Eurogamer.nl

2010 FIFA World Cup South Africa

Laat de vuvuzela's maar zoemen

Van 11 juni tot en met 11 juli regeert koning voetbal weer over de wereld. Miljoenen voetbalfans zoeken de dichtstbijzijnde sportbar, cafés of vrienden met een HD-televisie op. Het bier zal rijkelijk vloeien en allerlei vettige snacks verdwijnen in de reeds goed gevormde bierbuiken. Dit alles ter ere van het Wereldkampioenschap voetbal 2010 in Zuid-Afrika. Naar goede gewoonte komt EA dit jaar dan ook met een speciale versie van FIFA onder de naam 2010 FIFA World Cup South Africa.

EA belooft alleszins veel. Van de 204 landen die meededen aan de kwalificaties zijn er 199 speelbaar. Wil je dus wat meer moeite doen dan direct met Brazilië, Argentinië of Engeland wereldkampioen te worden, dan is er bijvoorbeeld ook de keuze uit Togo, Ecuador of de Rode Duivels. Uiteraard zitten ook de tien officiële WK-stadions in de game.

1

Je kan het WK beginnen met één van de 32 deelnemende landen of kiezen om de gehele kwalificatie opnieuw af te werken. Er is dus nog hoop voor België op het (virtuele) WK. Of je kan met Ierland wraak nemen op de handsbal van Thierry Henry. Alles is speelbaar tegen de computer of vrienden. Verder is er ook nog een afgeslankte vorm van de 'Be A Pro'-mode en zijn er vijftig klassieke matchen herspeelbaar.

De echte kracht van de reeks zit echter in de online-functies. Je kan het hele toernooi afwerken tegen spelers van over de hele wereld. Een mooi concept, als EA iets doet aan de talloze spelers die opgeven als ze verliezen. Want wat doe je dan? De wedstrijd opnieuw spelen tegen een andere speler of ben je automatisch geplaatst voor de volgende ronde? Er wordt ook een gratis live-dienst voorzien om de gespeelde matchen van het WK 2010 zelf te herbeleven.

Om nog wat meer op de nationale trots in te spelen wordt er ook een landenklassement bijgehouden. Hou er wel rekening mee dat met een kleiner land wereldkampioen worden meer punten opbrengt dan dit te doen met pakweg Brazilië of Spanje.

2

Wat ons opvalt op de reeds beschikbare beelden is de sfeer. Er wordt met confetti gespoten, vuurwerk knalt in het rond en de talrijke vlaggen kleuren het stadion. Er wordt ook gezegd dat de confetti gedeeltelijk op het veld zal blijven liggen. Daarnaast zijn er nog de kleurrijk uitgedoste supporters, waaronder schaars geklede schonen. Om nog voor wat extra sfeer te zorgen zijn de vuvuzela's aanwezig in de game. De gevreesde blaashoorns waar menig commentator en speler op de Confederations Cup 2009 hun beklag over maakten.

Zoals alle edities wordt er grafisch hier en daar wat opgepoetst. Spelers die er meer natuurgetrouw uitzien horen daar uiteraard bij. Dit komt mede door de nieuwe belichtingsmethode. Daardoor lijken de grasmatten groener en mooier dan ooit. Nieuw is het feit dat ook de bondscoaches realistisch worden weergegeven. Of Diego Maradona even met zijn neus over de lijn van de dug-out gaat is nog niet geweten.

Fijn om te zien is dat EA er alles aan doet om enkele kleine fouten uit de FIFA-reeks te verbeteren. Zo zou je doelman niet meer nodeloos uit zijn doel komen. Stiften wordt dus iets moeilijker. De scheidsrechter zal ook geen nutteloze vrije trappen meer geven. Voor minder ervaren spelers wordt er ook een vereenvoudigde besturing voorzien. Zo kan iedereen genieten van de actie.

Haal het bier en je toeter al maar boven voordat je deze sfeervolle trailer van 2010 FIFA World Cup South Africa gaat bekijken!

Op gebied van tactiek zijn er enkele extra factoren om rekening mee te houden. Zo zijn zwakkere teams thuis sterker dan op verplaatsing en zullen ze ook voor een meer verdedigende opstelling kiezen tegen sterke tegenstanders. Verder speelt het hoogteverschil een rol. Europese teams zijn dus sneller vermoeid in hoger gelegen stadions.

2010 FIFA World Cup South Africa zou wel eens een sfeervol voetbalgame kunnen worden. Het lijkt mij wel meer geschikt voor de onlinegamers, waarbij ik al niet kan wachten om met enkele outsiders de race tot wereldkampioen aan te gaan.

2010 FIFA World Cup South Africa verschijnt op 30 april voor de PlayStation 3, Xbox 360, Wii en PSP.

ADVERTENTIE

Reacties

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.