Eurogamer.nl

Pokémon GO Gym update - Gym Battles, Motivation, Defender Bonus, Gym Rewards

Ultieme workout!

Pokémon Go Gyms hebben onlangs een aanzienlijke update gekregen. Op deze pagina geven we een handig overzicht over hoe de nieuwe Gym Battles of gevechten werken, wat Motivation precies inhoudt en hoe je de Defender Bonus en Gym Rewards krijgt.

Vanaf dat je level 5 bent, moet je je bij een Team voegen. Je kunt kiezen tussen Team Instinct, Team Mystic en Team Valor. De verschillen tussen de teams zijn echter puur cosmetisch, maar het is wel handig dat je hetzelfde team kiest al je vrienden. Zo kunnen jullie samen een Gym proberen overnemen.

Pokémon Go Gym update - wat is er veranderd?

Sinds de nieuwe Pokémon Go Gym update werken Gyms heel wat anders dan voordien. Niantic geeft als reden voor de veranderingen dat "Gyms en de sociale interactie eromheen een groter onderdeel van de beleving van Pokémon Go moet worden". Dit is een kort overzicht van alle veranderingen. Verder naar beneden gaan we dieper op de verschillende punten in.

pokemon-go-gym-1

Pokémon Go Gym update details:

 • Gyms werken nu hetzelfde als Pokéstops, met een foto die je kunt spinnen om Pokémon Go items te krijgen.
 • Er zijn nu Pokémon Go Gym Badges om te unlocken en te levelen (meer info hierover volgt later).
 • Gyms hebben geen levels of Prestige meer.
 • Gyms kunnen nog door maximaal zes Pokémon worden verdedigd.
 • Slecht één Pokémon per soort per Gym.
 • Motivation vervangt Prestige.
 • De manier waarop je PokéCoins verdient is veranderd.
 • Toevoeging van Pokémon Go Raids en de mogelijkheid om nieuwe items te verzamelen en Legendary Pokémon te vangen.

Hoe werken Pokémon Go Gyms?

Pokémon Go Gyms nemen een centrale plaats in de game in. Hier gebeuren de spannendste Pokémon Battles en Pokémon Go Raids. En hoewel dat Gyms vooral ervaren trainers aantrekken, zijn ze zeker ook nuttig voor nieuwe spelers. Dit is alles wat je over de Pokémon Go Gyms moet weten:

pokemon-go-gym-2
 • Een Gym kan door maximum zes Pokémon worden verdedigd.
 • Een trainer kan slechts één Pokémon aan de verdediging toevoegen.
 • De Gym kan slechts één Pokémon van elke soort bevatten. Dit betekent ook dat je de verdediging van een Gym moet coördineren met andere spelers. Zorg er dus steeds voor dat je steeds de beste Pokémon met de beste moves van een bepaalde soort inzet.
 • Als aanvaller neem je het als eerste op tegen de Pokémon die al het langste in de Gym verblijft. Of anders gezegd strijdt je tegen Pokémon in de volgorde dat ze aan de Gym zijn toegevoegd.
 • Als een Gym grijs is, dan heeft geen enkel team deze geclaimd. Je kunt deze Gym voor jouw team grijpen door een Pokémon aan de Gym toe te voegen.
 • Je moet niet vlakbij een Gym zijn om te kijken wie de Gym controleert of welke Pokémon er als verdediging zitten, maar je moet wel fysiek bij de Gym aanwezig om deze aan te vallen en hier voor de duur van heel het gevecht blijven.
 • De gevechten rond de controle van een Gym draaien rond de Motivation of motivatie van de Pokémon. Meer hierover verder in het artikel.

Hoe werkt Motivation?

Om een Gym voor jouw team te veroveren, moet je eerst de Pokémon van een rivaliserend team uit de Gym verwijderen. Dit doet je door de Motivation van de Pokémon die er gestationeerd zijn een voor een op nul te brengen. Daarna verlaten de Pokémon de Gym en keren ze terug naar hun Trainer.

Wat is Motivation en hoe werkt Motivation?

pokemon-go-gym-3
 • Motivation wordt in het Gym-scherm door het roze hartje boven het hoofd van de Pokémon aangegeven.
 • Als het hartje leeg is, is de Motivation naar 0 gereduceerd. Je krijgt een notificatie dat de Pokémon naar je is teruggekeerd.
 • Motivation beďnvloedt de kracht van de Pokémon. Als de Motivation vol is, verdedigt je Pokémon met zijn volledige CP-waarde. Als de Motivation begint te zakken (door gevechten of door de tijd) vecht de Pokémon met een lagere CP-waarde dan zijn effectieve kracht. In theorie worden Gym Battles tegen een rivaliserend team dus steeds makkelijker en makkelijker.
 • Motivation verlaagt sneller voor Pokémon met een CP-waarde van boven de 3000. Pokémon met minder dan 3000 CP verliezen 1% Motivation per uur, maar Pokémon met meer dan 3000 CP verliezen 10 keer sneller Motivation (10% per uur dus).

Vooral dat laatste zorgt ervoor dat Motivation de Gym Battles balanceert. Er zijn namelijk maar een beperkt aantal manieren om Motivation te verhogen en je moet fysiek aanwezig zijn om deze toe te passen. Het is dus moeilijker geworden om je Pokémon over veel Gyms te verdelen. Op deze manier wil Niantic ervoor zorgen dat de macht van hardcore spelers in evenwicht wordt gehouden met die van minder fanatieke Pokémon trainers.

Gym aanvallen en Motivation verlagen

 • Motivation verlaagt op twee manieren: natuurlijk doorheen de tijd, of als de Pokémon verslagen wordt.
 • Motivation verlaagt voor Pokémon met minder dan 2999 CP aan 1% per uur, en met 10% per uur voor Pokémon met meer dan 3000 CP.
 • Als je een verdedigende Pokémon verslaat, verlaagt zijn Motivation. Motivation verlaagt met elk verlies, dus je moet hem enkele keren verslagen om hem uit de Gym te verwijderen.
 • Door de daling in Motivation na een verlies verlaagt de CP van een Pokémon met ongeveer 28% per verloren gevecht.
 • Na drie nederlagen staat de Motivation van de Pokémon op 0 en wordt hij uit de Gym verwijderd.
 • Als de CP van een Pokémon is rode tekst verschijnt, betekent dit dat je met de volgende nederlaag uit de gym verwijderd. Het is natuurlijk niet genoeg dat alle Motivation weg is om een team uit de Gym te verwijderen, want een Gym Battle met altijd een gevecht eindigen.

Gym verdedigen en Motivation verhogen

 • De Motivation van Pokémon verhoog je door ze Berries te voederen. Alle Pokémon Go Berries leveren dezelfde bonus op. Enkel de Golden Razz Berry is krachtiger.
 • De Golden Razz Berry herstelt de Motivation van een Pokémon volledig. Je kunt deze Berry dus het beste gebruiken als de Motivation bijna helemaal leeg is.
 • Om Berries te voederen moet je echter in de fysieke omgeving van de Gym zijn.
 • Je kunt slechts 10 Berries per uur voederen, los van de Gym of Pokémon. Als je deze limiet hebt bereikt, kun je wel nog Golden Razz Berries gebruiken.
 • De hoeveelheid Motivation die je per Berry krijgt, daalt met elke Berry die je aan dezelfde Pokémon voedert. De eerste levert ongeveer 20% Motivation, maar die daarna slechts nog 2%.

Gym Battles - hoe Gym Battles winnen in Pokémon Go

Om een Gym van een rivaliserend team aan te vallen, start je een Gym Battle door naar de Gym te gaan op het Gym-icoon te drukken. Selecteer vervolgens zes Pokémon en druk op de Battle-knop. Verschillende trainers en teams kunnen tegelijk tegen een Gym vechten. Als je dus bijvoorbeeld in Team Mystic zit, kun je het samen met Team Instinct tegem Team Valor opnemen.

In tegenstelling tot de turn-based gevechten van de Pokémon games op console, zijn de Gym Battles in Pokémon Go heel wat simpeler. Je beschikt over drie moves: een gewone aanval door op het scherm te tappen, een speciale aanval die doorheen het gevecht opbouwt en je activeert door het scherm ingedrukt te houden en een dodge om aanvallen te ontwijken door naar links en rechts te swipen.

pokemon-go-gym-4

Om te aanvallen te ontwijken is niet veel strategie vereist, hoewel dat de special attacks makkelijker te ontwijken zijn omdat je ze beter ziet aankomen. Bij het aanvallen hoef je niet veel meer te doen dan op het scherm blijven tappen voor een gewone aanval en af en toe de speciale aanval activeren. De belangrijkste punten waar je tijdens een Gym Battle rekening mee moet houden:

 • Let steeds op een gele flits op het scherm en dodge meteen nadat je deze ziet. Als je timing heel goed is, kun je een hele Gym verslaan zonder zelf schade op te lopen.
 • Pokémon die verdedigen hebben dubbele HP, om te compenseren dat ze door de AI worden bestuurd en niet kunnen dodgen. Dit betekent dat Pokémon met veel HP, zoals Snorlax, Lapras en Vaporeon van nature goede verdedigers zijn.
 • Niet alle special attacks zijn even goed. Soms kan een snelle gewone aanval, meer DPS doen dan een trage special attack. Raadpleeg onze gids over de beste Pokémon Go moves om te leren goe je de DPS van je Pokémon maximaliseert.
 • Je kunt na elk gevecht stoppen. Dit betekent dat je niet in een keer al de Pokémon in de Gym moet verslaan. Stop na elke overwinning even, genees je Pokémon en hervat de Gym Battle. Dit duurt allemaal wat langer, maar het is wel een effectieve strategie.

Hoewel combat in Pokémon Go redelijk simpel is, moet je rekening houden met twee tactische parameters: de CP en het Type van de Pokémon. Je wilt in de eerste plaars dat de CP-waarde van je Pokémon zo hoog mogelijk is. Ideaal is een CP-waarde van 100 ŕ 200 boven die van je rivaal. Zo kan je wat meer schade incasseren en uitdelen.

Het Type waartoe je Pokémon behoren zoek je op in de Pokédex. Pokémon hebben namelijk specifieke zwaktes en sterktes. In onderstaande tabel zie je welke soort of type Pokémon krachtig is tegen welke andere soort.

Legende:

 • 0 = Geen effect (0%)
 • 1/2 = Half effect (50%)
 • Leeg vakje = Normaal effect (100%)
 • 2 = Dubbel effect (200%)
pokemon-go-gym-5

© Pokemondb.net

Tel hierbij ook nog de STAB-bonus, of same-type-attack-bonus. Dit betekent dat aanvallen van hetzelfde Type als het Type van de Pokémon krachtiger zijn. Een Water-Type Pokémon zoals Blastoise doet met een Water-Type move zoals Water Gun dus extra schade.

Meer Pokémon Go tips nodig? Begin eerst bij de Pokémon Go Eggs. Om te weten hoe je de Pokémon Go Legendary Pokémon vangt, moet je eerst weten hoe de Pokémon Go Gyms en Pokémon Go Raids werken. Ook handig om te weten is hoe je zo snel mogelijk Pokémon Go Coins en de nieuwe Pokémon Go Badges verdient. De Pokémon Go Eevee evoluties krijg je op een unieke manier, maar net als altijd heb je natuurlijk ook een hele boel Pokémon Go Candy nodig. Om de nieuwe Pokémon Go Gen 2 Pokémon te evolueren heb je echter Pokémon Go Special Items nodig, zoals de King's Rock, Metal Coat, Up-Grade, Dragon Scale en Sun Stone. Vergeet ook de schattige Pokémon Go Baby Pokémon niet! Om makkelijker de juiste Pokémon te vinden, gebruik je een handige Pokémon Go map, de Pokémon Go Sightings en Nearby trackers op en juiste manier en vervolgens gebruik je Pokémon Go Berries om ze makkelijker te vangen. En vergeet ook je Pokémon Go Buddy niet mee te nemen! Voor de meer 'avontuurlijke' Pokémon-jager zijn er ook nog Pokémon Go cheats of een meer risicovolle Pokémon Go hack. Aan het einde van 2017 werden de eerste Pokémon Go Gen 3 Pokémon tijdens het Pokémon Go Halloween event geďntroduceerd.

Gym Rewards en Defender Bonus verdienen

Pokémon Go Gyms geven twee soorten beloningen: Gym Badges XP en PokéCoins. Beide Gym Rewards worden diepgaand besproken onder de betreffende links, maar kort samengevat komt het hier op neer: des te langer je een Gym verdedigt of des te meer je Gyms aamvalt, des te meer Badge XP je verdient en des te meer items je krijgt als je de foto van de Gym rondspint.

pokemon-go-gym-6

By placing a Pokémon from your inventory at a gym to defend it, you'll earn the Defender Bonus - a reward of 1 PokéCoin per hour or so that it stays there, which is now automatically claimed when your Pokémon returns to you (either after you take it out or it's returned automatically by reaching zero Motivation).

Als je een Pokémon van je inventaris in een Gym te plaatsen om die te verdedigen, verdien je een Defender Bonus in de vorm van PokéCoins. Je verdient 1 PokéCoin per uur dat een Pokémon een Gym verdedigt. Deze PokéCoins krijg je automatisch wanneer een Pokémon naar je inventaris terugkeert.

Een andere beloning voor Gym Battles is Pokémon Go Candy. Als je een Berry aan een Pokémon in een Gym geeft, krijg je niet alleen een kleine hoeveelheid Badge XP en Stardust, maar bestaat er ook een kans dat je Candy voor de die Pokémon krijgt.

En aangezien er in Gyms vaak zeldzame Pokémon zitten, is een van de beste manieren om bijvoorbeeld Chancey, Dratini en Larvitar Candy te krijgen door deze met Berries te voederen.

ADVERTENTIE

Reacties

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.