Eurogamer.nl

FIFA 18 - Release, gameplay, FUT en alles wat we weten

Update: gameplay features, The Journey.

Je kunt er inmiddels de klok op gelijkzetten: elk najaar komt er een nieuwe FIFA-game. Zeker nu er geen EK of WK is om je deze zomer zoet te houden, is de drang om de digitale kiksen aan te trekken groot. FIFA 18 pronkt met niemand minder dan Cristiano Ronaldo op de cover. Hoewel er momenteel nog niet veel informatie over EA Sports' voetbalgame bekend is, zetten we wel alles wat we weten op een rijtje voor je.

FIFA 18 Releasedatum

EA Sports heeft tijdens de FIFA 18 onthulling direct de lanceringsdatum bekendgemaakt. De FIFA 18 release is op 29 september 2017. De voetbalgame komt op de pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Switch, Xbox 360 en Xbox One uit.

Kun je niet wachten en wil je al eerder aan de slag? Bij een pre-order van de Ronaldo Edition of Icon Edition krijg je Early Access, waarmee je drie dagen voor de release al kunt spelen. Met een EA Access- of Origin Access-abonnement maak je aanspraak op Play First en kun je al vanaf 21 september 2017 tien uur de game spelen.

FIFA 18 gameplay

De grootste verandering in de FIFA 17 gameplay was de vervanging van de Ignite Engine door de Frostbite Engine. Daarnaast had EA Sports onder meer de dode spelmomenten, physics en AI onder handen genomen. Tijdens de E3 2017 heeft de ontwikkelaar de FIFA 18 gameplay features uit de doeken gedaan. De studio zet deze editie vooral in op meer persoonlijkheid en realisme.

Allereerst is de besturing van de spelers verbeterd. EA Sports heeft daarbij Real Motion Player Technology ingezet, een systeem die de ontwikkelaar zelf met veel bombarie 'de meest innovatieve stap in de geschiedenis van de serie' noemt. De animaties en bewegingen zijn middels motion capturing van diverse sterspelers dit keer frame voor frame opgenomen. Ronaldo's sprint, Sterlings draaibewegingen en Griezmanns dribbeltechniek zijn dankzij de technologie authentieker dan voorheen. De vernieuwde bewegingstechnologie geeft dus vooral een persoonlijk tintje aan de sterspelers op het veld.

Herkenbaarheid beperkt zich overigens niet tot enkel de spelers op het veld. Ook de teams in FIFA 18 zijn volgens de studio 'persoonlijker' dan ooit tevoren. FC Barcelona staat bekend om zijn tiki-taka voetbal, terwijl Italiaanse clubs als Juventus nog wel eens catenaccio als wapen inzetten. Het lijkt er vooral op dat je deze speelstijlen vanaf nu direct in je tactieken kunt integreren en ze dus niet meer handmatig in de custom tactics hoeft aan te passen. Met de verbeterde AI van je teamgenoten is vooral hun positionering zonder bal verbeterd.

In FIFA 18 zijn vooral tweaks in het aanvallende spel doorgevoerd. Zo is het dribbelen accurater, wat een-tegen-een-situaties vooral voor behendige aanvallers aantrekkelijker maakt. Daarnaast zijn er nieuwe bewegingen en afmaakanimaties. Die zorgen vooral voor meer variatie bij het afronden op het doel. Met de nieuwe voorzetbesturing heb je meer opties wanneer je de bal in het zestienmetergebied wilt krijgen. Verdedigende spelers zijn dus gewaarschuwd.

Tot slot benadrukt EA Sports meer sfeer in het stadion te willen creëren. Zo is het publiek dynamischer. Er is meer oog voor individuele reacties van toeschouwers zodat ze niet meer als eenheidsworsten reageren. Ook spandoeken, vlaggen en nieuwe liederen zorgen voor een meer authentieke sfeer tijdens de wedstrijd.

De beste game soundtracks Hier krijgen wij kippenvel van. De beste game soundtracks

FIFA 18 Ultimate Team (FUT)

EA Sports heeft FUT Icons geďntroduceerd. Daarin komen op de pc, PlayStation 4 en Xbox One alleen 'the best of the best' onder de voetballers aan bod. Het lijkt erop dat FUT Icons daarmee de Xbox One-exclusieve FUT Legends vervangt. De Braziliaanse voetballer Ronaldo Luis Nazário de Lima (kortweg Ronaldo) is tot nu toe de enige icoon die aangekondigd is. Il Fenomeno speelde in het verleden voor onder meer clubs als PSV, FC Barcelona en Real Madrid.

FIFA 18 The Journey

Een van de meest opmerkelijke vernieuwingen in FIFA 17 was de toevoeging van een verhaalmodus. Inmiddels is duidelijk dat in FIFA 18 The Journey terugkeert. Het tweede deel pakt de draad van het verhaal op en kruip je wederom in de huid van Alex Hunter. Na zijn doorbraak in de Premier League staat de jonge voetbalster in het middelpunt van de internationale aandacht en beginnen buitenlandse topclubs ook aan hem te trekken.

In Hunter Returns kun je Alex dit keer meer personaliseren. Denk daarbij aan het aanpassen van zijn kapsel, tatoeages en kleding. Daarnaast is er meer interactie met grote spelers (waaronder Ronaldo) en hebben je keuzes meer impact op het verhaal. Ook zet je dit keer voet buiten Engeland aangezien je de zomervakantie in Brazilië doorbrengt en je in Los Angeles het nieuwe seizoen voorbereidt. The Journey hoef je overigens niet meer noodgedwongen in je eentje beleven. Zo is het namelijk mogelijk dat een vriend op de bank tijdens de wedstrijden als teamgenoot meespeelt.

Overigens slecht nieuws als je een Nintendo Switch in bezit hebt en graag de kiksen van Alex Hunter aantrekt. Electronic Arts heeft namelijk te kennen gegeven dat FIFA 18 The Journey niet op de Switch speelbaar is.

FIFA 18 pre-order en special editions

Er zijn momenteel vier FIFA 18 edities. De Standard Edition (69,99 euro), Ronaldo Edition (89,99 euro) en Icon Edition (99,99 euro) zijn voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One. De Legacy Edition (prijs nog onbekend) komt alleen naar de PlayStation 3 en Xbox 360.

FIFA 18 Standard Edition

 • 5 FUT Jumbo Premium Gold Packs (1 per week gedurende 5 weken)
 • Cristiano Ronaldo als leenspeler voor 5 FUT matches
 • 8 special edition FUT kits (ontworpen door FIFA soundtrack artiesten)

FIFA 18 Ronaldo (Deluxe) Edition

 • 3 dagen Early Access
 • 20 FUT Jumbo Premium Gold Packs (1 per week over 20 weken)
 • Cristiano Ronaldo als leenspeler voor 5 FUT matches
 • 8 special edition FUT kits (ontworpen door FIFA soundtrack artiesten)

FIFA 18 Icon (Super Deluxe) Edition

 • 3 dagen Early Access
 • 40 FUT Jumbo Premium Gold Packs (2 per week gedurende 20 weken)
 • 1 FUT Team of the Week leenspeler voor 3 matches
 • Cristiano Ronaldo als leenspeler voor 5 FUT matches
 • Ronaldo (de Braziliaan, red.) als leenspeler voor 5 Fut Icons matches
 • 8 special edition FUT kits (ontworpen door FIFA soundtrack artiesten)

FIFA 18 Legacy Edition

 • 5 FUT Jumbo Premium Gold Packs (1 per week gedurende 5 weken)
ADVERTENTIE

Reacties

Registreren

OF