Wolfenstein 2: The New Colossus - Release, gameplay en alles wat we weten

Fascistische Staten van Amerika.

door Johnny van Spronsen. Gepubliceerd 26 juni 2017

Na meerdere hints en het voortijdig lekken van informatie is Wolfenstein 2: The New Colossus dan eindelijk officieel onthuld. Daarbij valt vooral het cijfer twee in de titel op. Uitgever Bethesda lijkt te willen voortborduren op het succes van Wolfenstein: The New Order en ziet dit dan ook als een nieuwe serie in de langlopende shooterreeks. Het is aan ontwikkelaar MachineGames om die wens waar te maken. Een direct vervolg betekent normaliter meer, groter en beter. De studio heeft echter andere ambities dan alleen maar meer van hetzelfde aanbieden. Wat dat precies inhoudt, zetten we voor je op een rijtje.

Wolfenstein 2 releasedatum

De Wolfenstein 2: The New Colossus release valt op 27 oktober. De shooter komt voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One uit.

Advertentie

Laden...

Wolfenstein 2 verhaal en setting

Na de dood van Deathshead in Wolfenstein: The New Order blijft B.J. Blazkowicz zwaargewond achter. Hij wordt gered door de Kreisau Circle, maar ligt wel in een coma. Op het moment dat hij eindelijk ontwaakt, onthult zijn vrouw Anya dat zij zwanger is van een tweeling. Echt tijd om ervan te genieten heeft hij niet, want Frau Irene Engel en haar nazi's hebben Eva's Hammer, de geheime onderzeeër waarin hij verblijft, gevonden. De game begint hier en als speler mag je met Blazkowicz, die nog in zijn rolstoel zit, kontschoppen. Als de aanval eenmaal is afgeweerd, vertrek je naar de Verenigde Staten waar de nazi's inmiddels de dienst uitmaken. Daar probeer je een tweede Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog te ontketenen.

Volgens ontwikkelaar MachineGames is 'Wolfenstein 2 ons beste verhaal ooit'. De studio geeft aan een erg ambitieus verhaal te hebben geschreven dat door drie uur aan cinematics wordt ondersteund en gebruikmaakt van een cast bestaande uit ongeveer honderd acteurs. Overigens keert vrijwel iedereen die Wolfenstein: The New Order heeft overleefd terug om Blazkowicz te helpen bij het werven van verschillende verzetsgroepen. Overigens is Europa met opzet ingeruild voor de Verenigde Staten. MachineGames is ervan overtuigd dat wanneer je een land waar alles om vrijheid draait onder een fascistisch bewind ziet, het voor de speler een erg interessante setting is om in te verblijven.

Wolfenstein 2 gameplay

In de basis blijft de gameplay in Wolfenstein 2: The New Colossus hetzelfde. Je hebt nog steeds de keuze uit stealth en grof geweld. Tussen beide opties kun je vrij wisselen en je bent dan ook niet aan een bepaalde speelstijl gebonden. Vijanden worden ondersteund door officieren. Weet je die ongezien om te brengen, dan kunnen ze niet langer aan de alarmbel trekken en versterking oproepen. Het is nu wel zo dat ze meerdere keren hulptroepen kunnen inschakelen. Dus hoe sneller je de officieren uitschakelt, hoe gemakkelijker je het jezelf maakt. De levels zitten vol met alternatieve routes en geheime gangen die je de ruimte geven om te experimenteren.

Advertentie

Laden...

Als je plan verkeerd uitpakt, dan val je direct terug op je vuurwapens om in een chaos van bloed en kogels de pittige vuurgevechten in jouw voordeel te beslechten. Je beschikt over dual-wielding, maar je bent niet langer tot dezelfde wapens beperkt en je bepaalt zelf of je in de ene hand een machinegeweer en in de andere hand een shotgun wilt hebben. Zo kun je bijvoorbeeld een gedempt pistool gebruiken om ongezien te werk te gaan en direct met je assault rifle schieten zodra het fout gaat, zonder eerst van wapen te hoeven wisselen. Het zijn subtiele aanpassingen aan een formule die zich in het vorige deel al ruimschoots heeft bewezen.

Blazkowicz' arsenaal is verder uitgebreid. Voor de stealthspelers is er nu de hakbijl waarmee je nazi's op een stille doch bloederige manier uitschakelt. Liefhebbers van actie kunnen hun lol op met de Dieselkraftwerk, een granaatwerper die je van verschillende soorten munitie kunt voorzien. In de E3 2017 onthulling trailer zie je Blazkowicz de controle nemen over een Panzerhund, een grote robothond die vuur spuwt. Er is ook een nieuw soort bepantsering die je Blazkowicz in dezelfde trailer ziet dragen. Het is echter nog niet duidelijk in welke mate je hiervan kunt gebruikmaken. Daarnaast hebben we meerdere variaties op bekende vijanden gezien, maar zijn echt nieuwe gezichten nog niet onthuld.

Wolfenstein 2 special editions

In de Bethesda Store is er een Wolfenstein 2: The New Colossus Collector's Edition te koop. Hierin zit onder meer een actiefiguur met toebehoren van B.J. Blazkowicz die door de nazi's Terror-Billy wordt genoemd. De Collector's Edition is op dit moment alleen in Noord-Amerika verkrijgbaar. Eerder lekte de Duitse website van retailer Amazon het vroegtijdige bestaan van een Europese Collector's Edition, maar het is nog onduidelijk of dat om dezelfde uitgave gaat.

Reacties Read article on Eurogamer.nl

Gerelateerde content