Eurogamer.nl

Costume Quest

Trick or treat!

Hoewel Halloween in Nederland ook langzaam aan populariteit wint is het in Amerika pas echt groot. Velen zullen zich op die dag verkleden, maar het zijn het vooral kinderen die er halsreikend naar uitkijken omdat ze 's avonds langs de deuren kunnen gaan om snoep te halen en avonturen te beleven. Costume Quest van Double Fine deelt dat kinderlijke gevoel met ons.

Het is Halloween-avond en een tweeling wordt door hun ouders gevraagd bij elkaar te blijven en daar hebben ze beide niet zoveel zin in. Als speler kies je of je als het meisje of jongetje speelt en dan kan het avontuur beginnen, vol met zogenaamde snoepstelende monsters en obstakels om te overwinnen.

Al snel wordt je tweelingwederhelft ontvoerd door een monster en over een stevige poort heen gegooid. Vervolgens zul je langs elk huis in de stad moeten om snoep op te halen, want anders gaat de poort niet open. Al snel vind je een vriendje om te helpen en samen ga je alle deuren langs.

Het idee van het spel is vooral dat je aan het verzamelen slaat. Je verzamelt onderdelen om nieuwe kostuums te kunnen maken en je verzamelt snoep om stickers mee te kopen om zo in de gevechten je pak extra waarde mee te geven. Het meeste snoep ligt gewoon op de grond, of sla je uit tal voor voorwerpen in de omgeving, maar je kunt ze ook verdienen bij het doen van opdrachten.

Om elk gebied te kunnen bereiken, en zo alle deuren langs te kunnen gaan, moet je ook nog andere missies volbrengen zodat mensen die de doorgang blokkeren je doorlaten. Heb je alle huizen gehad dan ga je naar het volgende gebied en begint het verhaal daar ongeveer weer opnieuw.

Maar natuurlijk heb je die kostuums niet voor niets en moet er gevochten worden. Zodra je een monster tegenkomt verplaats je naar een episch gevecht waarin je kostuum plots in een gevaarlijk wapen verandert. Je robotkostuum gemaakt van een kartonnen doos verandert in een enorm stoere mech, een pompoenkostuum verandert in een gigantisch vlammend pompoenmonster en ga zo maar door.

Elk pak dat je bij elkaar weet te sprokkelen heeft zijn eigen aanvallen en speciale krachten die je kunt activeren in een gevecht. De gevechten zelf zijn niet moeilijk en het gaat bij zowel aanvallen als verdedigen om het op het juiste moment een bepaalde knop in te drukken. Pure timing dus en dat wordt je nooit lastig gemaakt. Tevens blijft de actie van het begint tot het eind van het spel hetzelfde.

En dat is ontzettend jammer, want het haalt de spanning uit het spel weg. Niet dat we in een dergelijke game iets echt moeilijks verwachten of willen, maar door wat meer uitdaging in de gevechten te bieden zou het boeiender blijven. Nu gaat de boel zich snel erg herhalen en zelfs vervelen. En als dat al gebeurt in de korte vijf uur dat het spel duurt is dat erg spijtig.

Eerste kwartier van Costume Quest.

Maar voor de rest is Costume Quest ontzettend leuk gemaakt. De hele aankleding is grappig, met de humor zit het zoals altijd met Double Fine wel goed en de personages zijn geweldig. Ook leuk is dat sommige pakken ook weer andere eigenschappen hebben die je in de wereld zelf kunt gebruiken. Zo kun je op skates rollen met het robotpak, sluipen met het ninjapak en door donkere gebieden met het spacepak, omdat je dan een soort lightsaber bij je hebt.

Alles bij elkaar genomen is Costume Quest een heel lekker tussendoortje, net als het snoep waar het allemaal om draait. Het is kort en leuk, maar doordat de actie eigenlijk te snel saai wordt gaat het richting het eind toe toch wat vervelen. Maar zeker een aanrader als snack tussen de grote titels door.

7 / 10

Costume Quest Erwin Vogelaar Trick or treat! 2010-11-02T10:23:00+01:00 7 10
ADVERTENTIE

Reacties (1)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.