Eurogamer.nl

PS4 Pro vs. PS4 Slim - Wat moet je kopen?

Koopgids.

Sony onthulde tijdens zijn persconferentie in New York zowel de afgeslankte PlayStation 4 Slim als de splinternieuwe PlayStation 4 Pro. De klassieke PlayStation 4 ruimt dan ook plaats voor die twee nieuwe modellen. Maar welk model moet je nu eigenlijk kopen? Dat is geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden. Daarom leggen wij je het verschil uit tussen beide consoles en vertellen we welke op jouw maat gesneden is.

Neem even al een kijkje naar onderstaande tabel om een snel overzicht te krijgen. De diepere details lees je verder in het artikel.

PS4 SlimPS4 Pro
Prijs €299 €399
Releasedatum 15 september 10 november
4K Gaming Nee Ja
4K Media Streaming Nee Ja
4K Blu-ray Nee Nee
HDR Ja (via firmware update) Ja
PlayStation VR compatibel Ja Ja
Games Werkt met alle PS4 games Werkt met alle PS4 games

PlayStation 4 Slim

De PlayStation 4 Slim is eigenlijk identiek aan de 'oude' PlayStation 4. Er zijn maar twee verschillen. Ten eerste heeft de console een ander design, waardoor het eleganter is. De console is ongeveer een derde kleiner dan de oude versie. Er is ook niet langer een streep met licht die toont of je console uit, aan of in stand-by staat. In de plaats daarvan is er nu een kleine LED-strip naast de power button. Meer verborgen dus. Nog kleine veranderingen: de twee USB-poorten staan nu verder van elkaar.

Ten tweede heeft ook de controller een nieuw design gekregen. De DualShock 4 heeft nu enkele grijstinten, in plaats van overal zwart te zijn. De 'grootste' verandering is echter dat er nu ook onder de touchpad een streep licht loopt, naast de lichtbalk op de bovenkant van de controller (die er al was en ook blijft). Zo kun je de kleur makkelijker bekijken.

slim

De PlayStation 4 Slim heeft dus qua specificaties geen veranderingen gekregen ten opzichte van de oude PlayStation 4. Games gaan dus niet beter draaien op die nieuwe versie van de console. Er wordt enkel ongeveer 30% minder stroom verbruikt.

Het is nog niet duidelijk wat de opties zijn voor de harde schijf. Verwacht wordt echter dat er twee modellen komen: een basismodel met een harde schijf van 500 gigabyte opslaggeheugen, en een model met 1 terabyte opslaggeheugen. Het is weliswaar makkelijker dan ooit om je eigen harde schijf te plaatsen. Dit keer moet je maar één vijs losmaken om toegang te krijgen tot de harde schijf.

De PlayStation 4 Slim release en prijs lees je in dit artikel.

PlayStation 4 Pro

De PlayStation 4 Pro wordt door Sony naar voren geschoven als het meer geavanceerde model, vergeleken met de Slim. De console heeft een harde schijf van 1 terabyte opslagruimte en stelt twee duidelijke doelstellingen voorop: gamen in een 4K-resolutie mogelijk maken op consoles, alsook HDR-gaming. De PlayStation 4 Pro is dan ook de console bij uitstek voor de hardcore gamer die op zoek is naar de meest geavanceerde optie met de nieuwste technische snufjes.

Wat biedt de Pro dan precies? Om simpel te beginnen: de Pro is wél een krachtigere versie van de basis-PlayStation 4. Zo is de GPU-kracht meer dan verdubbeld en is ook de CPU serieus opgedreven. Dat zorgt ervoor dat er meer rekenkracht beschikbaar is om games te draaien. Het belangrijkste gevolg is dat games door die extra rekenkracht speelbaar zijn in een resolutie van 4K, vergeleken met de oude standaard van 1080p. Maar er is een heel belangrijke kanttekening: je hebt een televisie nodig die 4K-resoluties ondersteunt.

Belangrijk detail om rekening mee te houden: er is geen 4K Blu-ray speler aanwezig in de Pro. Hoewel de console zich dus volledige op 4K-gaming toespitst, is het niet mogelijk om een film in 4K te kijken. Een oplossing is echter dat Sony een deal heeft afgesloten met Netflix. De streamingdienst biedt enkele films en series aan die in 4K worden gestreamd.

Tenslotte is er nog goed nieuws voor de streamers: de PS4 Pro ondersteunt 4K screenshots, 1080p30 GameDVR en 1080p60 RemotePlay/Shareplay en naast Twitch ook Youtube en Daily Motion broadcasting.

Nog technische vragen over de PlayStation 4 Pro? Lees dan ons overzicht van van alle PS4 Pro informatie.

4K-televisie?

Als je over een televisie beschikt die 4K-resoluties ondersteunt, dan komt de Pro-ervaring helemaal tot zijn recht. De televisie die je hierbij nodig hebt is één van de zogenaamde UHD-televisies (UHD staat voor Ultra High Definition). Op het moment van schrijven vallen die toestellen in de hogere prijsklasse.

Als gevolg van de combinatie PlayStation 4 Pro en UHD-televisie zijn games speelbaar in een resolutie van 4K. Dat betekent dat het beeld scherper dan ooit is en alle details nóg beter tot hun recht komen. Zo wordt de visie van een ontwikkelaar helemaal tot uiting gebracht.

pro

4K werkt in combinatie met nog een nieuwe techniek die Sony in de gamewereld naar voren wil duwen: HDR. Dit staat voor High Dynamic Range. Die techniek is al langer bekend binnen de wereld van de fotografie en zorgt ervoor dat kleuren levendiger zijn. Het toont ook genuanceerde kleuren, zodat bijna het volledige kleurenspectrum van het menselijke oog benut wordt.

De combinatie van extra detail via een resolutie van 4K en de levendigere kleuren via HDR zorgt ervoor dat games een nieuw grafisch niveau bereiken. Maar opnieuw: je hebt een 4K-televisie nodig om ook van HDR te kunnen genieten. Standaardtelevisies ondersteunen HDR namelijk niet. En er zijn zelfs vele 4K-televisies die de optie niet aanbieden. Goed opletten als je een UHD-televisie koopt dus.

Pro-settings voor games

Nog een kanttekening: de game moet aparte Pro-settings hebben zodat de voordelen van de 4K-resolutie en HDR volledig tot hun recht komen. Zonder die aparte setting (die de ontwikkelaar moet inbouwen) zal er namelijk weinig verschil merkbaar zijn. Twee zaken zijn alvast zeker: Call of Duty aan 4K wordt een realiteit, en ook FIFA 17 en Battlefield 1 op PlayStation Pro zijn gegarandeerd. Het lijstje van games die tot nu toe gebruik maken van de extra rekenkracht en functies van de Pro is als volgt:

 • Call of Duty: Black Ops 3
 • Call of Duty: Infinite Warfare
 • Call of Duty: Modern Warfare Remastered
 • Deus Ex: Mankind Divided
 • Dishonored 2
 • FIFA 17
 • For Honor
 • Horizon Zero Dawn
 • Killing Floor 2
 • Mass Effect Andromeda
 • Rise of the Tomb Raider
 • Spider-Man
 • Watch Dogs 2

Geen 4K-televisie?

De 10 raarste games ooit Zo gek kan je ze zelf niet bedenken. De 10 raarste games ooit

Heb je geen 4K-televisie maar wel een gewone HD televisie, dan zijn er toch nog enkele voordelen. Zo heeft elke game sowieso een resolutie van 1080p als je het speelt op de Pro. Door de extra rekenkracht kan het ook zijn dat de frame rate omhoog gaat, waardoor de speelervaring stabieler wordt. Bovendien is er ook meer ruimte voor technologische snufjes en grafische details. Ontwikkelaars hebben dus de mogelijkheid om games sneller en mooier op de PS4 Pro te laten draaien dan op de PS4 Slim of originele PlayStation 4.

Via een patch krijgt elke PlayStation 4 HDR-ondersteuning (zie voor de volledige uitleg de derde alinea van '4K-televisie?') maar ook hier geldt het probleem dat bijna enkel de allerduurste televisies (vaak diezelfde televisies die 4K aanbieden) HDR ondersteunen.

Virtual Reality

Sony belooft dat de PlayStation VR-headset op elke console een goede ervaring geeft. De headet is dus bruikbaar op zowel de normale PlayStation 4, als op de PlayStation 4 Slim als op de PlayStation 4 Pro. Maar de Pro stelt ontwikkelaars wel in staat om dankzij de extra rekenkracht meer details toe te voegen en zo voor een ervaring te zorgen die nog dichter bij de realiteit aanleunt.

Voor alle PlayStation VR informatie, lees je ons artikel.

Conclusie

Heb je een UHD-televisie die HDR ondersteunt, dan is het zeker de moeite waard om een PlayStation 4 Pro te kopen. Voor maar 100 euro meer komen games volledig tot hun recht aan een resolutie van 4K met levendigere kleuren.

Heb je echter een gewone HD televisie, dan moet je jezelf afvragen of het de moeite waard is om een Pro te kopen. Je krijgt namelijk enkel een resolutie van 1080p (wat vaak al standaard is) en mogelijk een betere framerate en meer grafische details in de plaats. Dan ben je misschien beter af met een PlayStation 4 Slim.

ADVERTENTIE

Reacties (5)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.