Eurogamer.nl

Pokémon GO - Gym Battles, Type Chart, Teams en Prestige Points

Hoe Gyms werken, je battles wint en welke teams je best kan kiezen.

Net als PokéStops, vind je overal in de wereld ook Pokémon GO Gyms, met name in de buurt van monumentale panden of andere openbare gelegenheden. Zoals je misschien verwacht van een Gym kun je je Pokémon trainen en battles aangaan met andere teams. Dit is dé plek waar je bewijst dat je de beste Pokémeester bent.

Het verschil tussen strijden tegen een teamgenoot en tegen het andere team zit hem in hoe het de Gym beďnvloedt: als je traint met je teamgenoten wordt de Gym sterker, en als je tegen een ander team vecht zwakt de Gym af.

In onze gids over Gyms vind je alles wat je moet weten over de teams, het vechtsysteem en het Prestige-level van een Gym. We leggen uit hoe je een Gym overneemt, hoe je het beste je eigen Gym beschermt en het niveau verhoogt. Daarnaast leggen we helder uit wat Prestige nu precies is, waar je aan moet voldoen om in Gyms te vechten en wat voor voordelen je uit je eigen Gym haalt.

Vereisten voor Gym gevechten

Voordat je een Gym kunt betreden, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je trainer moet minimaal level 5 zijn voordat je überhaupt door het raampje van de Gym mag turen. Een grote hindernis is dit echter niet: Vang een aantal Pokémon, train ze en bezoek een aantal PokéStops om snel aan de benodigde XP te komen. Met het uitbroeden van eieren gaat het nog sneller. Met een 2 kilometer ei krijg je 200 punten, en met een 5 kilometer ei maar liefst 1000 punten.

Gym Team kiezen

Zodra je Trainer level 5 heeft behaald kun je in de Gyms vechten. Hiervoor moet je wel eerst een keuze maken uit één van de drie teams.
Geel = Team Instinct. De leider heet Spark en de legendarische Pokémon is Zapdos.
Blauw = Team Mystic. De leider heet Blanche en de legendarische Pokémon is Articuno.
Rood = Team Valor. De leider heet Candela en de legendarische Pokémon is Moltres.

gymteams

Deze drie teams strijden in de Gyms met hun Pokémon, maar de teams hebben verder geen invloed op de gameplay. Je bent wel in het voordeel als je met vrienden en familie gecoördineerde aanvallen kunt plannen op de Gyms van de rivaliserende teams.

Het verschil tussen neutrale en bezette Gyms

Het verschil tussen een neutrale en een bezette Gym is eenvoudig aan de kleur te zien. Een neutrale Gym is namelijk grijs, en je doet er goed aan om zo er zo snel mogelijk een Pokémon in te plaatsen om hem voor jouw team te claimen.

Je eigen Gym brengt wat voordelen met zich mee. Welke precies, lees je onder het kopje "Wat krijg je van je eigen Gym?" Opgelet: De Pokémon die je inzet om de Gym te beschermen is niet te gebruiken in andere gevechten totdat ze verslagen zijn. Aangezien elke Gym vroeg of laat wordt ingenomen door de teams, kom je maar weinig neutrale Gyms tegen.

Je herkent een ingenomen Gym aan de kleur van het team die het punt bezit. Hierdoor zie je logischerwijs of jouw team de Gym in handen heeft. Vecht je tegen Pokémon in een Gym van jouw kleur, dan ben je slechts aan het trainen. Zie "De Prestige van een Gym levelen" voor meer informatie. Stap je in een Gym van een ander team, vecht je voor het bezit van die Gym. Zie "Het overnemen van een vijandelijke Gym" voor meer informatie.

Het overnemen van een vijandelijke Gym

Wanneer je aan alle bovenstaande voorwaarden voldoet, tik je een Gym aan om er in te stappen. Voordat je direct begint met vechten kun je eerst kijken of je wel opgewassen bent tegen de Pokémon daar.

Bovenaan het venster zie je in welke Gym je bevindt en nog belangrijker, welk level deze Gym heeft. Het Gym level geeft je een idee hoeveel Pokémon je kunt verwachten Op level 1 kom je maar één Pokémon tegen, bij level twee maximaal twee en zo voort. De puntjes en het kroontje geven aan hoeveel Pokémon er daadwerkelijk in de Gym staan. Onder het info-paneel zie je het Prestige level van de Gym, alsook hoeveel punten er nodig zijn om naar het volgende level te stijgen. Meer hierover vind je onder het kopje "De Prestige van een Gym levelen."

In het midden van het scherm zie je de verdedigende Pokémon met hun respectievelijke Combat Points (CP), en van welke trainer deze Pokémon zijn. De lijst is in oplopende volgende van CP en tegelijkertijd de volgorde waarin je tegen ze vecht. Tot slot zie je onderaan twee symbolen. In het midden staat een kruisje, waarmee je de Gym kunt verlaten als de tegenstand te sterk is. Rechtsonder in de hoek is een grote knop met twee Pokéballs die tegen elkaar ketsen. Hiermee begin je het gevecht.

Je strijdt dan een voor een tegen de Pokémon in de Gym. Kun je de Pokémon niet verslaan, verminder je alsnog de Prestige en krijg je een beetje Experience Points. Door ze te verslaan verlaag je de Prestige meer en zodra het op nul staat, kun je de Gym overnemen. Let er op dat je alleen Pokémon met volle HP in een Gym kunt plaatsen, en dat je ze niet meer kunt gebruiken totdat ze verslagen zijn. Vergeet ook niet de Gym te levelen nadat je hem overneemt, aangezien het Prestige level weer gereset is.

Gooi niet meteen de handdoek in de ring wanneer je niet genoeg CP hebt om een Gym over te nemen. Met een vriend of vriendin kun je samen in de Gym springen. Hiervoor moet je ongeveer tegelijkertijd de Go-knop indrukken om de strijd te starten. Als het lukt vecht je samen tegen dezelfde Pokémon.

Tips voor de Gym Battles

Tijdens de Gym-gevechten sta je oog-in-oog met de Pokémon van een vijandig team. Bovenaan het scherm staan de HP-balken van beide monsters, de Combat Points en de balkjes voor speciale aanvallen. Je hebt drie moves tijdens het gevecht: veeg over het touchscreen om te ontwijken. Door te tikken op het touchscreen voer je een snelle aanval uit, waardoor tegelijkertijd de balk voor speciale aanvallen vult. Wanneer deze vol is houd je je vinger op het scherm gedrukt om die move uit te voeren.

De juiste strategie is vooral je hoofd koel houden. Zo snel mogelijk op het scherm tikken om zoveel mogelijk snelle aanvallen uit te voeren werkt alleen tegen vijanderen waar je de overhand tegen hebt. Wanneer je echter een gelijke tegenover je hebt staan, volstaat deze tactiek totaal niet.

In dit geval moet je aandachtiger vechten. Met andere woorden, niet als een wildebras op je scherm tikken maar ook de aanvallen van je tegenstander ontwijken. Gewoonlijk doe je dit wanneer je tegenstander geel knippert, want dit geeft aan dat hij aanvalt. Nadat je die ontwijkt doe je idealiter een één-tweetje van een snelle aanval en een sterke aanval. Let dus goed op wanneer de Pokémon geel oplicht en maak je klaar je te richten op ontwijken. Het gevecht duurt langer, maar alleen met een evenwichtige mix van aanvallen en ontwijken maak je kans om te winnen.

Als je overigens je huidige gevecht wilt annuleren, tik je op de knop met het wegrennende mannetje rechtsonder in het scherm. Wil je alleen van Pokémon veranderen, druk je op de knop met de twee pijlen. Het is namelijk belangrijk dat je de juiste Pokémon kiest voor elk gevecht. Elke Pokémon heeft één of twee types en elk type is sterk of zwak tegen bepaalde andere types. Hou hier rekening mee en je proeft gegarandeerd vaker de overwinning. Om te weten waar alle type Pokémon zich schuilhouden raadpleeg je onze gids met alle Pokémon GO locaties.

Pokémon Go Type Chart - de juiste stragie om Gym Battles te winnen

Zoals gezegd is snel op het touchscreen hameren niet genoeg om een gevecht te winnen. Hoewel dat je hiermee aanvankelijk succes hebt, is er een veel betere strategie om elk gevecht naar je hand te zetten.

De types waartoe je Pokémon behoren zoek je op in de Pokédex. Pokémon hebben namelijk specifieke zwaktes en sterktes. In onderstaande tabel zie je welke soort of type Pokémon krachtig is tegen welke andere soort.

Legende:

  • 0 = Geen effect (0%)
  • 1/2 = Half effect (50%)
  • Leeg vakje = Normaal effect (100%)
  • 2 = Dubbel effect (200%)
pokemongotypeschart

© Pokemondb.net

De juiste types Pokémon kiezen is echter slechts een deel van een goede strategie om Gymgevechten te winnen. Je moet ook de juiste moves selecteren. Om een overzicht te krijgen van de sterkste moves voor elke Pokémon, lees je: Pokémon GO moves - beste movesets en sterkste aanvallen.

Gym Prestige levelen - Trainen in de Gyms van je eigen team

Het level van een Gym en het aantal Prestige-punten gaan hand in hand samen. Met andere woorden: Wil je een Gym levelen, moet je ervoor zorgen dat hij meer Prestige-punten krijgt. Hoe hoger het level, des te meer punten je nodig hebt om de Gym naar het volgende level te krijgen:

Gym Level 3 = 4000 Prestige-punten
Gym Level 4 = 8000 Prestige-punten
Gym Level 5 = 12000 Prestige-punten

Het Gym Level bepaalt hoeveel Pokémon er in een Gym geplaatst kunnen worden.

Gym Level 1 = 1 Pokémon
Gym Level 2 = 2 Pokémon
Gym Level 3 = 3 Pokémon en zo verder

Er zijn verschillende manieren om je Gym level te verhogen en er spelen een aantal factoren mee. Als de Gym van jou is, moet je er dus Prestige-punten in pompen. De grootse bron van Prestige-punten zijn de trainingsgevechten. In je eigen Gym kun je het zelfs tegen je aangewezen Pokémon met een van je andere Pokémon opnemen. Of je teamleden kunnen je Gym voor een vriendschappelijk gevecht bezoeken. Zorg er dus voor dat je steeds zo veel mogelijk van je trainingsgevechten in Gyms van je eigen team te houden.

In trainingsgevechten - in je eigen Gym of met een teamlid - neem je het enkel op tegen een Pokémon uit de toegewezen selectie Pokémon uit die Gym. Los van dat je wint of verliest profiteren beide partijen van dit gevecht: beide Pokémon worden sterker en de Prestige van de Gym gaat omhoog.

De situatie is natuurlijk anders wanneer spelers van een ander team je Gym bezoeken. Hier bestaat het risico dat je Gym Prestige en uiteindelijk een Gym Level verliest. Verslagen Pokémon kunnen niet verder vechten en keren automatisch naar jou terug. Dit maakt je de verdediging van je Gym kwetsbaar. Laat je Gyms dus niet onbewaakt en werk met je team samen om ze te behouden.

Vacature Word jij onze nieuwe schrijver? Vacature

Meer over Pokémon GO

Pokémon GO app - Tips en tricks voor beginners en experts

Pokémon GO - zo gebruik je Sightings en Nearby trackers

Pokémon Go - Buddy lijst, Buddy wisselen (1km, 3km, 5km)

Gym verdedigen, Pokémon genezen en reviven

Wanneer vijandige spelers je Gym bezoeken verlies je Prestige-punten. Gevechten gebeuren automatisch. Dit wil zeggen dat je niet heel de dag bij je Gym moet kamperen, maar dit wil ook zeggen dat je niet kunt ingrijpen wanneer een andere speler je Gym probeert over te nemen.

Wanneer al je Pokémon die in de Gym gestationeerd zijn verslagen worden, verliest je team de controle over de Gym. Verslagen Pokémon keren automatisch naar je terug. Als ze gewond zijn, moet je ze genezen. Als ze helemaal knocked out zijn, moet je ze terug op de been helpen.

Voor de duidelijkheid: als je een Gym terug wilt heroveren, moet je net als je als je tegenstanders alle Pokémon van je tegenstander verslaan om opnieuw eigenaar van Gym te worden.

Zijn de Gym Battles dus je tijd waard?

Kort samengevat: ja. Zolang je Pokémon in je Gym traint en de Gym zelf blijft levelen. Werk samen met je team om in groep steeds sterker te worden.

De echte beloningen zijn echter de PokéCoins en Stardust die je verdient. Deze krijg je voor elke Pokémon die in de Gym gestationeerd is. In de shop kun je vervolgens deze munten spenderen. Open de winkel en kijk naar het schild-icoon rechts. Dit icoon vertelt je hoeveel Pokémon momenteel je Gyms verdedigen. Klik op het schild om voor elke Pokémon 10 PokeCoins en een goede hoeveelheid Stardust te krijgen.

ADVERTENTIE

Reacties

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.