Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Doom (2016) - Release date, trailer, gameplay, multiplayer, beta

UPDATE: nieuwe info over multiplayer en bèta.

Doom is meer dan een game, het is een mijlpaal. Het origineel legde 23 jaar geleden de basis voor het shootergenre zoals we dat vandaag de dag kennen. Veel gameplayelementen, zoals deathmatch, die we nu als standaard beschouwen, zijn in Doom geïntroduceerd. Het valt niet mee om zo'n erfenis eer aan te doen. Doom 4 werd dan ook volledig geschrapt, omdat het te veel op andere shooters leek. De reboot, simpelweg Doom genaamd, valt dan ook op de fundamenten van de Doom-serie terug. Wat dit voor de game betekent, zetten we voor je op een rijtje.

Setting

De game speelt zich af op Mars. De Union Aerospace Corporation experimenteert daar fanatiek in zijn laboratoria. Dat loopt echter niet goed af en de hel breekt los. De basis is door hordes demonen onder de voeten gelopen. Jij neemt de rol aan van een eenzame marinier die de invasie moet zien te stoppen. De actie staat echter centraal, dus het verhaal speelt zich meer op de achtergrond af en wordt niet opgedrongen.

Als je de levels echter grondig verkent, leer je meer over de wereld om je heen. Daarnaast heeft ieder gebied zijn eigen kenmerkende stijl. In totaal zijn er drie verschillende stijlen. Zo is er de zware industrie met zijn robuuste hoogovens, maar zijn er tevens steriele onderzoekscomplexen. Ook de hel maakt in de game zijn opwachting. Hierdoor heeft de game een gevarieerd kleurenpalet en is de game niet zo donker als dat Doom 3 was.

Bekijk op YouTube

Gameplay

Ontwikkelaar id Software stapt af van de moderne shooterconventies. Er zit geen limiet op het aantal wapens dat je kunt dragen. Herladen bestaat niet. Je schiet totdat de kogels op zijn. Je gezondheid herstelt niet automatisch. Dus even dekking zoeken en weer opladen zit er niet meer in. Stilstaan leidt alleen maar tot een snellere dood. De sleutel tot overleven is blijven bewegen. De hele game is rondom het principe van 'push forward combat' ontworpen. Sterker nog, de enige snelheidsoptie in de game is rennen. Iets anders is simpelweg niet in te stellen.

Gesneuvelde monsters laten health packs en munitie achter. Ben je door je kogels heen of is je gezondheid laag, dan zit er dus niets anders op dan de confrontatie aan te gaan, tenzij je nog wat in de levels kunt vinden. De game dwingt je op die manier aan een hoog tempo te spelen. Door de verticaliteit van de levels kan het gevaar uit iedere hoek komen. De toevoeging van een 'double jump' maakt je daarbij een stuk mobieler. Voordat je het weet ren, spring en schiet je er hevig op los.

Doom is overigens niet voor tere zieltjes weggelegd. Bloed en ledematen vliegen alle kanten op. Een nette kantoorruimte verandert al gauw in een slachthuis. Dat wordt door toevoeging van Glory Kills extra onderstreept. Zodra je een vijand genoeg schade hebt toegebracht, verschijnt er gloed om hem heen. Dat geeft aan dat er een Glory Kill gemaakt kan worden. Je maakt dan op brute wijze een einde aan de vijand in kwestie. Hoofden worden platgestampt, ledematen worden afgerukt en zelfs ingewanden zijn niet veilig. Daarnaast maakt de befaamde kettingzaag wederom zijn opwachting, wat ook de nodige bloederige taferelen oplevert.

Id software wil de Doom-formule ook vernieuwen. Zo gebruikt de game een wapensysteem waarmee je via een circulair menu je arsenaal bekijkt. Ondertussen vertraagt de tijd, vergelijkbaar met het VATS-systeem in Fallout 4. Je kunt echter ook via een hotkey wapens wisselen. Verder zijn er in de game Argent Cells te vinden. Hiermee is het mogelijk om je munitievoorraad te vergroten, je gezondheid te verhogen en je pantser te versterken. Je komt ook drones tegen die mods bevatten waarmee je wapens kunt aanpassen. Zo is het mogelijk om exploderende kogels aan je shotgun toe te voegen. Er zijn ook tokens en runes te vinden. Door bijvoorbeeld je snelheid te verhogen, pas je de game naar je favoriete speelstijl aan.

Multiplayer

Doom zet groots in op de multiplayer. De game bevat in totaal zes verschillende multiplayer modi, verspreid over negen arena´s. Deze bestaan uit Clan Arena, Domination, Freeze Tag, Soul Harvest, Team Deathmatch en Warpath. De traditionele modi spreken voor zich. Nieuwkomer Warpath is een variant op King of the Hill. Het te veroveren punt verplaatst zich in deze modus in een cirkel over de map. Aan de andere kant van het punt bevindt zich een Demon Rune. Door deze op te pikken verander je tijdelijk in een van de iconische Doom-monsters. Dat maakt je niet alleen veel sterker, maar het geeft je ook nieuwe aanvalsmogelijkheden. Er zijn in totaal vier speelbare demonen, namelijk de Baron of Hell, Prowler, Revenant en Mancubus. De Demon Rune komt ook in andere modi terug.

Ook power-ups en teleports maken een terugkeer. In tegenstelling tot vroeger wordt er nu van loadouts gebruikgemaakt, waardoor spelers voor de aanvang van een match hun standaardwapens selecteren. Hierdoor draait de gameplay niet om wapendominatie, maar om snelheid. Qua power-ups zijn onzichtbaarheid, supersnelheid, heling en viervoudige schade bevestigd. Ook krijgt de multiplayer enkele Power Weapons. Deze wapens verschijnen willekeurig tijdens een online gevecht en hebben beperkte ammunitie. Zodra de kogels op zijn, verdwijnt het wapen. Mocht je sterven zonder alle ammunitie te verbruiken, dan kan een tegenstander het wapen oppakken en met de resterende kogels verder gaan. Enkele van deze Power Weapons zijn de kettingzaag, de klassieke BFG-9000 en het Gauss Canon.

Daarnaast bevat Doom zogenoemde Hack Modules die eenmalig te gebruiken zijn. Hack Modules speel je in de game vrij en zijn niet aan microtransacties gekoppeld. Ze maken je wapens en bepantsering niet sterker, maar bieden extra informatie over de omgeving. Zo tonen Hack Modules bijvoorbeeld de locatie van vijanden, hoe lang het duurt voordat items weer verschijnen en hoeveel gezondheid tegenstanders nog hebben. Overigens heeft Doom heeft op alle platformen een frame rate van 60 frames per seconde. Alle versies van de game hebben tevens een beeldschermresolutie van 1080p.

Bekijk op YouTube

Beta

Doom heeft tot dusver twee gesloten alfa weekenden gehad. Er volgt echter ook een bèta weekend. De bèta is speelbaar van 31 maart tot en met 3 april op de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Je krijgt in de gesloten bèta de kans om Team Deathmatch en de onlangs aangekondigde Warpath modus te spelen. Je krijgt tevens de beschikking over twee verschillende maps, Heatware en Infernal. De gesloten bèta van Doom is alleen toegankelijk als je Wolfenstein: The New Order van tevoren hebt besteld.

SnapMap

Voor de originele Doom-serie worden nog steeds maps en mods gemaakt. Volgens id Software zijn Doom en modding onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom wordt de nieuwe Doom geleverd met de SnapMap Editor waarmee iedereen zijn eigen maps en mods kan maken. Hiervoor heb je overigens geen jarenlange designervaring nodig. SnapMap beschikt namelijk over uitgebreide tutorials en voorbeelden. Je zet vooraf gefabriceerde kamers als Lego-blokken in elkaar en kunt zo zelf een map vormgeven. Daarnaast kleed je de map naar eigen smaak aan en is het zelfs mogelijk nieuwe modi te ontwikkelen of mutators toe te voegen.

Gezien alleen content uit de game gebruikt wordt, is er niet meer dan een instructiebestand nodig om het te kunnen spelen. Op deze manier is het makkelijk in-game, in een soort van Steam Workshop-omgeving, alles met elkaar te delen en te spelen. De bestanden zijn klein en het downloaden is zo gebeurd. Daarnaast kun je ook het werk van anderen beoordelen en worden de populairste modificaties in de spotlight geplaatst. Id Software hoopt dat spelers zo hun eigen stempel op de game proberen te drukken. Afhankelijk van hoe de community de game omarmt, heeft Doom theoretisch gezien oneindig veel content.

Releasedatum en collector's edition

Doom komt op 13 mei voor de pc, PlayStation 4 en de Xbox One uit. Naast de reguliere uitgave is er ook een Collector's Edition. De adviesprijs van de Collector's Edition is 129,99 euro. Er is ook sprake van een pre-order-bonus. Spelers die Doom van tevoren bestellen, krijgen een Demon Multiplayer Pack. Dit pakket bevat een Demon Armor Set, drie skins, zes verschillende kleuren en id Software logo's voor de wapens.

Collector's Edition:

  • Doom-game
  • Exclusieve Steelbook case
  • Dertig centimeter groot beeldje van de Revenant

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Awaiting cover image

DOOM 4

PS4, Xbox One, PC

Related topics
Over de auteur
Johnny van Spronsen avatar

Johnny van Spronsen

Barbaar

Johnny is killer dan het staal dat zijn tegenstanders doorklieft. Hij verplettert vijanden, drijft de overlevenden lachend voor zich uit en luistert met plezier naar de klaagzang van de verliezers.
Reacties