Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Begraven Atari-games leveren 37.000 dollar op

Oude troep blijkbaar toch waardevol.

De eerste veiling van de in april opgegraven Atari-games heeft 37.000 dollar opgeleverd. De games zijn via eBay verkocht.

Enkele weken geleden zijn honderd cartridges van verschillende Atari 2600-games op de veilingsite te koop gezet. De games hebben op eBay nu omgerekend 29.600 euro opgeleverd. Een exemplaar van E.T. the Extra-Terrestrial in de oorspronkelijke verpakking leverde zelfs omgerekend 1230 euro op.

De games zijn eerder dit jaar opgegraven vlakbij Alamogordo, een stadje in de Amerikaanse staat New Mexico. Daarmee werd door documentairemakers de mythe bevestigd dat Atari in 1983 honderdduizenden exemplaren van onder meer de E.T.-game hadden begraven. Door tegenvallende verkopen als gevolg van de recessie in de game-industrie toentertijd, had de uitgever die games op een stortplek gedumpt.

Het opgraven van de games kostte ongeveer 50.000 dollar. De kosten daarvan worden deels gedekt met de opbrengst van de veiling. Later worden daarom nog eens zevenhonderd exemplaren geveild en vijfhonderd naar musea over de hele wereld gestuurd.

Microsoft filmde de opgraving als onderdeel van de documentaire Atari: Game Over. Deze is vanaf 20 november via Xbox Live te zien.

Cover image for YouTube video

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Related topics
Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties