Eurogamer.nl

Trials Evolution Review

Op je smoel gaan in stijl.

Geschreven door Randolf Bouwma

Motorcross zit al sinds jongs af aan in de gamingcultuur gebakken. Want wie herinnert zich niet Excitebike, een van de allereerste NES games uit 1985? Vol gas een heuvel bestormen, meters ver door de lucht vliegen en veilig weer landen was toen al enorm bevredigend. Twee jaar geleden ontpopte een simpele flashgame met vrijwel hetzelfde idee zich tot een van de meest gedownloade titels op Xbox Live Arcade: Trials HD. Een game die gek genoeg lak had aan beginnende spelers en bekend stond om zijn frustrerend hoge moeilijkheidsgraad. Hoe zou dat zijn met diens opvolger?

In Trials Evolution draait het wederom om het halen van zoveel mogelijk bronzen, zilveren en gouden medailles. Hoe meer medailles je wint, hoe meer levels en snellere motors je vrijspeelt. Je wint ze door je zo ongeschonden doch zo snel mogelijk door de levels te manoeuvreren. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, hoewel Redlynx de beginnende speler ditmaal meer tegemoet komt dan in Trials HD.

In tegenstelling tot het origineel zijn de meeste van de zestig levels met een beetje doorzettingsvermogen wel te halen. Door het riante checkpoint-systeem is er een hoop ruimte voor vallen en opstaan. Evolution heeft met deze verbeterde balans meer te bieden voor een breder publiek dan enkel de masochisten onder ons. Voor het daadwerkelijk behalen van de gouden plak is echter geen enkele fout veroorloofd en moet je ook nog eens binnen de tijd zijn. Met name in de latere levels wordt dit een helse klus die alleen weggelegd is voor de echte doorzetters.

Trials Evolution launch trailer

De game werkt zo goed doordat de simpele, foutloze besturing je nooit in de steek laat. Iedere keer dat je keihard op je giechel gaat heb je aan jezelf te danken. Ongeduldige spelers worden afgestraft en de spelers die geconcentreerd de levels oefenen en elk heuveltje uit hun hoofd leren worden beloond. Doordat laadtijden zo goed als ontbreken -na elke crash sta je in een flits weer bij de vorige checkpoint of het begin van het level- blijf je maar opnieuw proberen. Door schade en schande wordt men wijs.

Trials HD kenmerkte zich door grauwe loodsen en donkere tunnels maar die zijn in dit vervolg veelal ingeruild voor groene bossen en andere gevarieerde buitenomgevingen. De levels zijn spectaculairder dan ooit, vol instortende bruggen, overvliegende straaljagers en bommenwerpers. Hoe spannend en afwisselend dat ook is, af en toe worden de paden er onoverzichtelijk door en zie je door de explosies en de rookpluimen niet meer goed hoe je recht moet landen. Hierdoor groeit de frustratie wanneer je alsmaar op je muil gaat zonder dat je daar de controle over hebt. De cinematische camera gooit daarbij extra roet in het eten. Deze probeert de actie zo spectaculair mogelijk in beeld te brengen maar maakt het daardoor moeilijk te zien hoe of waar je terecht komt. De lompe ragdoll physics die je arme coureur na iedere crash het level doorslingeren blijven gelukkig hilarisch en verzachten ietwat de pijn van het falen.

De game is niet alleen interessant voor de eenzame speler. Het competitie-element is namelijk sterk aanwezig in Evolution. Voor ieder level is een leaderboard te vinden waarop andere spelers strijden om de honderdste van een seconde. Dat je van de beste spelers een ghost kan downloaden om zelf tegen te racen is een leuke toevoeging. Deze zorgt er namelijk voor dat je niet zozeer strijdt tegen een nummer, als wel tegen de persoon zelf. Dit maakt het zeker leuker om net dat beetje beter te worden. Daarbij kun je met een druk op de knop zien hoe je vrienden er voor staan en kun je iemand als rivaal bestempelen, zodat je constant met diegene strijdt om de beste tijden.

Trials Evolution gameplay trailer

Je krijgt voor 1200 punten een heel compleet pakket voorgeschoteld. Naast de uitgebreide singleplayer is de game ook in multiplayer speelbaar. De toevoeging van offline multiplayer is een welkome aanvulling. In essentie speel je gewoon hetzelfde spelletje maar dan tegen elkaar. Wie het vaakst als eerst over de finish gaat en de minste fouten maakt, wint. Dit staat zeker garant voor enkele avondjes ongegeneerd plezier. Helaas kun je elkaar niet dwars zitten zoals in bijvoorbeeld Mario Kart, waardoor de multiplayer verder net iets weinig om het lijf heeft om echt lang te boeien.

Dan is er nog de level-editor, dezelfde als die de makers hebben gebruikt om ieder level te maken. Hier kun je je eigen tracks maken en deze delen met anderen en zo kun je dus ook levels van anderen downloaden. De editor is zo omvangrijk dat er zelfs hele andere games mee te maken zijn. Denk bijvoorbeeld aan LittleBigPlanet die in essentie een platformgame is, maar waarmee ook shoot 'm ups, survival horror en muziekgames worden gemaakt. Of de community er uit haalt wat er in zit is nog even afwachten, maar voor de mensen die er echt tijd in investeren is er een hoop mogelijk.

Trials Evolution doet zijn naam eer aan en is op alle vlakken een evolutie op het voorgaande deel. De game zit barstensvol content voor zowel de wat meer casual als wel de meest hardcore coureur. Door de nieuwe multiplayermodi en hopelijk een bruisende community die telkens met nieuwe levels komt is de game een lang leven beschoren en een goede investering van je Microsoftpunten.

8 / 10

De review van Trials Evolution doorgenomen, en je hebt wel zin om het spel in huis te halen? Dat kan want de game is nu exclusief verkrijgbaar op Xbox Live Arcade voor 1200 MSP!

Trials Evolution Review Randolf Bouwma Op je smoel gaan in stijl. 2012-04-23T11:38:00+02:00 8 10
ADVERTENTIE

Reacties

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.