Eurogamer.nl

Battlefield 1 - Alles wat we weten

Update: info uit proefversie.

De kogel is door de kerk: ontwikkelaar DICE stuurt je dit keer naar de loopgraven. Battlefield 1 speelt zich namelijk tijdens de Eerste Wereldoorlog af, die een eeuw geleden nog in volle gang was. Na het 'agenten versus boeven'-uitstapje van Battlefield Hardline komt er dus weer een militaire editie in de serie. Maar waar draait de oorlog eigenlijk om? En welke partijen, klassen, wapens en veldslagen kun je onder meer verwachten? Je leest het allemaal hier.

Setting

De Eerste Wereldoorlog (1914-1918) is een van de bloedigste conflicten in de geschiedenis van de mensheid. Het is vooral berucht om de erbarmelijke omstandigheden waarin soldaten moeten vechten. In een immens groot netwerk aan loopgraven worden zij blootgesteld aan honger, kou, modder, gebrek aan slaap, ongedierte en ziektes: allemaal factoren die een serieuze aanslag op het moreel plegen. Om over de inzet van tanks, gifgas en bommenwerpers nog maar te spreken. Het is namelijk een tijd waarin technologische vooruitgang en oorlogsvoering hand in hand gaan. The Great War kost aan uiteindelijk zeventien miljoen mensen (zowel burgers als soldaten) het leven.

De dodelijke aanslag op de Oostenrijk-Hongaarse troonopvolger Franz Ferdinand wordt vaak als de katalysator van de Eerste Wereldoorlog aangeduid. In de maanden erop worden in diverse landen de legers gemobiliseerd en volgt een kettingreactie aan ultimatums en oorlogsverklaringen. De oorzaak is echter veel gecompliceerder dan louter een reactie op een politieke moord, want er zijn tal van aspecten die meespelen. Koloniale expansiedrift, opkomend nationalisme, wapenwedloop en de nodige rancune resterend uit eerdere conflicten om maar wat te noemen. De dood op Franz Ferdinand is dus slechts het lont in het kruitvat.

Los van de verschrikkingen biedt de Eerste Wereldoorlog een aangrijpende setting waar tot nu toe relatief weinig ontwikkelaars zich op hebben gestort. Maar waarom de titel Battlefield 1? Waarom geen Battlefield 5? Senior producer Aleksander Grřndal spreekt over "de dageraad van de totale oorlog" en "de genesis van moderne oorlogsvoering". De game brengt je onder meer naar de Italiaanse bergen, Franse bossen en Arabische woestijnen. Gevechten vinden weer ter land, ter zee en in de lucht plaats. De Battlefield-spelers krijgen uiteindelijk opnieuw waar ze al jarenlang stiekem op hopen: een militaire shooter in een historische setting.

bf2

Strijdende partijen

5 grote controverses uit de geschiedenis van GTA Zo tastte Rockstar de voorbije 15 jaar telkens grenzen af. 5 grote controverses uit de geschiedenis van GTA

De Battlefield-serie wordt van oudsher door twee strijdende partijen op het slagveld gekenmerkt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog staan er twee machtsblokken lijnrecht tegenover elkaar: de Geallieerden en Centralen. De eerste groep bestaat uit Frankrijk, Rusland en het Verenigd Koninkrijk, ook wel de Triple Entente genoemd. Later sluiten zich ook landen als de Verenigde Staten, Japan en Frankrijk bij die alliantie aan. De Centralen bestaat naast Duitsland en Oostenrijk-Hongarije ook uit Bulgarije en het Ottomaanse Rijk. De speelbare fracties in Battefield 1 zijn vermoedelijk de grootste partijen van beide machtsblokken. Vergelijkbaar dus met de Axis en Allies in Battlefield 1942.

Singleplayer campaign

Er zijn meerdere details over de Battlefield 1 singleplayer campaign bekendgemaakt. De campaign is in zes hoofdstukken onderverdeeld:

 • Episode 0: Prologue
  • Prologue
 • Episode 1: Friends in High Places
  • Flight School
  • Total War
  • Carry Your Friend
  • Blitz
 • Episode 2: Nothing is Written
  • Hidden in Plain Sight
  • Young Mens Works
  • Hear The Desert
 • Episode 3: Through Mud and Blood
  • Tank Assault
  • Fog of War
  • Out of Gas
  • Steel on Steel
 • Episode 4: Avanti Savoia!

 • Episode 5: The Runner

 • Episode 6: Epilogue
  • Gallipoli
  • The Runaround
  • Saving a Life

Friends in High Places draait om intense luchtgevechten, onverwachte confrontaties en vriendschap. De geallieerden hebben moeite om in de lucht van de Duitsers te winnen. De gemiddelde levensduur van een gevechtspiloot is namelijk maar zeventien dagen.

In Nothing is Written reis je af naar de woestijnen van het Midden-Oosten. Jer vecht zij aan zij met de legendarische Lawrence of Arabia en neem je het op tegen een technologische superieure vijand die in het bezit is van een dodelijke railgun.

Through Mud and Blood focust zich op een grootschalige aanval op de stad Cambrai in Frankrijk. Het commando van de geallieerden gelooft dat er een doorbraak mogelijk is met ondersteuning van tanks. Helaas zijn de Mark V-tanks heel onbetrouwbaar.

In Avanti Savoia beklim je de bergen in de Alpen. Italië en het Oostenrijks-Hongaarse Rijk worden geblokkeerd door besneeuwde bergtoppen, waardoor beide partijen de vijand niet kunnen verslaan. Als lid van de Arditi neem je deel aan een onorthodoxe aanval. Ondertussen gaan de Italiaanse en Oostenrijkse gevechtstroepen de strijd aan om een strategisch fort.

The Runner vertelt het verhaal van de Gallipoli-landingen. Het Britse Rijk wil een nieuwe front naar de oorlog openen door een invasie van het Ottomaanse Rijk. Als koerier aanschouw je bombardementen en een gigantische strandlanding.

Multiplayer maps en modes

Bij de launch van Battefield 1 zijn er negen multiplayer maps beschikbaar. Die spelen zich af in de verschillende strijdtonelen van de Eerste Wereldoorlog, van Amiens tot de Italiaanse kust en zelfs het Suezkanaal. In december geeft EA een extra multiplayer map uit als onderdeel van een gratis update. De volledige lijst van maps vind je hier:

 • Ballroom Blitz
 • Argonne Forest
 • Fao Fortress
 • Suez
 • The St. Quentin Scar
 • Sinai Desert
 • Amiens
 • Monte Grappa
 • Empire's Edge
 • Giant's Shadow (DLC)

Battlefield 1 bevat zes gamemodi waaronder klassiekers zoals Rush, Conquest en Team Deathmatch. Volledig nieuw zijn de modi War Pigeons en Operations. In War Pigeons gaan twee strijdende teams op zoek naar een duiventil om daarmee vervolgens ondersteunend artillerievuur aan te vragen. Operations is een lange spelmodus die meer dan een uur aan speeltijd biedt. In die modus reis je langs diverse maps, omdat de frontlinie zich telkens verplaatst. Vervolgens zie je de vorige locatie aan de horizon.

Zodra er meer informatie beschikbaar is over wat die modi precies inhouden, vullen we onderstaande lijst met extra details aan. Alle multiplayermodi op een rij:

 • Conquest
 • Domination
 • Operations
 • Team Deathmatch
 • Rush
 • War Pigeons

Klassen en wapens

Ook in dit deel is het klassensysteem weer onmisbaar. Opvallend is dat de Assault- en Medic-klasse voor het eerst sinds Battlefield 2 weer gescheiden zijn. Daarnaast schittert de Engineer door afwezigheid. Het is echter aannemelijk dat ter compensatie daarvan de Support ook voertuigen kan repareren.

Er komt tot slot een aparte klasse voor voertuigen. Wat dat precies inhoudt, is tot dusver nog niet duidelijk. Voor tanks is dat de Tanker, voor vliegtuigen de Pilot en voor paarden de Cavalry. Een Tanker heeft zonder tank weinig vuurkracht, maar maakt dat goed met zijn Repair Tool. Daarmee repareer je je tank sneller dan met de self-repair. Ook heeft de Tanker twee Anti-Tank granaten om vijandige tanks mee op te blazen. Als beginnende Tanker heb je geen secundair wapen, totdat je de Luger P08 vrijspeelt.

De Pilot start eveneens zonder een secundair wapen, maar heeft wel een Flare Gun en een Repair Tool. Met de Flare Gun worden nabije vijanden zichtbaar op de mini-map. De Cavalry heeft één primair en secundair wapen, maar beschikt ook over Light Anti-Tank granaten.

Volledige lijst van alle wapens:

Rifles

 • Lee Enfield SMLE
 • Mauser 1918 T-Gewehr
 • Mauser Gewehr 98
 • Springfield M1903
 • CEI Rigotti
 • SELBSTLADER m1916
 • Mondragon M1908
 • M1907 SL
 • BAR M1918
 • HUOT
 • Martini Henry
 • Remington Model 8

Snipers

 • SMLE MKIII
 • Gewehr 98
 • Gewehr M.95
 • Russian 1895
 • M1903
 • SMGS
 • MP18
 • BRM M1918
 • Villar Perosa

LMGS

 • Lewis Gun
 • MG08
 • MG 15
 • Benet Mercier M1909
 • Madsen MG
 • Hellriegel 1915

Shotguns

 • M97 Trench
 • Browning 12G Auto

Pistolen

 • Colt M1911
 • Mause C96
 • Luger P08
 • Modello 1915
 • Howdah
 • Auto Revolver
 • Bodeo 1889
 • Borchardt C-93
 • Bulldog Revolver
 • Colt 1903
 • MLE 1903
 • Frommer Stop
 • Gasser M1870
 • Mars Auto
 • Repetierpistole M.12
 • Uberti Schofield No.3 Revolver

Melee-wapens

 • Bayonet
 • Bolo Knife
 • Jambiya Dagger
 • Scimitar
 • Spiked Mace
 • Trench Spade
 • Barbed Wire Club
 • US Trench Knife
 • Compact Trench Knife
 • Survival Knife
 • Sawtooth Knife
 • Bartek Bludgeon
 • Shovel
 • Hatchet
 • Saber
 • Pickaxe

Overige

 • Lifebuoy M1 Flamethrower
bf1

Voertuigen

Naast de voetsoldaat draait de serie om voertuigen. Op de vaste grond is het niet ongebruikelijk dat er nog mannen te paard van A naar B trekken. Daarnaast zijn er voor het afleggen van grote afstanden al vrachtwagens, maar die worden steeds meer omgebouwd tot pantserwagens met mitrailleurs. Om de impasse waarin de oorlog verkeert te breken, introduceren de Britten als eerste tanks. Een ware nachtmerrie voor de soldaten die al wekenlang ingegraven liggen, aangezien de tanks moeiteloos over de loopgraven heen walsen.

De Eerste Wereldoorlog is het eerste conflict waarin luchtgevechten gebruikelijk worden. Aanvankelijk vliegen er enkel verkenningsvliegtuigen in de lucht, maar op den duur maken ook bommenwerpers en met machinegeweren uitgeruste gevechtsvliegtuigen hun intrede. Het is de tijd waarin de roemruchte Manfred von Richthofen - beter bekend als de Rode Baron - het ene na het andere vliegtuig uit de lucht schiet. De Duitsers hebben daarnaast nog een troef achter de hand: de geruisloze zeppelin waarmee ze onder meer Londen meerdere malen hevig bombarderen.

Hoewel qua schaal niet vergelijkbaar met wat er op de grond en in de lucht afspeelt, wordt er tijdens de oorlog ook op de zee gevochten. Met koloniën in elke uithoek van de wereld heeft het Britse Rijk een indrukwekkend grote zeevloot. Naast oorlogsschepen als kruisers en torpedobootjagers worden er voor het eerst vliegdekschepen op het water geďntroduceerd. De Duitsers vermijden over het algemeen directe confrontatie met de superieure vloot van de Britten, maar maken de internationale wateren vooral dankzij hun onderzeeërs onveilig.

De volledige lijst van voertuigen vind je hieronder:

Vliegtuigen

 • Bristol F2B
 • Fokker Dr. 1
 • Fokker d.vii
 • Gotha G.V.
 • Halberstadt CL.II
 • Hannover CL.IIIa
 • REF R.E.8
 • Sopwith Camel
 • Sopwith Type 9400

Tanks

 • A7V Sturmpanzerwagen
 • FT-17 Tank
 • Mark IV Tank

Overige

 • British Rolls Royce Armored Car
 • IGA1 Armored Car
 • Model J Harley Davidson Military Motorcycle
 • Zaamurets Armored Train
 • 32 Zeppelin
bf3

Releasedatum en speciale edities

De Battlefield 1 release valt op 21 oktober. De shooter komt dan voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One uit. Electronic Arts brengt uiteindelijk drie edities uit:

Standard Edition

 • Game

Early Enlister Deluxe Edition

 • Game
 • Vijf Battlepacks
 • Hellfighter Pack
 • Red Baron Pack
 • Lawrence of Arabia Pack
 • Early Access vanaf 18 oktober
bf1collectors

Collector's Edition (*alleen via Amazon)

 • Game
 • 35 centimeter hoge figurine
 • Steelbook
 • Poster
 • Patch
 • Kaartspel
 • Postduifbuisje met exclusieve DLC

Downloadable Content (DLC) en Premium Pass

Battlefield 1 krijgt vier uitbreidingen en veertien kleinere DLC-pakketten. De eerste uitbreiding komt in maart 2017 uit en heet They Shall Not Pass. Die uitbreiding bevat het Franse leger en voegt enkele nieuwe maps toe. De tweede uitbreiding draait om het oostfront en het Russische leger. Vooralsnog is de inhoud van de laatste twee DLC-pakketten onbekend.

De kleinere DLC-pakketten worden vanaf november 2016 maandelijks uitgebracht. De zogenoemde Battlepacks bevatten nieuwe wapens, dog tags en skins. Spelers met een Premium Pass krijgen toegang tot bovenstaande content en eveneens exclusieve content, zoals speciale Operations, game modes, Elite klassen, wapens en voertuigen.

Eigenaars van een Premium Pass krijgen ook twee weken eerder toegang tot de content van de uitbreidingen. Een Premium Pass kost 49 euro.

Systeemeisen

5 grote controverses uit de geschiedenis van GTA Zo tastte Rockstar de voorbije 15 jaar telkens grenzen af. 5 grote controverses uit de geschiedenis van GTA

Minimale systeemeisen:

 • OS: 64-bit Windows 7, Windows 8.1 en Windows 10
 • Processor: AMD FX-6350 en Intel Core i5 6600K
 • Geheugen: 8GB RAM
 • Grafische kaart: AMD Radeon HD 7850 2GB en Nvidia GeForce GTX 660 2GB
 • DirectX: 11.0 ondersteunende videokaart
 • Internetverbinding: 512 KBPS of een snellere verbinding
 • Harde schijf ruimte: 50GB

Aanbevolen systeemeisen:

 • OS: 64-bit Windows 10
 • Processor: AMD FX 8350 Wraith en Intel Core i7 4790
 • Geheugen: 16GB RAM
 • Grafische kaart: AMD Radeon RX 480 4GB en Nvidia GeForce GTX 1060 3GB
 • DirectX: 11.0 ondersteunende videokaart
 • Internetverbinding: 512 KBPS of een snellere verbinding
 • Harde schijf ruimte: 50GB
ADVERTENTIE

Reacties

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.