Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Ghost in the Shell film - 5 dingen die je moet weten

Verfilming van de anime van de manga.

Als je het over Akira, Spirited Away en Prinses Mononoke hebt, dan mag ook Ghost in the Shell absoluut niet in dat rijtje klassiekers ontbreken. De anime is inmiddels alweer ruim twintig jaar oud, maar de culturele impact is nog steeds merkbaar. De Japanse anime zette in 1995 het genre definitief op de kaart in het Westen. Reden genoeg voor DreamWorks Pictures en Paramount Pictures om de handen in elkaar te slaan, met een live-action film als resultaat. De vijf belangrijkste weetjes daarover lees je hier.

Cyberpunk

Ghost in the Shell is een actievolle sciencefictionfilm met een cyberpunkthema. Het verhaal speelt zich in de toekomst af en draait rond Major. Zij is een hybride mens-cyborg die aan het hoofd van de speciale antiterreureenheid Section 9 staat. De organisatie wordt door een mysterieuze vijand bedreigd die alle vooruitgang van cybertechnologie wil uitroeien.

Het onderliggende thema van de film is het gevaar dat technologische vooruitgang met zich meebrengt. Major heeft namelijk geen herinneringen meer. Cybernetische implantaten maken de mens weliswaar krachtiger en slimmer, maar het verliezen van menselijkheid is de keerzijde van de medaille.

Bekijk op YouTube

Geen kopie van de eerste anime

De regie is in handen van Rupert Sanders, bekend van de film Snow White and the Huntsman uit 2012. Hoewel er in de trailers veel herkenbare shots te zien zijn, zegt Sanders geen regelrechte kopie van de anime uit 1995 te hebben gemaakt. Die verhaallijn is naar eigen zeggen te filosofisch en introvert om regelrecht over te nemen.

De regisseur pakt elementen uit het origineel, Innocence en Stand Alone Complex, en heeft daar een verhaal rond verzonnen. Zo is er bijvoorbeeld geen Puppet Master of Laughing Man, maar is Kuze een nieuwe slechterik die wel enkele gelijkenissen met hen heeft.

Scarlett Johansson speelt Major

Scarlett Johansson speelt de hoofdrol van Major in Ghost in the Shell. Eerder werd Margot Robbie gepolst, maar zij had het te druk met de opnames als Harley Quinn in Suicide Squad. Johansson is momenteel een van de meest gewilde actrices in Hollywood. Zo speelde ze onder meer in Lost in Translation, The Island, Lucy en diverse Marvel-films.

Daarnaast zijn er nog enkele andere bekende acteurs gecast. Zo speelt onder meer de Japanse veteraan Takeshi Kitano (Battle Royale, Outrage) Chief Daisuke Aramaki, vertolkt Michael Pitt (Boardwalk Empire, I Origins) de rol van de slechterik Kuze, kruipt de Deense acteur Pilou Asbæk (Borgen, Game of Thrones) in de huid van Batou en maakt tot slot Chin Han (Marco Polo, Captain America: The Winter Soldier) zijn opwachting als Togusa.

'Whitewashing' controverse

De Ghost in the Shell-film komt overigens niet zonder enige controverse. Zo resulteert de uiteindelijke keuze voor Johansson als hoofdrolspeelster op de nodige kritiek. Niet vanwege haar acteerprestaties, maar om 'whitewashing'. Ghost in the Shell is van oorsprong Japans. Het verhaal speelt in Azië af en de meerderheid van de cast is Aziatisch, maar toch is er uiteindelijk voor een Westerse hoofdrolspeelster gekozen.

Johansson heeft op de aantijgingen gereageerd. Ze zegt nooit de intentie te hebben gehad een ander ras te spelen, zeker niet als mensen daar gekwetst mee kunnen worden. Johansson ziet een franchise met een vrouwelijke hoofdrolspeler louter als een unieke kans. De regisseur van de film verdedigt zijn keuze door te stellen dat Johansson "de beste actrice van haar generatie" is.

Masamune Shirow's manga als inspiratiebron

De Japanner Masamuni Shirow (pseudoniem voor Masanori Ota) is de geestelijke vader van Ghost in the Shell. Major zag in 1989 in het Japanse tijdschrift Young Magazine het levenslicht, toen nog onder de naam Mobile Armored Riot Police: The Ghost in the Shell. Twee jaar later werd het verhaal als een opzichzelfstaande manga opnieuw uitgebracht en volgde in 1995 de Engelse vertaling. Ghost in the Shell groeide daarna met diverse manga, artbooks, anime en games tot een populaire franchise uit.

Ghost in the Shell wordt niet alleen geprezen om zijn artistieke visuele stijl, maar vooral om de politieke intriges en filosofische insteek van het verhaal. Shirow heeft zich laten inspireren door Arthur Koestler's essay The Ghost in the Machine. Op zijn beurt is Shirow weer een inspiratiebron voor de makers van The Matrix geweest.

Ghost in the Shell draait vanaf 29 maart 2017 in de Belgische bioscopen en is vanaf 30 maart 2017 in Nederland te zien.

Read this next