Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Facebook koopt makers Virtual Reality-bril Oculus Rift

Markus 'Notch' Persson trekt spontaan Minecraft er voor terug.

Facebook koopt Oculus VR op, het bedrijf achter de Virtual Reality-bril Oculus Rift. Bij de overdracht is twee miljard dollar gemoeid.

"De gaming community kijkt erg uit naar de Oculus Rift en veel ontwikkelaars hebben er interesse in. Facebook helpt met het vinden van partnerschappen, zodat er meer games voor Oculus beschikbaar komen," verklaart Facebook-baas Mark Zuckerberg. "Mobiel is het platform van vandaag en we maken ons al klaar voor de platformen van morgen."

Zuckerberg: "Na games maken we van Oculus een platform voor hele nieuwe ervaringen. Stel je eens voor: studeren met klasgenoten en leraren uit de hele wereld of een dokter raadplegen door enkel je Virtual Reality-bril op te zeten!" In een persbericht spreekt het bedrijf over een streven naar doeleinden op gebied van 'communicatie, media, entertainment, educatie en meer.'

Ook het team van Oculus VR geeft een verklaring over de deal. Onder andere Doom-bedenker en brein achter de Oculus Rift John Carmack maakt er deel van uit. "Op het eerste gezicht lijkt een samenwerking met Facebook niet voor de hand liggend, maar beide bedrijven zien Virtual Reality als de volgende stap. Facebook snapt de potentie ervan. Beiden zien we Oculus Rift als een platform om miljarden mensen met elkaar te verbinden," leest een update op de blog van Oculus VR.

Oculus VR: "Dit partnerschip zorgt ervoor dat Oculus er daadwerkelijk aankomt en dat het gaming voor altijd gaat veranderen. Facebook opent de deuren naar nieuwe kansen en partnerschappen, en zorgt er tegelijkertijd voor dat er minder risico is bij de productie er van." Eerder werd bekend dat de productie van de Oculus Rift-bril tijdelijk is stopgezet, omdat de dure onderdelen te schaars zijn.

In de online gaming community is veel discussie ontstaan over de overname. Minecraft-bedenker Markus 'Notch' Persson stopt direct de samenwerking met Oculus VR. Eerder besprak hij met het bedrijf nog over een eventuele Virtual Reality-versie van Minecraft, een project dat nu niet door gaat.

"Ik wil zeker onderdeel zijn van Virtual Reality, maar ik wil niet voor Facebook werken," stelt Persson op zijn blog. "De motieven van het bedrijf zijn te onduidelijk en veranderen constant. Niets in de geschiedenis van Facebook geeft me er vertrouwen in en dat maakt het vooral eng."

Persson stelt dat er niets mis is met de gedachte dat de Oculus Rift een sociale ervaring wordt. "Maar ik wil niet werken voor 'social,' ik wil werken voor games. Daarbij heb ik niet tienduizend dollar geïnvesteerd om waarde op te bouwen voor een Facebook-overname," aldus Markus. De Zweedse programmeur doelt daarmee op het Kicktstarter-verleden van het Oculus Rift project.

"Ik heb enorm respect voor het getalenteerde team van Oculus. Ik begrijp dat dit strikt een zakelijke deal is en ik wil Facebook en Oculus VR dan ook feliciteren. Maar hier scheiden onze wegen."

Nog vragen over de verschillende virtual reality brillen? Klik dan door naar: Virtual Reality - Overzicht van alle VR-brillen.

Bekijk op YouTube

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Awaiting cover image

Oculus Rift

PC

Related topics
Over de auteur
Randolf Bouwma avatar

Randolf Bouwma

Typemachine

Schrijft de hele dag, elke dag. Geregeld over games en het liefst nog op papier. Vervangt dan ook nog steeds inktlinten. Ding!
Reacties