Eurogamer.nl

Alan Wake: The Writer

It's called Inception.

Het plan om van Alan Wake een soort videogame in tv-serie format te maken is niet helemaal geslaagd. Het spel zelf was opgedeeld in afleveringen, en dit zou volgens ontwikkelaar Remedy het ideale format zijn om later downloadable content uit te brengen. Het spel, dat alweer een paar maanden geleden uitkwam, heeft ondertussen pas twee afleveringen gekregen. De nieuwste, The Writer genaamd, is de tweede van deze zogenaamde special features.

The Writer gaat gewoon verder waar de vorige downloadable content, The Signal, stopte. Dat betekent dat je het verhaal van Alan en zijn problemen met de vreemde materie the dark presence voortzet. Naarmate het volledige spel en de eerste DLC vorderde veranderde de setting nogal. Het ging van een spookachtig dorpje naar een behoorlijk bovennatuurlijke plaats waarin eigenlijk alles mogelijk was. Dit had – zonder al te veel te verklappen – te maken met onder andere dromen van Alan.

Ook The Writer is weer een behoorlijk vreemde bedoeling, om het maar eens zachtjes uit te drukken. Je zit de gehele duur van de downloadable content vast in deze droomwereld, en iedereen die tot het einde van Alan Wake gespeeld heeft weet dat je dan onder andere je zaklamp gebruikt objecten te laten verschijnen en om bepaalde gebeurtenissen in gang te zetten. The Writer maakt hier meer dan ooit gebruik van.

Jammer is dat dit op een nogal basale manier gebruikt wordt in de oorspronkelijke game, en ook nu weer in deze tweede lading DLC. Er zitten één of twee hele kleine puzzels in die je eigenlijk binnen tien seconde wel opgelost hebt. Voor de rest ren je door omgevingen waarin hier en daar een monster op je af zal komen rennen. Het is in principe meer van hetzelfde van wat we ook al in Alan Wake zelf zagen.

Complimenten dienen er wel te gaan naar het design van sommige onderdelen van The Writer. Zo kom je op een gegeven moment in een soort draaiende wereld die behoorlijk doet denken aan de film Incecption. Niet zo vreemd op zich, want ook deze downloadable content speelt zich zoals gezegd in een soort droomwereld af.

Ondanks dat dit gedeelte heel goed ontworpen is, blijkt echter wel nogmaals hoe de engine van de game achterloopt op wat we gewend zijn. Vooral de manier waarop Alan Wake beweegt is soms in strijd met de wetten van de fysica, iets dat helemaal duidelijk wordt wanneer Alan zich in het eerder genoemde 'Inception-gedeelte' bevindt. De manier waarop hij in dat stuk van de ene vloer naar de andere gaat is op zijn minst vreemd te noemen. Natuurlijk is een gebrekkige engine niet iets dat in downloadable content aangepakt kan worden, maar het valt in The Writer gewoon erg op.

Eerste kwartier van The Writer.

Voor de rest zit er eigenlijk maar heel weinig nieuws in dit pakket. Je rent weer door bossen, mooie (pikdonkere) omgevingen en hier en daar door een gebouwtje. Op je pad zullen door de duisternis bevangen monsters je aanvallen, en die dood je door eerst een tijdje met je zaklantaarn op ze te schijnen waarna ze opvallend gevoelig zijn voor gewone kogels.

In totaal zul je waarschijnlijk maximaal anderhalf uur bezig zijn met The Writer, wat niet heel kort maar zeker niet heel lang is. De game is niet moeilijk, dus eigenlijk ren je er zo doorheen. De enige reden om deze DLC te kopen is dan ook wanneer je wil weten hoe het nu echt afloopt met Alan Wake. Alhoewel ook The Writer geen echt sluitend verhaal heeft, maakt het wel meer duidelijk over hoe het nu zit. Maar is dit verplichte kost? Verre van, want daarvoor is The Writer te kort en doet het veel te weinig met de mogelijkheden die de wereld van Alan Wake biedt.

5 / 10

Alan Wake: The Writer Yarno Ritzen It's called Inception. 2010-10-30T10:12:00+02:00 5 10
ADVERTENTIE

Reacties

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.