Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Speedlink Decus Respec review

Respec(t)abele muis.

De Decus Respec is een forse, maar degelijke muis met goede hardware. De software laat echter te wensen over.

In 2014 lanceerde de Duitse hardwareontwikkelaar Speedlink zijn Decus. De muis biedt opties die je in high-end-muizen terugvindt zoals kleurrijke leds, een instelbare DPI en extra programmeerbare knoppen. Door de lage adviesprijs is de Decus een geduchte concurrent van de high-end-muizen, die veelal dubbel zo duur zijn. Twee jaar na de lancering komt Speedlink met een opvolger van zijn Decus op de proppen: de Decus Respec.

De grootste vernieuwing van de Decus Respec tegenover zijn voorganger is het aanpasbare gewicht. De muis heeft aan de onderkant een compartiment met daarin vier gewichtjes van elk 4,5 gram. Zonder de gewichtjes weegt de muis 127 gram, met alle gewichtjes erin bedraagt het totale gewicht 145 gram. Het lijkt een minimaal verschil en de doorsnee gamer heeft er waarschijnlijk weinig boodschap aan, maar voor FPS- of RTS-fanaten is het aanpasbare gewicht ongetwijfeld een welkome toevoeging aan hun arsenaal.

Net als zijn voorganger heeft de Decus Respec zeven programmeerbare knoppen. Dat moet je wel met een korrel zout nemen, want drie van die zeven knoppen zijn immers het scrollwiel en de linker- en rechtermuisknop. De vierde knop, die zich onder het scrollwiel bevindt, is de DPI-knop. Als je die indrukt, schakelt de muis bij wijze van spreken een versnelling hoger. Je hebt de keuze uit vier configureerbare DPI-instellingen. De muis komt met een standaardinstelling van 800, 1800, 2400 en 5000 DPI. Dat laatste is trouwens het maximum.

Aangezien je de DPI-knop waarschijnlijk ook het liefst als dusdanig behoudt, heb je in de werkelijkheid slechts drie knoppen over die je kunt instellen zoals je wilt. De ene bevindt zich links van de linkermuisknop, de overige twee zijn naast je duim genesteld. Dat zijn overigens heel comfortabele posities. De knopjes aan je duim liggen voortdurend binnen handbereik en ook voor de extra knop naast de linkermuisknop moet je niet onnodig je wijsvinger strekken. De lay-out van de knoppen is dus goed doordacht en aangenaam.

Let wel: dat is als je een middelgrote tot grote rechterhand hebt. De Decus Respec is namelijk een behoorlijk forse muis. Het toestel is 41 millimeter hoog, 128 millimeter lang en 92 millimeter breed. De eerder ruime breedte komt door de ondersteuning voor de duim aan de linkerzijde en de ondersteuning voor de pink en de ringvinger aan de rechterzijde.

Die ondersteuning zorgt ongetwijfeld voor verdeeldheid. Het is namelijk comfortabel voor mensen met een 'palm grip', maar gamers met een 'claw grip' ondervinden het waarschijnlijk als hinderlijk. Bovendien is het hebben van een palm grip nog geen garantie op een goede ergonomie. De ondersteuningen van de Decus Respec laten niet veel ruimte voor speling. Als je pink en ringvinger er niet nagenoeg perfect in passen, krijg je na verloop van tijd een vervelend gevoel in je hand.

Liefhebbers van felle kleurtjes komen met de Decus Respec zeker aan hun trekken. Het 'lichaam' van de muis kun je in zeven verschillende kleuren laten oplichten. Je moet er echter wel rekening mee houden dat niet alles even mooi verlicht wordt. De leds lijken zich in het midden van de muis te bevinden, waardoor de meest verafgelegen zones niet even mooi oplichten. Zo licht het woord 'Decus' op de muis fel op, terwijl het licht ter hoogte van je handpalm flauw is.

Voor het scrollwiel heb je keuze uit vijf kleuren, die echter aan een van de vijf profielen gebonden zijn. Wil je dus een uniform rode kleur, dan ben je genoodzaakt profiel nummer twee te gebruiken om een rood scrollwiel te krijgen. Het is geen onoverkomelijk euvel, maar het doet wel afbreuk aan de aanpasbaarheid van de muis, die voor de rest uitgebreid en gebruiksvriendelijk is.

Of toch in theorie, want de aanpasbaarheid van de Decus Respec is ironisch genoeg ook meteen zijn grootste minpunt. De muis is vergezeld van software waarin je alles naar believen kunt aanpassen: de kleuren van de leds, het aantal DPI van de vier standen van de DPI-knop, de functionaliteit van de extra knoppen en ga zo maar door. Dat klinkt heel goed op papier, alleen werkt het in de realiteit gewoonweg niet. De software weigert namelijk elke verandering te registreren, dus blijf je opgescheept zitten met de standaardinstellingen.

Een speurtocht op de website van Speedlink leert dat dat bij de voorganger van de Decus Respec ook al het geval was. Zo zouden antivirusprogramma's of anticheatprogrogramma's het probleem veroorzaken. Maar dat laatste is een rekbaar begrip, want Steam zou bijvoorbeeld ook als een anticheatprogramma aanzien worden. En laat dat nu net het populairste platform voor pc-gamers zijn.

Alle hoop is echter niet verloren, want je kunt de Decus Respec alsnog met de software aanpassen. Alleen moet je daarvoor wel je pc in veilige modus opstarten om dan daarin de veranderingen door te voeren. Dat is verre van gebruiksvriendelijk. Het is onbegrijpelijk dat Speedlink dat probleem bij zijn nieuwe versie van de Decus-muis niet heeft aangepakt.

Uiteindelijk is de Decus Respec een respectabele muis. Je krijgt een uitgebreid pakket dat heel wat functionaliteiten van veelal duurdere high-end-muizen bevat. Alleen moet je wel met de gebrekkige software rekening houden als je het onderste uit de kan wilt halen. Qua ergonomie valt het aan te bevelen om de muis eerst uit te proberen, want de vorm is niet voor iedereen even comfortabel. Tegen een adviesprijs van vijftig euro is de Decus Respec echter zeker het bekijken waard door zowel hobbyisten als hardcoregamers met een beperkt budget.

Read this next