Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Dragon Quest Monsters: Joker 2

Waar hebben we dit nog gezien?

Japanse games mogen soms dan wel uitblinken in originaliteit, er zijn even goed veel kopieën te vinden. Sommige games lijken wel heel erg op een andere titel, en Dragon Quest Monsters is daar niet anders in. Het spel is overduidelijk erg geïnspireerd op Pokémon, al hoeft dat niet eens zo slecht te zijn.

Het verhaal is zo klassiek als het maar kan. Jij, een brandend ambitieuze, jonge Monster Scout (zo heten de pokémontrainers in dit universum) verstopt je op een luchtschip dat op weg is naar het grootste monster scout toernooi ter wereld. Je wordt al snel ontdekt, maar de vriendelijke kapitein laat je aan boord blijven. Het luchtschip stort echter neer op een mysterieus eiland, en alle passagiers blijken verspreid te zijn over de drijvende landmassa. Jij moet iedereen terugvinden, terwijl je ondertussen de finesses van het leven als Monster Scout leert.

De wereld van Dragon Quest Monsters: Joker 2 wordt weergegeven in derde persoonsperspectief, wat toch wel een leuke verademing is in vergelijking met de Pokémon serie waarin je alles van bovenaf bekijkt. De monsters lopen gewoon rond, en zodra je tegen eentje aanloopt begint het klassieke turnbased gevecht. Je eigen monsters kunnen zowel normale aanvallen als magische spreuken uitvoeren. Je kan tijdens de gevechten items gebruiken (bijvoorbeeld om te healen), en in ware RPG-stijl kunnen je monsters zelfs wapens gebruiken. Dit kan weleens tot vreemde combinaties leiden, zoals een vleermuisachtig monster dat een stalen lans in het rond zwaait.

Een andere nieuwigheid is dat monsters niet worden gevangen in deze game, maar "gescout". Per gevecht kan je éénmaal proberen een monster te scouten, waarna een percentage op je scherm verschijnt dat aangeeft hoeveel kans je hebt om het monster succesvol aan je kant te krijgen. Die kansen zijn redelijk laag, en omdat je maar éénmaal mag proberen zorgt dit helaas voor heel wat herhaling omdat je het telkens weer opnieuw moet gaan proberen. Ook de animatie van "scouting" is na een tijdje vervelend.

De trailer voor Dragon Quest Monsters: Joker 2.

Het leukste aspect aan Dragon Quest Monsters: Joker 2 is dat je verschillende monsters door elkaar kan mixen. Je kan heel wat tijd spenderen om leuke combinaties te maken. Gecombineerde monsters worden wel teruggezet naar level één, maar ze behouden hun aangeleerde vaardigheden. Je kan monsters pas terug combineren op level tien, en hier schuilt opnieuw een ergernis: grinding. Omdat je monsters redelijk geleveld moeten zijn, spendeer je al vlug heel wat tijd om je monsterlevels de hoogte in te krijgen, en dat is helaas wat minder amusant dan in bijvoorbeeld Pokémon Black & White op de DS.

Een beperkte multiplayerfunctie, Tag Mode, is ook aanwezig. Als je een andere kopie van Dragon Quest Monsters: Joker 2 "tagt" via WiFi, krijg je de kans om de monsters uit het team van je vriend te vangen. Je kan ook oude Dragon Quest games (zoals Dragon Quest VII en IX) taggen, waardoor je exclusieve monsters uit die werelden naar deze game kan overbrengen.

Als je een lineaire RPG-ervaring in de stijl van Pokémon zoekt, ben je bij Dragon Quest Monsters: Joker 2 aan het juiste adres. De game heeft echter enkele ergernissen die wat fun eruit halen, en haalt zeker niet het niveau van diens grote voorbeeld. Fans van het genre zullen zich zeker amuseren, maar de modale gamer zal hier weinig aan hebben.

De review van Dragon Quest Monsters: Joker 2 doorgenomen, en je hebt wel zin om het spel in huis te halen? Dat kan, want de game is vanaf nu exclusief voor de DS beschikbaar.

7 / 10

Read this next