Eurogamer.nl

Burnout Crash!

Zit je met een explosief gevoel?

Net zoals we de legendarische vechtersbaas Jean-Claude Van Damme een tijdje geleden zagen opduiken in reclame voor wasproduct Dash, werden we onlangs geconfronteerd met een langs alle kanten blinkende David Hasselhof die het spel Burnout Crash! onder handen nam. Dat hij daarbij verkleed als een kip een ijscowagen opblies was misschien net iets teveel van het goede. In ieder geval, als The Hoff het de moeite waard vindt om met een spel aan de slag te gaan vind ik dat ook. Na mijn bezoekje aan de lokale carnavalswinkel downloadde ik Burnout Crash! als een gek, om het vervolgens voor jullie op de rooster te leggen! De game, niet het kippenpak. Dat zou namelijk nergens op slaan.

Toen de downloadbare arcadegame aangekondigd werd reageerden veel mensen verrast. Ontwikkelaar Criterion maakte in het verleden enkel blockbuster Burnout games, en nu komen ze plots met iets simpels als dit op de proppen. Toch wordt al meteen bij het opstartscherm duidelijk dat het hier wel degelijk om een echte Burnout titel gaat. Het strak menudesign, de geluidseffecten van ronkende bolides, de stevige soundtrack en de enthousiaste vertelstem laten weinig aan de verbeelding over. Helaas kan dat niet gezegd worden over het uitzicht van de game terwijl je aan het spelen bent. Het kleurenpalet zorgt in combinatie met de ietwat speelgoedachtige voertuigen, gebouwen en pinballgeluiden voor het gevoel dat je in een eenvoudige webgame zit, iets dat de algemene kwaliteit van het spel toch wel een beetje naar beneden haalt.

Meer over Burnout Crash!

Gelukkig is de gameplay net iets indrukwekkender dan dat. In elk level kijk je van bovenaf op een bepaald kruispunt neer. Het is de bedoeling om met je wagen op het verkeer in te beuken en vervolgens zoveel mogelijk schade aan te richten. Mensen die zich de crashmodus uit Burnout 3 nog herinneren zullen al meteen weten waarover het gaat. Net zoals in dat spel beschik je over zogenaamde crashbreakers. Deze handige feature zorgt ervoor dat je jezelf kunt opblazen telkens wanneer je metertje vol is, door voldoende wagens te laten crashen. Terwijl je door de lucht suist vlak na de explosie kan je de wagen min of meer besturen, waardoor je zelf kunt bepalen waar je precies chaos wilt zaaien.

Het spel bevat drie gamemodi. In Crash City DMV heb je nog een tweede metertje dat minder snel vol geraakt, maar eens dat het geval is gebeurt er iets speciaals. Dat kan het verschijnen van een uniek voertuig zijn, zoals een bulldozer die extra moeilijk te crashen is of een ijscokar die alle wagens plots in ijs veranderd wanneer je hem hebt laten ontploffen. Het is ook mogelijk dat de weersomstandigheden plots omslaan, met alle gevolgen van dien. Als zoiets gebeurt speelt er telkens ook een toepasselijk liedje, zoals 'It's Raining Men' of 'Ice Ice Baby'. Dit zorgt voor een vrij geslaagd komisch en belonend effect. Wanneer vijf wagens heelhuids het kruispunt hebben verlaten is het gedaan met spelen. Gelukkig passeert er af en toe een ambulance die er - wanneer je hem heelhuids laat passeren tenminste - voor zorgt dat je één auto extra aan je mag laten voorbijgaan.

Alles is vernietigbaar!

Pile Up stuurt slechts een beperkt aantal voertuigen het kruispunt op. Hoe meer voertuigen je laat ontsnappen, hoe minder kans je maakt op een hoge score. Als alle auto's de revue zijn gepasseerd wordt Inferno geactiveerd. Je auto schiet in brand en je moet proberen om het vuur over te dragen op zoveel mogelijk andere auto's. Als het vuur een tijdje uitgedoofd is ben je aan het einde van het level gekomen. Dit spelonderdeel is vrij frustrerend aangezien het net iets te moeilijk is om auto's brandende te krijgen, onder andere omdat vele wagens vaak al uitgebrand zijn door voorgaande explosies.

In Rush Hour draait alles rond het berokkenen van zoveel mogelijk schade binnen een tijdslimiet van anderhalve minuut. Ongeveer twee keer per spel komt er een pizzawagen aangereden, en wanneer je die crasht mag je aan het pizzarad van fortuin draaien. De uitkomst is altijd positief, gaande van een gigantisch gat waarin je auto's kunt laten verdwijnen in ruil voor extra punten tot een reeks politiewagens die een straat blokkeren en je op die manier een handje helpen. Dolletjes! Als de tijd verstreken is ontploft je auto, en alle voertuigen in de nabije omgeving volgen om je scoremetertje nog een laatste boost te geven. Rush Hour is de makkelijkste modus aangezien het laten voorbijrijden van wagens hier absoluut niets uitmaakt. Aangezien het redelijk moeilijk is alle auto's tegen te houden heb ik met dit speltype persoonlijk al het meeste plezier beleefd. Ook omdat er het snelst sterren mee te rapen vallen.

ADVERTENTIE

Reacties

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.