Eurogamer.nl

Pokémon GO - Combat Points (CP) en evoluties: zo krijg je de sterkste Pokémon

Zo maak je Pokémon sterker en krijg je de best mogelijke evoluties.

Combat Points staan gelijk aan de kracht van je Pokémon in Pokémon GO. In het statusscherm van elk e Pökémon worden CP weergegeven middels een halve cirkel met een witte punt. Hoe verder de punt naar rechts staat, des te sterker is die kleine rakker. Elke Pokémon heeft een basiswaarde, waardoor bepaalde Pokémon altijd sterker zijn dan anderen. Deze basiswaarde is echter maar de helft van het verhaal. De andere helft wordt opgemaakt door het level van de trainer en het gewicht van de Pokémon. Op deze pagina leggen we alle factoren die CP bepalen in detail uit.

Waarom zijn Combat Points (CP) zo belangrijk in Pokémon GO?

CP is belangrijk voor gevechten in Gyms. Hoe hoger de CP van jouw Pokémon ten opzichte van de tegenstander, des te gemakkelijker versla je hem. Neem dus altijd een kijkje naar de CP van beide partijen voordat je een Gym in springt, zodat je snel kunt beoordelen of je er heelhuids vanaf komt.

Invloed van grootte en gewicht op CP

Elke soort Pokémon heeft een basiswaarde Combat Points. Zo zal een Arcanine van een hogere CP vertrekken dan een Magikarp. Dit is echter maar de helft van het verhaal: de andere factoren die de CP bepalen zijn het gewicht en de grootte van je Pokémon je Trainer Level.

1

Samengevat: hoe groter je Pokémon, des te sterker hij is. Je kunt in het wild erg grote en dus ook erg sterke Pokémon vangen. Of je vindt enkel kleine zwakkelingen. Daarom is het steeds aan te raden om enkele Pokémon van dezelfde soort te vangen tot je een goed exemplaar vindt en dan pas je Candy en Stardust in het levelen van je grootste vangst investeert.

Het belang van HP

We moeten ook nog even bij HOP stilstaan. Deze punten geven de levenskracht van je Pokémon weer. HP gaat naar beneden wanneer een Pokémon tijdens een gevecht in een Gym verwond wordt. Als de HP op 0 komt, keert de Pokémon terug naar zijn eigenaar en moet je het reviven voor het terug kan vechten. (Lees voor meer informatie: Pokémon GO - Gym Battles, Type Chart, Teams en Prestige Points.

Wanneer je HP zakt, maar nog niet op 0 staat, gebruik je potions om de HP punten terug aan te vullen. (Meer informatie: Pokémon GO - Items en Pokéstops farmen: Incense, Master Ball, Hyper Potion.

Invloed van Trainer Level op CP

Net als bij het gewicht werkt hier hetzelfde principe: des te hoger je Trainer Level, des te hoger de CP van de Pokémon die je kunt vangen. Daarom is het cruciaal dat je de eerste speluren focust op het zo snel mogelijk verhogen van je Trainer Level. (Enkel tips om dit te doen: Pokémon GO - Trainer level en rewards: snel XP en Lucky Eggs krijgen.

De Combat Points (CP) van je Pokémon verhogen

Logischerwijs wil je dat de CP van je Pokémon zo snel mogelijk omhoog gaat zodat je tegen sterkere vijanden kunt vechten. Begin met zo veel mogelijk Pokémon te vangen en kijk welke de grootste en sterkste is. Hoe hoger je Trainer Level, des te hoger kan de CP van wilde Pokémon worden.

Door het vangen van Pokémon krijg je Stardust en Candy. Beide heb je nodig om de CP te verhogen. (Meer info: Pokémon GO - Stardust en Candy krijgen) Candy krijg je ook wanneer je een ongeschikte Pokémon naar Professor Willow stuurt. De hoeveelheid punten die je nodig hebt om de CP te verhogen hangt af van hoe sterk het beest reeds is. Raadpleeg het onderstaande schema:

00 tot 20% = 200 Stardust en 1 Candy
21 tot 40% = 400 Stardust en1 Candy
41 tot 60% = 600 Stardust en 1 Candy
61 tot 80% = 800 Stardust en 1 Candy
81 tot 100% = 1.000 Stardust en 1 Candy

Er zijn een paar uitzonderlijke Pokémon waarvan de kosten hoger liggen. Een Porygon heeft op 61% bijvoorbeeld 1300 Stardust en 2 Candy nodig. Met het verhogen van de CP, verhoog je ook de grootte en de maximale hoeveelheid HP van de Pokémon. Een andere manier om de CP van je Pokémon te verhogen, is om ze te laten evolueren. Hierbij verandert het percentage op de meter niet, maar omdat de Pokémon zelf vele malen sterker wordt, gaat de basiswaarde omhoog en dus ook de huidige CP van je zakmonster.

Wanneer Pokémon evolueren om hoogste CP te krijgen?

Volg onderstaande lijstom te garanderen dat de ultieme evolutie van die Pokémon met een CP van boven de 1000 start. Evolueer ze pas wanneer ze de bijgevoegde CP-waarde hebben bereikt. Sommige Pokémon in je verzameling gaan die basis-CP niet eens halen, en dat komt door hun Individual Values (IV). De IV's van de Pokémon moet je zien als genetica. Niet elke Pokémon wordt even sterk geboren. Er zijn formules om de IV van Pokémon te ontdekken.

Pokémon CP

Abra - 526
Bellsprout - 443
Bulbasaur - 546
Caterpie - 272
Charmander - 357
Charmeleon - 585
Clefairy - 493
Cubone - 607
Diglett - 374
Doduo - 457
Dragonair - 493
Dratini - 274
Drowzee - 481
Sparky(Eevee) - 496
Pyro(Eevee) - 405
Rainer(Eevee) - 381
Ekans - 453
Exeggcute - 371
Gastly - 367
Geodude - 349
Gloom - 676
Goldeen - 468
Graveler - 610
Grimer - 498
Growlithe - 433
Haunter - 642
Horsea - 457
Ivysaur - 834
Jigglypuff - 415
Kabuto - 508
Kadabra - 717
Kakuna - 333
Koffing - 513
Krabby - 424
Machoke - 676
Machop - 418
Magikarp - 100
Magnemite - 463
Mankey - 461
Meowth - 506
Metapod - 282
Nidoran (female) - 336
Nidoran(male) - 372
Nidorina - 547
Nidorino - 610
Oddish - 457
Omanyte - 503
Paras - 521
Pidgeotto - 579
Pidgey - 339
Pikachu - 430
Poliwag - 307
Poliwhirl - 527
Ponyta - 676
Psyduck - 451
Rattata - 393
Rhyhorn - 527
Sandshrew - 426
Seel - 962
Shellder - 382
Slowpoke - 457
Spearow - 388
Squirtle - 442
Staryu - 421
Tentacool - 405
Venonat - 538
Voltorb - 498
Vulpix - 365
Wartortle - 715
Weedle - 315
Weepinbell - 681
Zubat - 385

Een mijlpaal in het leven van een Pokémon in Pokémon Go is wanneer hij zich ontwikkelt en mag evolueren. De kracht van een Pokémon is verbonden aan twee items: Stardust en Candy. (Meer info: Pokémon GO - Stardust en Candy krijgen) Stardust is een soort universele munteenheid die op alle Pokémon is te gebruiken, terwijl Candy specifiek ontwikkeld is voor een bepaald type Pokémon. Hou dit in je achterhoofd terwijl je je Pokémon levelt en sterker maakt.

Power Up - Pokémon sterker maken

Om een Pokémon sterker te maken ga je naar je lijst met Pokémon en tik je op het gewenste monster. Bij de knop Power Up zie je hoeveel Stardust en Candy je nodig hebt om het monster sterker te maken. Vlak boven die knop staat precies hoeveel je op dat moment hebt. Heb je genoeg, dan druk je op je Power Up-knop en je Pokémon wordt direct een level sterker.

Met sterker bedoelen we dat de Combat Points (CP) stijgen en dat de Pokémon meer HP krijgt. Hoe meer CP, des te sterker de Pokémon. Je kunt een Pokémon Power Ups geven tot de halve cirkel boven de Pokémon vol is, of je geen Stardust en Candy meer hebt.

De halve cirkel boven elke Pokémon geeft aan hoe sterk het zakmonster kan worden, maar als je Trainer Level niet hoog genoeg is, krijg je die cirkel niet vol. Wanneer de cirkel vol is, wordt de Pokémon alleen sterker als je hem nog kunt evolueren.

Evolve - Pokémon evolueren

Met evolueren bedoelen we dat de Pokémon een sterkere vorm aanneemt. Een Dratini verandert bijvoorbeeld in een Dragonair en tot slot een Dragonite, elke vorm krachtiger dan de vorige. Je hebt speciaal Dratini Candy nodig om deze evoluties uit te voeren. De eerste evolutie kost je 25 Candy, en de volgende maar liefst 100.

Om de Pokémon te evolueren, druk je op de gewenste Pokémon in je lijst en druk je op de Evolve-knop.

De CP van een geëvolueerde Pokémon is gelijk of hoger aan zijn vorige vorm. Maar ook al heb je de vorige vorm tot zijn uiterste getrained, heb je met deze nieuwe vorm opnieuw de kans om hem nóg sterker te maken.

2

Pokémon snel evolueren

Je hebt allereerst een hoop Candy nodig. Dit doe je door zo snel mogelijk hetzelfde type Pokémon te vangen, want hier krijg je Candy voor. Vervolgens stuur je alle duplicaten naar Professor Willow, waarna je nog een Candy krijgt voor de moeite. Blijf ook je eieren uitbroeden, want er kan maar net de juiste Pokémon in zitten.

Wat je vervolgens niet hoeft te doen, is de Pokémon levelen. In zijn zwaktste vorm is hij toch niet geschikt voor Gym-gevechten. Zodra je dus genoeg Candy hebt druk je meteen op de Evolve-knop. Dat bespaart je ook een hoop Stardust. Trainen kan altijd nog, wanneer je Pokémon maximaal geëvolueerd is.

Trainer Level

Lees ook vooral de tips voor het leven van je Trainer in Pokémon Go. Het niveau van je Trainer lijkt in de eerste instantie niets te maken te hebben met de Pokémon, maar schijn bedriegt. Pokémon kunnen namelijk alleen hun maximale potentiëel bereiken als de trainer sterk genoeg is.

3

Nu je gewend bent geraakt aan hoe Pokémon Go werkt en weet hoe Combat Points en evoluties werken, ga je Gyms willen overnemen voor je gekozen team. De beste manier om dat te doen is door de beste en sterkste Pokémon te vangen.

Recent is er ontdekt dat de game verborgen statistieken heeft die lijken op die van de originele game, en op die manier geven ze ons inzicht in hoe de Pokémon scoren op vlak van Attack, Defense, Stamina (of HP / hit points).

Dit is handig als je een team wil opbouwen met verschillende sterktes en zwaktes, maar met alle elementen samen weten we nu ook wat de beste Pokémon zijn. Er is ook een manier om deze statistieken te maximaliseren en zo de beste CP waarde in Pokémon Go te krijgen.

Zodra je weet welke Pokémon je wil, zorg dan dat je onze Pokémon Go CP berekening gids leest om te weten welke specifieke Pokémon je wil trainen.

Beste Pokémon volgens Attack statistiek in Pokémon Go

RankPokémonAttack
1 Mewtwo* 284
2 Dragonite 250
3 Moltres* 242
4 Flareon 238
5 Zapdos* 232
6 Exeggutor 232
7 Arcanine 230
8 Victreebel 222
9 Mew* 220
10 Charizard 212
11 Magmar 214
12 Gengar 204
13 Nidoking 204
14 Vileplume 202
15 Machamp 198

Beste Pokémon volgens Defense statistiek in Pokémon Go

RankPokémonDefense
1 Articuno* 242
2 Blastoise 222
3 Mew* 220
4 Dragonite 212
5 Hitmonchan 204
6 Mewtwo* 202
7 Poliwrath 202
8 Omastar 202
9 Marowak 202
10 Venusaur 200
11 Slowbro 198
12 Weezing 198
13 Golem 198
14 Mr Mime 196
15 Hypno 196

Beste Pokémon volgens Stamina / HP statistiek in Pokémon Go

RankPokémonStamina
1 Chansey 500
2 Snorlax 320
3 Wigglytuff 280
4 Lapras 260
5 Vaporeon 260
6 Jigglypuff 230
7 Rhydon 160
8 Mewtwo* 212
9 Kangaskan 210
10 Muk 210
11 Mew* 200
12 Slowbro 190
13 Clefable 190
14 Gyarados 190
15 Exeggutor 190

Beste Pokémon in Pokémon Go

RankPokémon
1Mewtwo*
2Dragonite
3Mew*
4Articuno*
5Snorlax
6Moltres*
7Zapdos*
8Lapras
9Arcanine
10Blastoise
11Exeggutor
12Vaporeon
13Gyarados
14Slowbro
15Venusaur

*Dit zijn Legendary Pokémon die nog ontdekt moeten worden, waarschijnlijk vanwege toekomstige events of een game update. Door datamining is het echter wel al zeker dat ze in de game zitten.

5 grote controverses uit de geschiedenis van GTA Zo tastte Rockstar de voorbije 15 jaar telkens grenzen af. 5 grote controverses uit de geschiedenis van GTA

Meer over Pokémon GO

Pokémon GO app - Tips en tricks voor beginners en experts

Pokémon GO moves - beste movesets en sterkste aanvallen

Pokémon GO - Eggs hatchen (2, 5 en 10 km) en tricks

Wat vertellen deze lijsten ons?

  • De Legendary Pokémon Mewtwo, Mew, Articuno, Zapdos en Moltres zijn sowieso de sterkste in de gehele game, dus hou een oogje in het zeil voor toekomstige updates of evenementen waardoor je ze kan vangen.
  • Op dit moment is Dragonite de krachtigste Pokémon in het algemeen, dus zorg dat je zo veel mogelijk Dratinis vangt.
  • Van de startende Pokémon in algemene statistieken ben je het beste af met Blastoise, dan met Venusaur, dan Charizard. Charizard heeft echter wel de hoogste rauwe attack.
  • Niet elke Pokémon die een hoge ranking heeft in één statistiek is ook sterk in andere. Zo heeft Chansey veruit de hoogte Stamina / HP van elk wezen in de game, maar stelt hij teleur op andere vlakken.
ADVERTENTIE

Reacties

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.