Eurogamer.nl

Back to the Future Episode 1

What the hell is a gigawatt?

Wie had ooit gedacht dat Back to the Future nog een vervolg zou krijgen? De reeks had, ondanks het relatief open einde van het derde deel, toch een waardige afsluiting gekregen. Marty en Doc hadden een avontuur beleefd in het Wilde Westen, waarna Marty terugkeerde naar 1985 en Doc nog wat bleef rondreizen met zijn vliegende locomotief. De Delorean was echter vernietigd, en niemand in 1985 had nog de kans om in de tijd te reizen. Tot 1986...

Dat is namelijk het jaar waarin deze eerste episode van Back to the Future zich afspeelt. Het spel is ontwikkeld door Telltale Games, een studio die eerder al verantwoordelijk was voor de voortzetting van befaamde adventurereeksen als Monkey Island en Sam & Max.

Zoals gezegd, de game speelt zich af in 1986 en het huis van Doc staat al enkele maanden leeg. Daarom wordt zijn inboedel verkocht, iets dat Marty natuurlijk helemaal niet zint. Echter, op een gegeven moment verschijnt de Delorean uit het niets op de oprit van Docs huis. Wat blijkt: dit is een beveiligingssysteem dat in werking getreden is omdat Doc ergens in een andere tijdsperiode in de problemen zit. Er is wel één probleem: Marty heeft geen idee in welk jaar Doc zich bevindt.

Je komt erachter dat Doc zich in 1935 leeft, ten tijde van de drooglegging in Amerika. Doc is opgepakt, omdat hij een geheime bar zou hebben opgeblazen. Dat ligt natuurlijk niet goed bij de lokale maffiabaas, die natuurlijk weer familie is van Biff, de slechterik uit de films. Met de Delorean reis je terug in de tijd en moet je Doc uit de gevangenis zien te bevrijden.

Het verhaal heeft alle elementen die je in een Back to the Future verwacht; een onheilspellende krant die van berichtgeving verandert naarmate je bepaalde puzzels oplost; Biff die heerlijk slecht (maar naar onze mening nog net niet slecht genoeg) is en natuurlijk een bang familielid van Marty, dat onder de duim wordt gehouden door Biff en de zijnen.

Maar ook wanneer je niet bekend bent met Back to the Future (ga je schamen!) maar wel met de games van Telltale zal dit een feest van herkenning zijn. Je krijgt een keur aan puzzels die je mag oplossen, je moet een paar items verzamelen om dit te kunnen doen en natuurlijk ga je gesprekken aan met de bewoners van Hill Valley anno 1935. Het is een adventure pur sang, een genre dat vooralsnog goed uitgepakt heeft voor Telltale.

Toch wringt de schoen een beetje, en dat komt niet omdat ze in 1935 nog geen zelf oppompende Nikes hadden. Het punt is dat de game nog wel heel elementair is. De puzzels die je moet oplossen zijn eigenlijk allemaal zo klaar als een klontje op het moment dat ze zich voordoen. Nog voordat de persoon die je het raadsel geeft uitgepraat is weet je eigenlijk al wat je moet doen.

Wat we echter niet uit het oog mogen verliezen is dat dit een eerste deel is in een langere reeks van games. Back to the Future is een grote naam die mogelijk heel wat nieuwe gamers over weet te halen tot een aankoop, en die nieuwe groep moet je niet meteen in het diepe gooien. Vandaar dat het logisch is dat er gekozen is voor een redelijk simpele aanpak in het eerste deel. Je hebt bijvoorbeeld nooit meer dan drie verschillende plaatsen waar je heen kan gaan, wat het aantal opties voor het oplossen van de puzzels toch wel redelijk beperkt houdt. We verwachten dat Telltale dit in de komende episodes langzaam zal opschroeven naar een hoger aantal met ingewikkelder puzzels.

Je denkt misschien: maar Back to the Future is Back to the Future niet zonder Christopher Lloyd en Michael J. Fox, en dan zeggen wij: daar heb je he-le-maal gelijk in. En ook Telltale had die gedachte. Vandaar dat Christopher Lloyd zelf de stem inspreekt van Doc. De klassieke 'gigawatts', 'Great Scotts' en zelfs een 'eureka' vliegen je om de oren. Het grote probleem zat hem natuurlijk bij Michael J. Fox, de door Parkinson getroffen acteur die eigenlijk al jaren niet meer in de entertainmentindustrie werkt. Gelukkig heeft Telltale een zeer waardige vervanger gevonden voor het gemis van Fox. Alhoewel je wel hoort dat het toch niet de echte Marty is, kunnen we ons niet voorstellen dat Telltale een betere vervanger had kunnen vinden om de stem van McFly in te spreken.

Back to the Future: The Game - Trailer

Het grootste probleem van het spel zit hem dan ook niet in de – vooralsnog – simpele puzzels of de voice-acting, maar in de interface van het spel. We waren er eigenlijk al niet helemaal over te spreken bij de Tales of Monkey Island-episodes, maar nu blijkt weer eens te meer dat het systeem waar Telltale voor gekozen heeft simpelweg niet ideaal is. Marty loopt soms andere kanten op dan je zou willen, hem laten rennen werkt al helemaal omslachtig en de vaste camera werkt je te vaak tegen. Het zorgt voor eigenlijk onnodige frustraties tijdens een spel dat je toch wel een uurtje of vier plezier zou moeten bieden.

Deze eerste episode is duidelijk een lokkertje, een eerste voorproefje van wat ons nog allemaal te wachten staat als Marty McFly, en tot nu toe smaakt het ook zeker naar meer. De puzzels gaan ongetwijfeld moeilijker worden, en de uitstekende voice-acting zien we niet zo snel achteruit hollen. We hopen alleen dat het verhaal ook leuk genoeg blijft om een flink aantal episodes door te spelen, want dat is uiteindelijk het enige dat ervoor zorgt dat we de problemen met de interface door de vingers zien.

7 / 10

Back to the Future Episode 1 Yarno Ritzen What the hell is a gigawatt? 2011-01-06T12:30:00+01:00 7 10
ADVERTENTIE

Reacties

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.