Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Creative Sound BlasterX H5 en H7 headsets review

Toptelefoons.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
Met een strak design, geweldig draagcomfort en uitstekende geluidskwaliteit zijn de H5 en H7 twee steengoede headsets.

Met de Sound Blaster X H5 en H7 headsets wil hardwareontwikkelaar Creative twee markten aanboren. De H5 is een midrange 2.1-headset, terwijl het duurdere H7-model zich onder andere door zijn virtuele 7.1-surroundgeluid in het high-end kamp bevindt. Op het eerste gezicht lijken beide headsets gelijkaardig, maar er zijn toch een aantal elementen die de duurdere H7 van de H5 onderscheiden. Die verschillen zitten echter meer aan de binnen- dan aan de buitenkant.

Qua design lijken de H5 en H7 op elkaar. Beide headsets hebben gelijk gevormde oorschelpen en een gelijkaardige band bovenaan. Ook de vulling van de oorschelpen en de band is bij beide hoofdtelefoons hetzelfde: een memory foam die zich aan de vorm van je oren en hoofd aanpast. Het draagcomfort van beide headsets is geweldig: de oorschelpen zitten comfortabel om je oren en de band bovenaan sluit mooi op je hoofd aan. Ook met een breder hoofd oefenen de headsets bijna geen druk uit, dus je voelt zelfs bij lange speelsessies amper dat je een headset op hebt. Laat je trouwens niet misleiden door het zware uiterlijk van de headsets: met een gewicht van ongeveer 285 gram zijn ze enorm licht.

Links de H5, rechts de H7.

Ondanks alle gelijkenissen tussen de H5 en H7 springen er wel drie verschillen in het oog: de microfoon, de zijkant van de oorschelpen en de interface in de kabel. De microfoon van de H5 mist de geluidsonderdrukkende foam van de H7. Uiteindelijk merk je daar weinig van, want beide headsets hebben een goede microfoon. Die zijn bovendien zeer flexibel en kunnen ook losgekoppeld worden als je ze niet nodig hebt.

De zijkant van de oorschelpen is een esthetisch verschil. Op de metallic finish van de H7 staat het Sound BlasterX-logo. Dat staat ook op de H7, met dat verschil dat in de X van het logo een rode led zit die oplicht als je de headset via USB met je pc verbindt. Als je geen fan bent van dergelijke tierlantijntjes, dan kun je op je beide oren rusten. Je kunt de led-verlichting namelijk via de driver aanpassen of uitschakelen.

Wat de interface betreft, heeft de 'eenvoudigere' H5 een streepje voor op de H7. De interfaces van beide headsets hebben een start/pauze-knop, een aan/uit-schakelaar voor de microfoon en een draaiknop om het volume te regelen. De interface van de H7 is echter twee keer zo groot als die van de H5 omdat een intern geluidskaartje de audiosignalen naar 7.1-surroundgeluid omzet. Die grootte zou geen probleem zijn mocht de interface iets lager hangen, maar ze hangt op slechts 35 cm van de headset zelf. Het gevolg is dat het logge apparaatje voortdurend tegen je borst drukt, in tegenstelling tot de 'zwevende' interface van de H5.

De BlasterX Acoustic Engine Pro laat je uit allerlei instellingen kiezen.

De grote interface is een offer dat de H7 moet brengen om 7.1-surroundgeluid te kunnen genereren. Het is echter op dat vlak dat het high-end-model zich van de goedkopere H5 2.1-headset onderscheidt. Het geluid van de H7 is namelijk fenomenaal, zeker als je de headset via de meegeleverde USB-kabel aansluit in plaats van via een standaard 3.5 mm jack. In competitieve shooters als Overwatch, Battlefield 1 en Counter-Strike: Global Offensive is het verschil tussen de H7 en de H5 als dag en nacht. Door de 7.1-surroundtechnologie van de H7 hoor je precies waar tegenstanders zich bevinden, waardoor je je beter op confrontaties kunt voorbereiden.

Je kunt dat nog versterken door de BlasterX Acoustic Engine Pro-driver te gebruiken. Die laat je tussen verschillende instellingen schakelen zodat het geluid naargelang de game die je speelt aangepast wordt. Je hebt de keuze uit vooraf samengestelde instellingen zoals 'First Person Shooter' of 'Adventure and Action', of maakt je eigen profielen aan. De driver beschikt daarnaast over een zogenoemde 'Scout Mode', die geluiden zoals voetstappen nog opvallender maakt. Het is bijna flirten met cheaten.

De H5 maakt daarentegen gebruik van een vereenvoudigde driver. De BlasterX Acoustic Engine Lite-driver biedt dezelfde vooraf samengestelde instellingen als de Pro-versie, maar knipt alle andere opties eruit. De verschillende instellingen van de driver komen bij de H5-headset wel beter tot hun recht als bij de speakers van Creative, zoals in de Sound BlasterX Kratos S3 review te lezen is.

Creative heeft met de H5 en H7 twee steengoede headsets afgeleverd. Beide delen het strakke design, geweldige draagcomfort en uitstekende geluidskwaliteit. Voor casual gamers is de H5 een goede aanschaf. Wil je 7.1-surroundgeluid en meer configuratiemogelijkheden, dan is de H7 een voortreffelijke keuze. Welke je ook kiest, je hebt in ieder geval kwaliteit op je hoofd.

De Sound BlasterX H5 en H7 headsets zijn nu verkrijgbaar. De adviesprijs van de H5 bedraagt 94,5 euro, die van de H7 124,5 euro.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Related topics
Over de auteur
Bert Van der Hoogerstraete avatar

Bert Van der Hoogerstraete

Redacteur

Bert is niet meer zo actief voor Eurogamer Benelux als vroeger, maar schrijft wel nog steeds graag reviews. Hij wisselt kleurrijke Nintendogames af met de duisternis van Bloodborne en wacht al tien jaar tevergeefs op een nieuwe Golden Sun.

Reacties