Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

BlackMagic Intensity Shuttle review - Gelooft niet in magie

Gelooft niet in magie.

Hoewel de Intensity Shuttle kwalitatief goed is, kan het niet opwegen tegen de gebruiksvriendelijke concurrentie.

BlackMagic Design is een bekende naam in de professionele video editing-wereld. Met professionele videocamera's tot volledige editing bays heeft het bedrijf voor elke situatie wel een product. Zo ook voor het opnemen van je gameplay. De BlackMagic Intensity Shuttle belooft ongecomprimeerde videokwaliteit en valt in het gamma van de producent op door de scherpe prijs. Maar kan de USB 3.0-variant van de Intensity Shuttle deze belofte wel waar maken?

In het pakket zit een USB 3.0-kabel, de Intensity Shuttle zelf en een SD-kaart met de installatiesoftware op. Mocht je daar geen ingang voor hebben, dan kun je de drivers eenvoudig van de website downloaden. De installatie is eenvoudig. Binnen een paar minuten is het apparaat aangesloten en klaar voor actie. Hij heeft geen externe krachtbron nodig en is daarom net zo draagbaar als de computer waarop je hem aansluit. De systeemvereisten zijn op het eerste gezicht net zo vriendelijk: het enige wat je echt nodig hebt, is een snelle harde schijf. Een hele snelle harde schijf, zoals een SSD- of een RAID-0-opstelling.

Om de draagbaarheid van het apparaat te testen sluit ik de Shuttle eerst op een laptop aan. Met de bijgeleverde software test ik de snelheid van de harde schijf en besef ik al snel dat het niet gaat lukken om hier fatsoenlijke video mee op te nemen. Dat komt omdat de Intensity Shuttle de video direct op de schijf opneemt, net als een videocamera op de band. Het voordeel hieraan is dat de video niet eerst verwerkt wordt door software die de kwaliteit beïnvloedt en dat er dus geen vertraging tussen de bron en de opnamesoftware zit. Met andere externe capture kits is dat wel het geval.

De Intensity Shuttle kan een resolutie van maximaal 1080p met 30 frames per seconde aan. Op lagere resoluties is het wel mogelijk om de felbegeerde 60 frames per seconde te behalen. Je moet je consoles echter wel omschakelen naar 720p of 1080i alvorens je ze aansluit op de Shuttle, want anders herkent het apparaat ze niet. De Shuttle kan namelijk resoluties niet automatisch detecteren. Ook oudere spelcomputers met resoluties lager dan die van PAL of NTSC vallen buiten de boot. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de NES. Ook al heb je op de Shuttle een ruime keuze in hoe je je apparatuur aansluit, steken deze beperkingen toch een stok tussen de wielen.

In een eerste test neem ik het beeld van de PlayStation 4 met de Shuttle op, terwijl ik ook op de spelconsole zelf de gameplay via het interne systeem opneem. Het verschil in kwaliteit is zelfs voor het ongetrainde oog te merken. De opname van de PlayStation zelf zit vol met 'compressieartefacten', met name wanneer er veel actie in beeld is. Die vierkante blokjes zijn een bijproduct van het verwerken van digitale video met een codec, die er tevens voor zorgt dat het videobestand een acceptabele bestandsgrootte behoudt. De opname van de Shuttle is echter kristalhelder en niet van het originele materiaal te onderscheiden. Althans, als je kijkt en niet luistert.

Deze opname komt direct uit de PS4 en weegt niet op tegen de kwaliteit van de Shuttle.

Audio en video lopen namelijk na een paar minuten al niet meer gelijk en naarmate de opname vordert, wordt het probleem steeds groter. Het aanpassen van de kwaliteit of de opname stoppen na het automatisch detecteren van een gemiste videoframe heeft geen invloed op dat probleem. Het support-forum blijkt geen geschikte oplossingen te hebben. Hier wordt al snel duidelijk dat BlackMagic Design geen merk voor de normale consumentenmarkt is. Forumgebruikers raden extra gespecialiseerde randapparatuur aan en praten over het feit dat zij met hun speciaal gebouwde opname-pc's met RAID-opstellingen geen problemen ervaren. Het installeren van oudere drivers leek de enige werkbare oplossing. Dat verhielp het probleem echter evenmin en tot overmaat van ramp viel de verbinding met de PlayStation 4 volledig weg.

Ook bij het aansluiten van een Xbox 360 met HDMI-kabel komt hetzelfde probleem tot uiting. Een andere forum-thread suggereert dat de harde schijf toch niet snel genoeg is. De snelheidstester blijkt namelijk nogal gulle scores te geven. Om deze reden heb ik eveneens een originele Xbox aangesloten en getest met het opnemen van SD-video. Dat verloopt vlekkeloos en produceerde een filmpje met perfecte beeldkwaliteit en volledig gesynchroniseerde audio. De hoge hardwarevereisten die aan je computer gesteld worden om meer dan SD-video op te nemen, zijn dus een fikse klap voor het potentieel van de Shuttle.

Die laatste test bewijst dat de BlackMagic Intensity Shuttle in staat is om zijn taak te vervullen. Je moet je alleen afvragen of deze kwaliteit de moeite waard is. Er zijn apparaten op de markt die weliswaar gecomprimeerde video opnemen, maar wel vele malen gebruikersvriendelijker zijn en op de consumentenmarkt gericht zijn. Bovendien liggen die in een vergelijkbare prijsklasse. Ook gaat de perfecte kwaliteit van de Shuttle verloren wanneer je de opnames naar je YouTube-kanaal uploadt. Denk dus goed na of je wel baat hebt bij de ongecomprimeerde video die de Shuttle aanbiedt.

Wanneer je echt baat hebt bij de kwaliteit die de Intensity Shuttle levert, heb je voor een gunstige prijs een uitstekend product in handen. Hou wel rekening met de hoge hardwarevereisten en dat niet alles wat je aansluit ook gegarandeerd werkt. De Intensity Shuttle verwacht dat je kennis van zaken hebt en houdt je hand niet vast tijdens het oplossen van problemen. Een instapprijs van 210 euro is een geweldig aanbod, maar als je vervolgens fiks moet bijbetalen voor extra hardware is de magie er snel vanaf.

De BlackMagic Intensity Shuttle is nu verkrijgbaar.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Related topics
Over de auteur
Sander van Leth avatar

Sander van Leth

Retrogamesnob

Sander speelt zo'n beetje alles wat los en vast zit, als het maar beweegt. Is er heilig van overtuigd dat er niets mooier klinkt dan de muziek van de SNES.

Reacties