox-spelers zijn inmiddels al een poosje met een betaalde online service bekend. Nintendo-spelers krijgen hier voor het eerst mee te maken. Heb je namelijk Nintendo's nieuwste handheld/console in bezit en wil je ook online aan de slag, dan moet je een abonnement nemen: Nintendo Switch Online. Hier lees je alle informatie die je nodig hebt.

Nintendo Switch Online releasedatum en prijs

De Nintendo Switch Online release is uitgesteld. De online dienst zou oorspronkelijk in de herfst van 2017 lanceren. Begin 2018 maakte Nintendo dan uiteindelijk de definitieve Nintendo Switch Online release bekend. Vanaf september 2018 moet je geabonneerd zijn op de dienst om online te spelen op de Nintendo Switch.

Voor een jaarabonnement betaal je 19,99 euro. Wil je voor één of drie maanden betalen, dan ligt de prijs op respectievelijk 3,99 en 7,99 euro. Ter vergelijking: PlayStation Plus- en Xbox Live Gold-abonnementen kosten officieel (dus los van de talloze online aanbieders) tussen de 50 en 60 euro per jaar.

Nintendo Switch Online voordelen

Je hebt verplicht Nintendo Switch Online nodig om online tegen andere spelers te kunnen gamen. Wil je in de toekomst dus bijvoorbeeld de servers van Mario Kart 8 Deluxe of Splatoon 2 onveilig maken, dan moet je simpelweg een online abonnement nemen. Dit is vergelijkbaar met hoe PlayStation en Xbox al langer abonnementsdiensten verplichten.

Nintendo heeft echter nog meer plannen, die het voorlopig geheimhoudt. In een conferentie met investeerders zei het bedrijf namelijk dat het "enorme middelen" voorziet om de dienst op zo'n manier te ontwerpen dat er "meer Nintendo games worden gespeeld" en dat er een grotere variatie komt aan hoe de games worden gespeeld. De dienst zal bovendien "producten aanbieden die de consumenten willen". Klinkt allemaal zeer vaag? Nintendo beseft het zelf ook, vraagt om meer tijd vooraleer het de details onthult.

Nintendo Switch Online Classic Game Collection

Bij een betaald abonnement krijg je op de PlayStation 4 en Xbox One via respectievelijk PlayStation Plus Game Collection en Xbox Live Games With Gold maandelijks een aantal gratis games. Ook met Nintendo Switch Online is daar sprake van, maar wel in een andere vorm. In de Classic Game Collection krijg je onbeperkt toegang tot klassieke Nintendo-games. Aanvankelijk gaat het om Super Mario Bros. 3, Balloon Fight en Dr. Mario, maar Nintendo voegt daar later meer games aan toe. Daarnaast overweegt de Japanse uitgever om naast NES-games ook SNES-games aan de collectie toe te voegen.

Daarnaast krijgen abonnees kortingen op games en content. Het is tot nu toe nog niet duidelijk in hoeverre dit ook om Virtual Console-games gaat. Wanneer de Virtual Console eventueel beschikbaar is, maakt Nintendo later dit jaar bekend.

Nintendo Switch Online App

Nintendo's onlinedienst gaat gepaard met een applicatie voor mobiele platformen. Met de app maak je via je smartphone of tablet verbinding met de Switch. Die applicatie dient hoofdzakelijk als een lobby waarin je vrienden uitnodigt om te gamen of een chatgroep aanmaakt zodat je tijdens het gamen met anderen kunt praten. Het is tot nu toe nog niet duidelijk of dat in de toekomst alleen via de app kan, of dat het naast een mogelijke lobby in een Switch-game functioneert.

De app wordt aankomende zomer in een gratis, aangepaste versie uitgebracht. Het is nog niet duidelijk welke functies daar wel en niet in zitten. De betaalde, volledige versie van de app volgt in de herfst.

features

Online features voor abonnees en niet-abonnees.

Heb je overigens geen abonnement, dan zijn er wel een aantal online features waarvan je kunt gebruikmaken. Ook zonder Nintendo Switch Online krijg je toegang tot de Nintendo eShop, het beheren van je Friends en het delen van screenshots op social media. Zowel abonnees als niet-abonnees moeten eerst een Nintendo Account aanmaken voordat ze van de online features kunnen gebruikmaken.

Wil je meer over Nintendo's nieuwe handheld/console weten? Hier lees je ons overzicht met alle Nintendo Switch info.

ADVERTENTIE

Reacties

Registreren

OF