Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Dark Souls 3 - Release date, trailer, gameplay, collector's edition

Update: comic, pc-versie met 60 fps, intro cinematic.

Dark Souls is sinds 12 april 2016 verkrijgbaar. In onze Dark Souls 3 review lees je of het sluitstuk van de Souls-trilogie de moeite waard is.

Heb je Dark Souls 3 al, maar zit je nog met enkele vragen? Raadpleeg dan onze Dark Souls 3 walkthrough en Dark Souls 3 tips.

Volgens geestelijke vader Hidetaka Miyazaki is Dark Souls 3 een keerpunt voor de serie die hij als zijn levenswerk beschouwt. De Japanner ziet Dark Souls 3 als grote finale, die zowel een einde als een nieuw begin markeert. Hij en zijn team zeggen na Bloodborne en vier Souls-games aan iets anders toe te zijn. Voor dat zover is, kun je eerst je borst nat maken. Vanaf 12 april 2016 besef je namelijk weer dat alle opgedane ervaring uit de voorgaande games niet garandeert dat je zonder kleerscheuren een nieuw gebied betreedt. Wat kun je onder meer in het derde Dark Souls-deel verwachten?

Setting en lore

Bandai Nacmo heeft de Dark Souls 3 opening vrijgegeven. In de action role-playing game achtervolg je een herrezen Lord of Cinder, mogelijkerwijs de antagonist. De reden hiervoor is nog niet bekend. Ook de identiteit van de Lord of Cinder is onbekend. Wel heb je de titel een keer eerder gezien: eindbaas Gwyn uit de eerste Dark Souls-game was de eerste persoon met deze benaming. Hij hield de First Flame brandend door zichzelf als brandstof te offeren.

Gwyn is de enige persoon van wie bekend is dat men hem Lord of Cinder noemde. Dat betekent echter niet dat hij de Lord of Cinder uit Dark Souls 3 is. Elke persoon die door de millennia heen zijn lichaam voor de First Flame heeft gegeven, krijgt die titel. Jij krijgt die mogelijkheid ook. Zodra je Gwyn in de eerste game verslaat, heb je twee opties: laat de First Flame doven en wordt de Dark Lord, of gebruik jouw eigen lichaam en ziel als brandstof en wordt de tweede Lord of Cinder.

As en opgebrande kolen zijn in de spelwereld verweven. De eerste trailer meldt het al: "Now only embers remain." Het vuur dooft. As van een geblakerde draak dwarrelt in de wind en zelfs de zon geeft een zwak licht. Miyazaki heeft tevens gezegd dat as een nieuw element binnen de serie is.

Voor wie meer verhaal van de RPG zoekt, komt een Dark Souls 3 comic uit getiteld Dark Souls. Schrijver George Mann (Doctor Who: The Eighth Doctor) en tekenaar Alan Quah (Orphan Black) vertellen nieuwe verhalen binnen de franchise.

Bekijk op YouTube

Character classes en Battle Skills

Wanneer je de game begint, heb je de keuze uit tien verschillende classes. Zoals je uit de voorgaande Souls-games gewend bent, staat het je vrij om je personage te levellen zoals jij wilt. Begin je de game met een zwaardvechter maar wil je enkele magische aanvallen toevoegen? Dat kan zolang je maar wat punten in magie stopt. Miyazaki bevestigt dat je de mogelijkheid krijgt om je stats anders in te delen, net zoals je in Dark Souls 2 kon met het Soul Vessel item.

Door de wereld liggen honderd wapens verspreid en veertig sets van kledij en bepantsering. Het is onduidelijk of die aantallen enkel nieuwe uitrusting omvatten of dat het hier ook terugkerende wapens en sets zoals de Zweihander en Havel's Armor betreft.

Een toevoeging aan de gameplay zijn de Battle Skills. Zo krijg je toegang tot een speciale vaardigheid die bij je wapen hoort. Om een Battle Skill uit te voeren, gebruik je Mana Points. Met de Greatsword activeer je bijvoorbeeld de kracht om minder snel te wankelen als vijanden je raken. Een speer geeft daarentegen toegang tot een rennende aanval. Gebruik je Legion Scimitars, dan voer je een wervelwindaanval uit die meerdere vijanden om je heen raakt.

Battle Skills werken ook voor spreuken. Activeer de vaardigheid van je talisman om beter tegen aanvallen bestand te zijn wanneer je een Miracle uitvoert. Met de toverstaf doen je magische aanvallen voor een korte periode extra schade. Met Battle Skills kent Dark Souls 3 meer tactische opties dan zijn voorgangers.

Spelwereld en gameplay

From Software heeft op het moment van schrijven nog weinig over de spelwereld van Dark Souls 3 prijsgegeven. Gelekte informatie suggereert dat de omvang van de game met die van de eerste Dark Souls vergelijkbaar is.

Zodra je de game hebt uitgespeeld, heb je toegang tot de New Game Plus-modus van Dark Souls 3. Je begint het verhaal dan opnieuw met je verzamelde uitrusting en levels, maar alle vijanden en bazen worden sterker. De studio zegt dat deze modus hetzelfde werkt als in zijn voorganger. Vijanden staan op andere plaatsen dan je eerste playthrough en je vindt nieuwe items. Ook laat de ontwikkelaar weten dat Bonfire Ascetics geen terugkeer maken.

From Software hoopt ook het gebruiksgemak van de voorganger te behouden. Net als in die game heb je in Dark Souls 3 vroeg de mogelijkheid om van Bonfire naar Bonfire te reizen. Ten opzichte van zijn voorganger verslijten je wapens in Dark Souls 3 niet zo snel. Net als in Dark Souls activeer je verborgen doorgangen en nepmuren door ze aan te vallen met je wapen. Je gebruikt dus niet meer een interactieknop zoals in Dark Souls 2.

Bekijk op YouTube

Multiplayer

Ook in de online multiplayer van Dark Souls 3 zit het as-thema. Om een multiplayersessie te hosten en andere spelers in jouw wereld op te roepen, activeer je namelijk de Lord of Cinder-modus. Met deze modus actief krijg je een ander uiterlijk, groeit je levensbalk met 40 procent en haal je spelers via hun soul sign naar jouw wereld. De soul sign-symbolen zie je op de grond en zijn uit voorgaande Dark Souls-games bekend. Net als in de eerste Dark Souls-game vind je online medespelers en tegenstanders op basis van je Soul Level. Het Soul Memory-systeem van Dark Souls 2 keert niet terug.

Je speelt met maximaal drie extra spelers samen en kunt enkel een sessie hosten in een gebied waar de baas nog leeft. Zodra je sterft, eindigt de Lord of Cinder-modus en moet je opnieuw een ember gebruiken om summons te vinden. Spelers die in de Lord of Cinder-modus spelen en naar een andere wereld opgeroepen worden, hebben als phantom hun normale hoeveelheid levens.

Wil je anderen als coöperatieve witte phantom helpen? Plaats dan je eigen soul sign via de White Sign Soapstone. Spelers in de Lord of Cinder-modus zien jouw soul sign en roepen je naar hun spelwereld op. Het doel is om de host te helpen de baas van het gebied te verslaan. Zodra dit is gelukt, ontvangt iedere nog levende speler een hoeveelheid souls en additionele items. Als jijzelf of de host sterft, eindigt de multiplayersessie.

Naast de coöperatieve multiplayer heb je de mogelijkheid om de wereld van anderen als vijandige rode phantom binnen te dringen. Deze competitieve player-versus-player- of PvP-sessies start je met de Red Eye Orb. Je zoekt de host op om die te doden. Dood witte phantoms als je wilt, maar alleen door de Lord of Cinder te doden, eindigt de sessie succesvol en ontvang je een beloning.

Op het moment dat de host een baasgevecht begint, faal je in je opdracht en keer je naar je eigen wereld terug. Maximaal twee rode phantoms kunnen tegelijkertijd de speelsessie van een Lord of Cinder binnendringen. Tijdens de netwerktest kon een host enkel indringers krijgen als de host witte phantoms probeerde op te roepen. In de bètafase kon een tweede rode phantom enkel binnenkomen wanneer de Lord of Cinder drie medespelers had opgeroepen.

Naast coöperatieve en competitieve multiplayersessies biedt Dark Souls 3 nog andere online functionaliteiten. Zo kun je berichten achterlaten voor andere spelers en zie jij die van anderen. Ook zie je af en toe schimmen van gamers die op hetzelfde moment als jij spelen. Ten slotte liggen er plassen met bloed op de grond. Zodra je deze aanraakt, zie je hoe een speler is gestorven. Mocht je een plek tegenkomen met een hoop van deze bloedplassen, dan weet je dat je op je hoede moet zijn voor bijvoorbeeld een valstrik of horde vijanden.

Releasedatum en speciale edities

De Europese releasedatum van Dark Souls 3 valt op 12 april 2016. De game komt dan op de pc, PlayStation 4 en Xbox One uit. De Dark Souls 3 systeemeisen voor de pc-versie zijn inmiddels ook bekend. Op de pc draait Dark Souls 3 met een framerate van 60 frames per seconde.

Zolang de voorraad strekt wordt iedere Dark Souls 3-pre-order naar de Apocalypse Edition omgezet. Die uitgave komt in een steelcase en met een soundtrack van de game. Naast de reguliere uitgave zijn er twee Dark Souls 3 collector's editions. De laatste uitgave is met een wereldwijde oplage van 2.000 exemplaren echter zeer zeldzaam.

Collector's Edition:

  • De game
  • Kaart van de spelwereld
  • Soundtrack
  • A4 hardcover artbook
  • Drie stoffen patches met symbolen uit de game
  • 25 centimeter hoge Red Knight figurine

Prestige Edition:

  • De game
  • Kaart van de spelwereld
  • Soundtrack
  • A4 hardcover artbook
  • Drie stoffen patches met symbolen uit de game
  • 40 centimeter hoge Lord of Cinder figurine

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Dark Souls III

Video Game

Related topics
Over de auteur
Dirk Schuit avatar

Dirk Schuit

Zieltjesverliezer

Dirk is een Einzelgänger met een voorliefde voor co-op.
Reacties